Hunter

Kétségek merültek fel a marsjárók adataival kapcsolatban

A NASA marsjárói által használt, a Mars ásványait tanulmányozni hivatott eszköz megtévesztő adatokat eredményezhet, ami megnehezíti a víz jelei után való kutatást, nyilatkozott egy szakértő.

Állítása szerint a marsjárók Mossbauer-spektrométerei nem egyértelműen állapítják meg egy-egy ásványról, hogy az a víz jelenlétének köszönhetően alakult ki vagy sem. Azonban a NASA egy vezető tudósa megcáfolta az állításokat, hozzátéve, hogy az eszköz a munkához alkalmazható legjobb felszerelés.

A Mossbauer-spektrométert - mely megtalálható a két iker marsjáró, a Spirit és az Opportunity fedélzetén - úgy tervezték, hogy megállapítsa a vörös bolygó felszínén található kőzetek összetételét. Egy szakértő azonban a Mossbauer-spektroszkópiáról elmondta a BBC Newsnak, hogy a technikának vannak korlátai, melyek nehezen értelmezhető ásványi adatokat szolgáltathatnak. A küldetés tudósai nagy figyelmet szentelnek a marsi ásványok vastartalmának, mivel az erős folyékony vízzel való kölcsönhatásra utal. Azonban a vas kötések fajtáinak hiánya a molekulák különböző atomjaival nehezen értelmezhetővé teszik a Mossbauer méréseket, mondta M Darby Dyar, a Mount Holyoake Főiskola csillagászat és geológia professzora.


Ezen a mai felvételen az újra működő Spirit robotkarja - rajta a Moessbauer spektrométerrel - az Adirondacknak nevezett kavics előtt

"Nem teszi lehetővé számunkra, hogy különbséget tegyünk azon ásványok között, melyek hidrogénnel rendelkeznek szerkezetükben és azok között, amik nem, pedig ez itt az egymillió dolláros kérdés" - mondta. A vas-hidroxidok jelenléte például erőteljes jele lenne a múltbeli víz jelenlétének. "Az állítások számos olyan részletet figyelmen kívül hagynak, melyeket már publikáltunk" - vágott vissza Dr. Goestar Klingelhoefer, a NASA Mossbauer csapatának vezetője. "Például a goethit (egy hidrogént hordozó ásvány) a Mossbauer-spektrumon egészen egyedi mintával rendelkezik."


Mossbauer spektrométer
"Különösen akkor rossz a helyzet, ha Fe3+-ról, a vas egy oxidálódott alakjáról van szó, pont amire a Mars felszínén számítunk. A Mossbauer paramétertartománya ehhez a vasformához rendkívül alacsony, ami azt jelenti, hogy szinte minden, amiben Fe3+ található, ugyanúgy néz ki" - mondta Dr. Dyar. Dr. Klingenhoefer azonban úgy véli Dr. Dyar nagy részben azokra a rendkívül ritka ásványokra utal, melyek nem fordulnak elő gyakran a természetben.

A Mars rozsdásodástól vöröses talaja maga a bizonyíték a vas-oxidok jelenlétére. Ez bekövetkezhetett az oxidáló légkör és a felszíni kőzetek folytonos kölcsönhatásának következtében, nem kellett hozzá múltbeli víz. Mitöbb a Mossbauer ásványok színképei különbözően jelennek meg az ásvány hőmérsékletétől függően, állítja Dr. Dyar. A Marson uralkodó hőmérséklet -133 és -3 Celsius-fok között váltakozik.


A sajtótájékoztató hátterében az Adirondack szikla Mossbauer spektrumelemzése

Azonban Dr. Klingelhoefer elutasította ezt az állítást, elmondása szerint a műszert kezelő csapat begyűjtötte a Mossbauer állásait befolyásoló hőmérsékletváltozásokkal kapcsolatos adatokat, és ezt belekalkulálták az elemzéseikbe. "Ez egy ujjlenyomat pontosságú módszer" - mondta. "Tudunk mérni a teljes hőmérsékleti skálán, plusz-mínusz 5 Celsius-fokos eltéréssel, ezáltal képesek vagyunk azonosítani a hidrogéntartalmú ásványokat" - magyarázta.


Spektrumelemzés egy ásványról 63 Celsius-fokos (balra) és -138 Celsius-fokos állapotban - a hőmérséklet erősen befolyásolja a kapott adatokat

A Mossbauer-spektrométer gammasugárzást bocsát ki a célásványra, majd azt az atomaránythányadot méri, amelyről nem verődik vissza sugárzás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mo.Organ #16
    Azt mondják ez a kütyü a Marson van? Hát nem! Itt van kint a játszotéren, és jó lenne ha valki már elvinné innen, mert nagyon idegesít. :)
  • Csatti #15
    Látom nem érted a problémát, ha több milliárd éve volt víz, akkor szerinted most nincs? Vki talán ellopta?
    És végülis miért érdekes, hogy van-e víz vagy sem? Inkább küldjünk sok embert, meg küldjünk velük sokmillió tonna vizet is, mert az olyan olcsó, hisz csak a marsig kell vinni. Légyszi gondolkodj már el egy picit, miért is csinálják ezt az egészet. Az élet kutatása csak egy cél, a másik annak a vizsgálata, hogy a mi életünk lehetséges-e ott, és ha igen milyen mértékben/méretekben.
  • Csatti #9
    Nem figyeltél oda, nem a vizet mutatják ki, hanem a víz korábbi jelenlétére utaló jegyeket. Azaz olyan anyagokat keresnek, amik bizonyítják, hogy korábban víz volt ott.
    A spektroszkópiáról meg annyit, hogy szerintem olyanoknak akik nem tanultak legalább vmi elemi szinten kvantumfizikát esélyük sincs, hogy rendesen megértsék. Szal arról inkább ne nyilatkozzatok.
  • [HUN]PAStheLoD #8
    ez komolyan nevetséges. elküldenek 2 ilyen legó kacatot egy pár robotkarral meg egy ilyen dobozkával ami mindent meggammáz , hát ha eza legkorszerűbb akkor megérdemlik.. a viz kimutatására (kristályos formában) is egy rakat módszer létezik .. gondolok itt az egyszerű kémiai kisérletekre.. na de az meg biztos kivitelezhetetélen lenne mert .. mértis ? ja hogy az jó lett vóna.. áhh majd 20 év múlva!
  • Cat #7
    szerintem ez a vita tökéletesen rávilágit arra, hogy egy jelenleg csak a földről származó adatokról mondhatjuk teljes bizonyossággal hogy ez igy és igy történt, mig egy a Naptól többmillió kilométerrel távolabb lévő másik bolygó eltérő hőmérsékleti, éghajlati, stb. viszonyai között egyenlőre semmit nem állíthatunk teljes bizonyossággal.