Hunter

Törölték a Spiritet blokkoló adatokat, elindult az Opportunity

Másfél héttel a Spirit számítógépes problémáinak kezdetét követően a NASA vasárnap bejelentette, hogy a marsjáró ismét egészséges, valamint testvére az Opportunity is legördült a felszínre és már meg is találta amiért küldték, a hematitot.

"Megerősíthetjük hogy a Spirit rendszerindítása normális. Tegnap még végrehajtottunk némi megelőző karbantartást" - jelentette be a küldetés felelős vezetője, Mark Adler. A földi irányítás több ezer adatfájlt törölt a marsjáró flash memóriájából, melyek meggátolták a számítógépes rendszer hozzáférését a memóriához, ami azt a hatást váltotta ki, hogy a Spirit számítógépe újra és újra alaphelyzetbe állította önmagát. A felgyülemlett fájlok többsége még az űrutazás ideje alatt keletkezett.


Dr. Mark Adler, háttérben pedig a Spirit képe a marsjáró robotkarjáról

A múlt héten elvégzett memória átvizsgálás fontos diagnosztikai adatokkal szolgált a mérnököknek. "Most már tudjuk, hogy a flash memória felmountolása valójában rengeteg rendszer RAM-ot használ fel, többet, mint ami rendelkezésre áll. Ez segített megerősíteni az elméletünket, mely szerint az újraindítások a memória elfogyása miatt következtek be, amit a flash felmountolása idézett elő" - magyarázta Adler egy pénteki sajtótájékoztatón. A file-ok eltávolításával a Spirit számítógépe "stabilizálódott" és jelenleg már standard módban dolgozik, a flash memória kiiktatása nélkül. "A biztonság kedvéért újraformázzuk a flash-t" - mondta Adler vasárnap.

A hétfői újraformázás mindent törölni fog amit a flash filerendszere eddig tárolt, és egyben feltelepítődik a repülési szoftver egy tiszta változata is. A mérnökök szerint hogy elkerüljék a további problémákat erre a műveletre legalább kéthetente szükség lesz, és hasonló intézkedések várhatóak az Opportunity esetében is.

Az elkövetkező napokban a Spirit befejezi első kőzetének elemzését, melyet Adirondack névre kereszteltek, ennek egészen közeli mikroszkópos felvételei hozták elő a számítógépes problémákat. Az Adirondack egyébként egy kemény, kristályos kőzet, ami olivin, piroxén és magnetit ásványokat tartalmaz. A kutatók szerint ez az összetétel gyakori a Föld vulkanikus bazalt kőzeteiben, tehát ez nem utal múltbeli víz jelenlétére. A Spirit következő kiszemeltje egy közeli világos színű kőzet, miután ezzel is végzett elindul a Bonneville nevű becsapódási kráter felé.

Klikk ide!
A földi navigációs szoftver kezelőfelülete - klikk a képre a nagyításhoz

Az egy kráterben földet ért Opportunity vasárnapra virradóan hagyta el leszállótalapzatát. A kráter talajának szürke szemcséiben egyértelműen kimutatható a hematit, a mélyedés falán látható ősi kőzetben viszont nincs nyoma. A leszállás közben a marsjárót védő légzsákok megbolygatták a terepet, látszólag eltüntetve a sötét hematitot azokon a helyeken ahol a légzsákok a földnek csapódtak, felfedve a világosabb vörös altalajt.

Klikk ide!
Az Opportunity hátsó kamerájának felvétele a leszállóegységének talapzatáról - a Rover távolsága kb. 1 méter, és északra tart - klikk a képre a nagyításhoz

"A pattanások nyomai mellett kitűnően láthatók a hematit jelei. Magukban a nyomokban azonban eltűnt a hematit, így a marsjáró már leszállás közben elvégezte első kísérletét. A légzsákok eléggé átalakították a felszínt, így megállapíthattuk, hogy a hematit a felszíni üledékes anyagban található, jelei nem fedezhetők fel az alatta húzódó finom vörös anyagban" - mondta Phil Christensen, a küldetés egyik tudósa. Ezek fényében a hematit forrása valószínűleg az a kőzet lehetett, ami egykor a világos ősi kőzetek felett helyezkedett el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cifuatwork #15
    A program kissé feszített ütemtervel dolgozott, rengeteg dolgott nem tudtak rendesen letesztelni időhiány miatt (elég visszagondolni arra, hogy már a fellövés elött úgy tervezték, hogy a Mars-ra tartó út alatt frissitik a szoftvert, mivel az még nem volt megfelelő állapotban az indítás elött...).
  • Inquisitor #14
    Jah. Legközelebb meg jön a mail a Marsról, hogy "Virus Alert!" :)
  • Mo.Organ #13
    A progi amit eddig használtak Trial verzió volt :)
    Most hogy összejött a pénz vettek egy 1.0 verziót
    Lesz ez jobb is. :)
  • Inquisitor #10
    Nem a szoftver volt gáz, hanem a beállításai ... vagy kimaradt pár karbantartási rész.
    Ellenkező esetben most nem működne.
  • Flashy #9
    elinditjak a Rendszerhelyreallito Varazslot? :))
  • TneX #6
    Valamiért? :DDD
  • Vik1984 #4
    szó volt mountolásról is :-)
  • Darth Sith #3
    lehet hogy Gates bácsinak mégis benne vana keze ebben a progiban... :DDD
  • Obi Wan #2
    :)