Hunter

Megszakadt a kapcsolat a Spirittel

A NASA tudósai bejelentették, hogy elvesztették a kapcsolatot a Spirit marsjáróval és bizonytalanok a hiba okát illetően.

A Spirit projekt vezetője, Pete Theisinger egy sajtótájékoztatón elmondta, "rendkívül súlyos anomália" lépett fel a hatkerekű járművel való kommunikációban, ami január 3-án kezdte meg három hónaposra tervezett geológiai kutató munkáját a Mars felszínén. Theisinger bejelentésekor a tudósok már 24 órája képtelenek voltak kommunikálni a Spirittel, valamint magyarázatot adni a hiba forrására.


Pete Theisinger, a Spirit projekt igazgatója

"Egyszerűen nem tudunk olyan hibát találni, ami megmagyarázza mindezt" - mondta Theisinger, hozzátéve, hogy a küldetésen dolgozó tudósok egész éjjel dolgoztak a lehetséges meghibásodás kiderítésén, számításba véve az energia ellátás megszakadásától kezdve a szoftverhibán át a memória problémákig mindent. A küldetés vezetői kiemelték, hogy a Spirit nem teljesen halott, a kommunikációs hangjelzést és az alapértelmezett jeleit kiküldi, azonban szerda délután óta hiába próbálkoznak parancsok küldésével, valamint a Mars Global Surveyor és a Mars Odyssey műholdakon keresztül történő adatvétel is kudarcba fulladt.

Klikk ide!
A Rover felvétele a leszállóhelyéről a legurulást követően - klikk a nagyításhoz

A zord kilátások elfojtották a Jet Propulsion Laboratory emelkedett hangulatát, mely a hibátlan földet érés óta jellemezte a földi irányítás főhadiszállását. A Spirit múlt héten kezdte első kísérleti útját a Gusev kráter felszíni mintavételeivel. A küldetés első fennakadása szerdán jelentkezett, amikor egy, az ausztráliai Canberra felett kialakult vihar meggátolta a canberrai nagy ernyőjű antenna komplexum számára a parancsok kiküldését a 18. napját teljesítő Spirit felé. Kezdetben a projekt vezetőit nem aggasztotta a fennakadás, azonban most már vizsgálják vajon a kommunikációs hiba nem járult-e hozzá a Spirit körül kialakult gondokhoz.

A NASA csütörtöki bejelentése szerint a kommunikációs problémák nem befolyásolják a Mars ellenkező oldalán leszálló Opportunity érkezését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Stotoo #91
    Latest News From Spirit and Opportunity - Jan 31, 2004
    Spirit Getting Back to Business Scientists say Adirondack is volcanic based on first microscopic image and first Mössbauer spectrum. New pancam images of Spirit's next potential rock targets: "Cake" and "Blanco."
    Hurray Hurray! :)
  • valaé valaé ná #88
    Én nem szívatásnak szántam, csak egyszerüen viccnek.
    Az asszony tényleg hasonló dolgokat szokott produkálni a fényképezőgéppel :)
    Eddig úgy gondoltam, hogy a SG egy kicsit sem tudományos fórum, de ha komolyodik, akkor én is fogok komolyodni vele.
  • [NST]Cifu #87
    Igen, a Hubble-nak is volt IR része, és azok valóban hamisszines képként kerültek a nyilvánosság elé.

    A Stardust-nál tényleg IR kamera képe volt? Én azt hittem látható spektrumban készült, ezért gondoltam arra, hogy a pénz volt az ok az FF-re, no meg az, hogy az sokkal egyszerűbb, megbízhatóbb.
  • mrzool #86
    De, lehet, hogy erős, utólag is elnézést kérek. Csak tudod marha nehéz eldönteni, hogy ki és mit gondol komolyan. Nem tudom mennyire látogatsz 'tudományos' fórumokat, de az emberek nagy része vagy egyértelmű hazugságokat állít (vagy azért mert hisznek is benne, pl. összeesküvés elméleteket - jó példa a Moon-hoax), vagy csak nem rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel, és úgy állítanak hülyeségeket.

    Ilyenkor két lehetőség van: vagy kijavítod, és kapsz egy "fákk jú"-t, mint pl. "művelt" topiktársunk, mustaine is megmutatta; vagy figyelmen kívül hagyod, ekkor viszont elkezd terjedni a hülyeség.

    A szivatás akkor legyen szivatás, smiley-val, vagy mittomén mivel... De akármilyen hihetetlen, vannak olyan emberek, akik komolyan vennék a "belóg az ujj" teóriádat. Ezt elkerülendő szólaltam meg.

    PS.: jah, és tanítottam is egy ideig.:)))))
  • valaé valaé ná #84
    Mr.Zool nem erős egy kicsit ez ?
    Nem vagy te tanár véletlenül ?
    Figyelem egy ideje, hogy minden szívatásra úgy ugrasz, mint ha te lennél a kocsordi polgármester.
  • Yetike #83
    Egykét kép a Spirit leszállási helyéről :





    A légzsákrendszer pattogásának valószínűsíthető nyomai
  • mrzool #82
    valaé valaé ná eddigi megszólalásai alapján nem lehet tudni, hogy Ő MAGA komolyan gondolja-e. Ezért kérdeztem rá...:)
  • Marki.. #81
    Most valaki komolyan elhitte smile nélkül ? :))) Nem hiszem.
  • mrzool #80
    Eskü nem látok rajta semmi különöset, ráadásul smiley is van a világon, ha poénkodni akarsz.:))
  • valaé valaé ná #79
    Itt:
    http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/all/1/n/001/1N128286229EDN0000P1503L0M1.JPG

    De azért nem kell mindent komolyan venni amit leírok .
    :)