Hunter

Orosz irányításra hagyatkozik az űrállomás

A NASA kénytelen az orosz gyártmányú tolórakétákra hagyatkozni a Nemzetközi Űrállomás kormányzásában, miután az amerikai mozgásirányító rendszerben újabb meghibásodás lépett fel, jelentették be az űrhivatal képviselői.

A földi irányítás november 8-án ingadozásokat észlelt a feszültségben és vibrációban az állomás három működőképes giroszkópjának egyikénél. Múlt héten a giroszkópokat újra igénybe vették az űrállomás helyzetének megváltoztatásához, ekkor mind a három működött. A további problémák megelőzéséhez, valamint hogy időt adjanak a mérnököknek egy mindenre kiterjedő kiértékeléséhez, a giroszkópokat az idén már nem használják és az orosz tolórakéták veszik át az irányítást, jelentette be Joel Montalbano repülésigazgató.


"Ugyan nem történnek rajta újságok főcímébe kerülő felfedezések, de az űrállomás szerepét nem szabad alábecsülni" - nyilatkozta egy volt asztronauta

Az állomást időnként új pozícióba kell állítani, megóvandó a belsőtérét a Nap által kibocsátott hőtől. A tolórakéták használatának legnagyobb kerékkötője az üzemanyag. Jelenleg a két főnek otthont adó állomásnak több mint elég nélkülözhető üzemanyaga van, mondta Bill Gerstenmaier az űrállomás program igazgatója. A negyedik giroszkóp még 2002-ben tönkrement. Az állomás irányításához egy adott időben mindössze két jó giroszkópra van szükség.


Az Atlantist december 5-én mozgatták át egy nagyjavítás miatt - ha újraindulnak az űrrepülések, ez fog elsőként felmenni

"Ez nem a kritikus állapot, viszont nem szeretnénk eljutni odáig. Mindenesetre rendelkezünk a szükséges tartalékokkal ezért nincs értelme krízisről beszélni" -tette hozzá Gerstenmaier. A giroszkópok azonban túl nagyok, hogy egy orosz teherűrhajó el tudja szállítni, így a NASA nem tud pótalkatrész felküldeni, amíg az űrsiklók újra szolgálatba nem állnak. Az űrsiklók vesztegzárja lassan eléri az egyéves évfordulóját, mivel azok a Columbia februári tragédiája óta nem repülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #19
    gondolom ha az egész többszáz tonnás ürállomás helyzetét képes megváltoztatni, akkor nem olyan kicsi hogy elférjen a tenyérben
  • [NST]Cifu #16
    A vicc az, hogy valamely neves tollgyártó cég árul is direkt "űrhasználati" tollat - valami 1000$ körüli áron...
  • mrzool #14
    Az idézet Pedro Dugue naplójából:

    "I am writing these notes in the Soyuz with a cheap ballpoint pen. Why is that important? As it happens, I've been working in space programmes for seventeen years, eleven of these as an astronaut, and I've always believed, because that is what I've always been told, that normal ballpoint pens don't work in space.

    "The ink doesn't fall", they said. "Just try for a moment writing face down with a ballpoint pen and you will see I'm right", they said.

    During my first flight I took with me one of those very expensive ballpoint pens with a pressure ink cartridge, the same as the other Shuttle astronauts.

    But the other day I was with my Soyuz instructor and I saw he was preparing the books for the flight, and he was attaching a ballpoint pen with a string for us to write once we were in orbit. Seeing my astonishment, he told me the Russians have always used ballpoint pens in space.

    So I also took one of our ballpoint pens, courtesy of the European Space Agency (just in case Russian ballpoint pens are special), and here I am, it doesn't stop working and it doesn't 'spit' or anything."

    http://www.space.com/missionlaunches/duque_soyuz_diary.html
  • [NST]Cifu #13
    Ezt nem is hallotam, de ezek szerint a tanulságot mindenkinek magának kell levonnia....
  • mrzool #12
    Én nem, ellenben az utoljára az ISS-en járt európai űrhajós nyilatkozta, hogy mennyire meglepődött azon, hogy műxik a közönséges golyóstoll, és tud vele írni. Valszeg ő is hallotta a sok legendát, aztán rájött, hogy átverték.:)
  • gz8 #11
    Próbáltad?
  • mrzool #10
    Másrészt ez az egész urban legend, a sima, közönséges golyóstollal is lehet írni súlytalanságban.
  • [NST]Cifu #9
    A dolog egyik fele valóban ez a megközelítés, a másik viszont az, hogy az amcsik a 60-as években röhögve kidobtak ilyesmire 10 millió $-t és a kutya se kérdezte, hogy mire ment el. Az orosz mérnököknek viszont alaposan át kellett gondolniuk mit mire költenek, hiszen nagyságrendel kevesebb erőforrásból gazdálkodhattak (már akkor, a 60-as években is!), mint amerikai társaik....
  • irkab1rka #7
    Kénytelen hagyatkozni??? Wuhahahahaha:

    Az amerikaiak 10 évet és 10 millió $-t öltek abba, hogy kifejlesszenek egy olyan tollat, ami 0 g-nél is képes írni, akár fele akkora légnyomáson is, mint a földi.
    Az oroszok közben végig ceruzát használtak...
  • poach #6
    Tiezévesen=Tizenévesen