Hunter

Űrhulladék találta el az űrállomást

A Nemzetközi Űrállomás orosz-amerikai legénysége csikorgó hangra lett figyelmes, mintha egy objektum végigsúrolta volna az állomás külső felületét, azonban az orosz űrtisztviselők csütörtöki bejelentése szerint a legénység biztonságban van, sérülésnek nincs jele.

Egy tisztviselő szerint a hangot az állomás egyik berendezése produkálhatta, azonban az orosz Űrerők űrszemétnek tulajdonították a jelenséget. Valerij Lindin, a moszkvai földi irányítás szóvivője elmondta, hogy "az állomás minden rendszere megfelelően működik" a szerdán jelentett, állítólag az orosz Zvezda modul felől érkező furcsa zaj után. A kamerákkal végzett külső borítás vizsgálata nem mutatott semmilyen sérülést, nyilatkozott az AP hírügynökségnek.


Szergej Gorbunov, az Orosz Űrrepülési Hivatal szóvivője az NTV televízióban elmondta, a legénység olyan hangot hallott "mintha egy konzervdobozt nyomtak volna össze", azonban a jelentést követő vizsgálatok nem találtak becsapódásra utaló jeleket. "A legénység által végzett ellenőrzés nem talált változásokat sem a felszerelésben, sem az állomás oxigén szintjében, aminek azonnal csökkennie kellett volna, ha valami meglékeli az űrállomás burkolatát" - magyarázta Gorbunov.

Az állomást jelenleg az amerikai Michael Foale és az orosz Alekszander Kaleri lakja. Gorbunov szerint a hang az állomás egyik berendezéséből származhatott mintsem egy ütközésből. Mindazonáltal az orosz műhold flottát figyelemmel kísérő Űrerők, mely az űrállomást is nyomon követi, azt állítja, hogy az állomás egy kisebb űrszeméttel ütközött össze. Az Űrerők szóvivője szintén az AP hírügynökségnek nyilatkozott és elmondta, hogy egy objektumot észleltek az űrállomás pályája mentén. Megállapították, hogy az objektum egészen kicsi és nem jelentett veszélyt az ISS-re.


Több ezer űreszközből származó hulladék kering a Föld körül, ezeket igyekszik minél átfogóbban nyomon követni az Űrerők, hogy meggyőződjenek, azok nem jelentenek veszélyt az állomásra és a műholdakra. Amennyiben egy adott hulladékdarab elég nagy ahhoz, hogy veszélyeztesse az űrállomást, akkor azt azonnal biztonságosabb pályára irányítják át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #19
    http://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_019.html
  • Csóka #18
    Ehh, a Csillagflotta nem csinált semmit? Mingyá' küldök Kirknek egy hatalmas cybersallert, hogy megjöjjön az esze... :))
  • mrzool #17
    A Napra gyakorlatilag semmi hatása nem lenne, a probléma nem ez, hanem a fellövés körüli bizonytalanság. Senki sem szeretné, ha pár száz-ezer atomhulladék a fejére visszapottyanna.
  • WiLDoR #16
    ez az ötlet már másokban is felmerült, hogy a hulladékot (legyen akár sima, akár nukleáris erőművek hulladéka) lőjük bele a napba, de le lett szavazva, arra hivatkova, hogy nem lehet tudni, hogy ezek az anyagok nem lennének-e bármilyen hatással a napra...
    ugyancsak hasonló elv miatt nem lövik ki simán az űrbe, mert arra hivatkoznak, hogy mi van, ha egy másik civilizáció hajójának meg nekicsapódik...
  • Cat #12
    egyébként szvsz kitalálhatnának valami pajzsot :) pl valamilyen réteggel bevonni a felületét, elektrosztatikusan feltölthetővé tenni, és ezáltal taszítaná a kisebb méretű - de veszélyes - fémdarabokat
  • Cat #11
    az origos hir délben lett utoljára módósítva (tehát ez után fél nappal, az ürvilágosban meg nincs olyan hogy cáfolnák, csak a zaj tényét közlik
  • mrzool #9
    Érdekes ez a cikk, hivatalos helyen mindenhol tagadják, hogy űrszemét lett volna... De hát akinek megfelel a bulvár, ez meg se nézze a következő két linket:

    http://origo.hu/tudomany/vilagur/20031128nemutkozes.html
    http://urvilag.hu/article.php?id=537
  • Darth Sith #8
    több lassan aszemét az árbven mint a földön. ha már kidobáljuk vmi rakéta formájábana nap felé lőjük ki. ott legalább elég, és nem jön vissza. :)
  • Zombye #7
    Hát én egy ilyen hang lallatára valsz. összesz@rnám agam. Gondoljatok bele! Egy ilyen űrszutyok akár 28-30 km/s sebességgel is röpködhet, ilyen sebességgel száguldozó tárgynak még akkor is iszonyú mozgásienergiája van, ha csak pl. egy pici festékszemcséről, vagy csavarról is van szó.

    Én úgy tudom, hogy a NASA-nal, meg asszem az európai űrhivatalnál is dolgoznak olyan megoldáson, ami lehetővé tenné, a kissebb szemetelési arányt. Teljsen valószínűleg úgy lehetne csak megszüntetni a problémát, h már közvetlenül az űrből indítanánk az űrhajókat, elvégre ezért űrhajók. de ez még pénzügyileg kicsit drága lenne.

    A nehezebb viszont az, hogy ha tényleg biztonságos űrutazást szeretnénk magunknak biztosítani, és mindezt a Földről indított rakétákkal képzeljük el, legalább is egyelőre, akkor ezt a sok szemetet valahogy össze is kéne szedni. Vagy legalább is lelassítani annyira, hogy le tudjanak potyogni. Mármint belátlató időn belül. Nem tudom, erre vannak e tervek, elmélet biztosan számos akad.
  • Zro #4
    Ha az emberiség így folytatja nem a meteorok lesznek a leginkább veszélyesek, a kiöregedett atomerőművektől az űrkolásdobozikig telenyomjuk mi a világűrt pillanatok alatt.