Hunter

Veszélyt jelent az űrállomás az űrhajósokra nézve

Több NASA tudós is ellenezte a Nemzetközi Űrállomás új legénységének felküldését, mivel az állomás orvosi megfigyelő berendezése meghibásodott, így egészségügyi kockázatot jelent, írja a Washington Post.

Két tisztviselő is elutasította az orosz Szojuz fellövésének engedélyezését, a "környezet megfigyelő és az egészségügyi ellátó rendszer, valamint a testmozgást elősegítő felszerelések folyamatos romlása" miatt. A NASA igazgatója, Sean O'Keefe nyilatkozata szerint a legénység nincs közvetlen veszélynek kitéve, azonban a körülmények tovább romolhatnak ez elkövetkező hat hónapban, hazatérésre kényszerítve a legénységet.


A Nemzetközi Űrállomás a két bedokkolt Szojuzzal

"Ha bármi arra utalna, hogy a helyzetük veszélyessé válik, akár a folyamatos ott tartózkodást, akár egészségüket tekintve, azonnal elrendeljük, hogy üljenek be a Szojuzba, kapcsolják le a berendezéseket és térjenek haza" - nyilatkozott O'Keefe egy interjúban. A tudósok, akik nem járultak hozzá nevük közzétételéhez, hozzátették, hogy a Columbia űrsikló február 1-i katasztrófája lehetetlenné tette az ISS meghibásodott alkatrészeinek cseréjét vagy kijavítását. Elmondásuk szerint az egyre növekvő műszaki problémák megnehezítik az állomás legénységének a megfelelő minőségű levegőhöz és vízhez való hozzájutást és a sugárzási szint megállapítását.


A legénység, balról jobbra: az orosz Alexander Kareli, az amerikai Ed Lu és Michael Foale, a spanyol Pedro Duque és az orosz Juri Malachenko


A NASA egészségügyi tisztviselői elmondták, a felszerelés problémái már több mint egy éve léteznek, aminek hatására az ISS asztronautái fejfájásra, szédülésre, és ahogy egyikük mondta "a tiszta gondolkodás hiányára" panaszkodnak.

A múlt hét végén fellőtt Szojuz az amerikai Michael Foale-lal és Alexander Kalerivel a fedélzetén csatlakozott az űrállomáshoz, akik a jelenlegi orosz-amerikai párost, Jurij Malencsenkót és Edward Lu-t váltották le. Egy európai, a spanyol Pedro Duque, szintén az űrállomás fedélzetén tartózkodik, ahol összesen 10 napon át végez kísérleteket. Jelenleg Oroszország az egyetlen, aki képes feljutni az állomásra amióta az amerikai űrsikló flotta a Földön vesztegel. A 16 ország közreműködésével zajló ISS projektet 1998-ban lőtték fel.






A bedokkolás fázisai a Szojuzról nézve

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #10
    szoval zavaros idoknek nezunk meg elebe, es nem csak az urkutatas teren
  • Bonewerkz #9
    a romai birodalom bukasat is hanyatlas elozte meg, ami a bukas utan meg javaban folytatodott... hogy hany szaz evig, azt senki se tudja (allitolag a frank birodalom, es tsai, a romai birodalom utani 300 ev nem is letezett - allitolag...)
  • [HUN]PAStheLoD #4
    én a petárdás mekkhajtásra szavazok! :DDDD

    és persze hogy veszélyes az űrhajósokra! ha lezuhan és pont egy űrhajóst üt agyon .. há' hondód csak L...
  • Darth Sith #1
    az azért elég komoly hogy a NASA nem tud kimenni az űrbe.. :)