Hunter

Mozgásban a marsjárók

A Spirit miután vasárnap este befejezte első kőzet mintájának elemzését, megkezdte hosszú utazását egy becsapódási kráter felé, a tervezettnél egy nappal később, ami egy újabb szoftveres fennakadásnak volt köszönhető.

Eközben az Opportunity megkezdte a leszálló helyén talált kőzetrétegek vizsgálatát bámulatos mikroszkópos felvételek készítésével. "Az Opportunity remek napot zárt" - mondta Jim Erickson, a küldetés vezetője. A Mikroszkópos Leképező felvételein jól láthatók a talaj és az alapkőzet részletei, valamint a legfrissebb képeken jól láthatók azok a bizarr, gömbölyű objektumok, melyeket már korábban is felfedeztek az Opportunity által készített fotókon.


Jelenleg mindkét marsjáró mozgásban van. Vasárnap este a Spirit 6,4 métert tett meg, ez volt az első alkalom, hogy a marsjáró automatikus navigációs képességeire hagyatkozott. "A küldetés új fázisába érkeztünk" - mondta Dr. Mark Maimone, a marsjáró navigációs szoftverének mérnöke, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa. Az automatikus navigáció gyorsabb előrejutást biztosít, mintha az előrehaladáshoz a Földről adnának lépésről lépésre utasításokat. A Spirit a "Bonneville" névre keresztelt kráter felé halad, míg az általa a hétvégén megfúrt kőzet elemzéseiből megállapították, hogy az vulkanikus bazalt.

Az Opportunity hétfőn 4 métert haladt előre, és továbbra is a leszállási helyéül szolgáló kráter belső falán az "Opportunity párkánynak" elnevezett réteges kőzetet tanulmányozza. Az első vizsgálódási pontján készített felvételek szürke gömböcskéket tártak a tudósok szeme elé, melyek a réteges kőzetben és a talajon is megtalálhatóak. Az Opportunity által szemügyre vett alapkőzet finoman rétegezett, barnássárga színű és az erózió jelei figyelhetők meg rajta, ami a szélfújta homoknak köszönhető.




A felső sziklán látható 3cm-es fekete-fehér részlet látható alul kinagyítva

"Ebben láthatók a kis gömbölyű szemcsék, mint az áfonyaszemek a süteményben" - magyarázta Steve Squyres, a küldetés tudományos vezetője. "Fura egy dolog. A kőzet eróziójával a gömböcskék kihullnak a földre." A gömbök akkor alakulhattak ki, amikor olvadt kőzet lövellt ki vulkanikus tevékenység vagy meteorbecsapódás hatására, illetve az is elképzelhető, hogy valamilyen felgyülemlett anyagról van szó, amit ásványok hoztak létre, melyeket a kőzetek között átszivárgó víz oldott ki, vélekedett Squyres.


Az Opportunity felvétele saját hővédő pajzsáról (baloldalt) és ejtőernyőjéről

A marsjárók fő feladata az elkövetkező hetekben és hónapokban, hogy felderítsék környezetüket és bizonyítékokat találjanak a kőzetekben és a talajban, melyből megállapítható hogy ezeken a területeken létezhetett-e víz is valaha. Időközben mindkét marsjáró pontos helyét meghatározták, az Opportunity krátere 1,95 déli szélességi és 354,47 keleti hosszúsági fokon fekszik, míg a Spirit a bolygó másik oldalán a 14,57 déli szélességi és 175,47 északi hosszúsági fokon található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sub #14
    Köszönjük szakmailag megalapozott, hiteles és konstruktív jellegű hozzászólásodat! Mivel a Földet már elb@sztuk kell másik bolygó (na jó ez nagyon sci-fis még) :)
    De akkor is rengeteg dolog fejlődik ezektől a kutatásoktól ami hatással van a mindennapi életre is! Pont ezekre a problémákra amit Te is írtál!
  • Darth Sith #11
    és hol van a halálcsillag? :D
  • Gabest #8
    Micsoda kihalt sivárság, Petőfi könyveket írkálna tele róla.
  • Csatti #7
    Hát tényleg jobb mint a múltkoriak az üzemzavarokról...
  • valaé valaé ná #4
    Inkább homokoznak.
  • [HUN]PAStheLoD #3
    rallyznak 1et? :]
  • Zotya123 #1
    ehhez nincs mit hozzászólni, Hajrá!