Hunter

Putyin: Nem hagyjuk veszni az űrállomást

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozatban garantálta, hogy Oroszország biztosítja a Nemzetközi Űrállomás működtetéséhez szükséges rakétákat és pénzeszközöket, míg az amerikai űrsiklók veszteglését fel nem oldják.

A Columbia februári katasztrófája óta a NASA befagyasztotta űrsikló repüléseit, teljes mértékben az orosz űrhajókra hagyva az ellátmány, az üzemanyag és a legénység feljuttatását. Az orosz űrhivatal tisztviselői többször is hangoztatták, hogy egyedül képtelenek magukra vállalni a 95 milliárd dolláros űrállomás terhét, figyelmeztetve Washingtont és Moszkvát, hogy az állomás teljes leállítására kényszerülhetnek. Washington kikerülte a pénzügyi támogatásra irányuló kéréseket külpolitikai nehézségekre és Moszkva kilövési kötelezettségeire hivatkozva.


A nemzetközi űrállomás jelenlegi legénysége. Jobbra Donald Pettit, balra Kenneth Bowersox, középen pedig az orosz Nyikolaj Budarin

Putyin elnök azonban az Űrhajósok Napja alkalmából az ISS legénységével folytatott kötetlen beszélgetés keretében elmondta, hogy Oroszország továbbra is teljes mértékben elkötelezett marad.

"Átérezzük a felelősséget, ami ebben a helyzetben Oroszország vállaira nehezedik" - idézi az Itar-Tassz hírügynökség Putyin beszédét. "Ma, amikor az űrsiklók időlegesen a földre kényszerültek, fontos hogy megőrizzük az ISS működő képességét. Az orosz kormány már meghozta a döntést, hogy a szükséges erőforrásokat újabb pályára állítható űrhajó építésére fordítsa. Amint ez megtörtént megvizsgáljuk Oroszország szerepét az űrállomás további munkájában" - intézte szavait az állomáson tartózkodó két amerikai és egy orosz űrhajóshoz az elnök.



Oroszország az Űrhajósok Napjával az első emberi űrutazásra emlékezik, amit Jurij Gagarin teljesített 1961. április 12-én. Putyin a Mozsajszki Katonai Űrakadémiáról teremtett élő kapcsolatot az űrállomással, mely során a Columbia lezuhanása után az állomáson rekedt legénység munkáját magasztalta.

"Önöknek kellett szembe nézni az állomás zökkenőmentes munkájának biztosításával a Columbia tragédiáját követő hetekben" - mondta Putyin. "Kiválóan ellátták ezt a feladatot a fizikai és a pszichológiai kimerültség ellenére."

Az űrállomás lakói továbbra is az amerikai parancsnok Ken Bowersox, tudományos tisztje Donald Petit és az orosz kozmonauta, Nyikolaj Budarin. Hivatalosan múlt hónapban kellett volna visszatérniük az Atlantis űrsikló fedélzetén, így azonban egy orosz Szojuz űrhajóval érkeznek vissza a Földre május elején. Veterán váltótársaik az orosz Jurij Malencsenko és az amerikai Edward Lu április 26-án indulnak a bajkonuri csillagvárosból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #5
    Az ESA nem segít az űrállomás fentartásában???
  • Inquisitor #4
    Meg AMSZSZ-t géppisztolyt ... (10 képből 8-an!) jó kis behajtható fám tusával. :)
    (Gy.K. AMSZSZ= Magyar Szabvány Szerinti)
    Egyébként meg csak M.O., Csehország, Lengyelország, Ukrajna, Kína gyárt AK47-et és még vagy két tucat országban hamisítják!

    Miért állna bárki az USA oldalára, elvégre törvénytelenül, minden törvényt és szabályt megszegve kezdték a hábórút ... , hogy a végén egy hírhedt terrorista vezér kezébe adják a hatalmat. Mer' ugye így logikus?
  • CAD #3
    Zozo gondold at miert nem alltak mellejuk...
  • Zozo76 #2
    Mondjuk nem veletlenul lehetett AK47-eseket latni az iraki katonak kezeben... :)
  • Zozo76 #1
    Kar hogy az iraki haboruval kapcsolatban nem alltak az Egyesult Allamok oldalara. Persze a terrorizmustol ok is biztos felnek...