Hunter

A Szojuz visszatérése sem volt zökkenőmentes

Az űrsikló katasztrófája miatt a Nemzetközi Űrállomáson rekedt három űrhajóst szállító űrkapszula biztonságos leszállást hajtott végre, csak éppen senki sem tudta hol is landolt pontosan.

A mentőcsapatoknak több mint két órájukba telt a Szojuz kapszula lokalizálása, ami legalább 400 kilométerrel távolabb ért földet a kijelölt kazahsztáni célhelyszíntől. A vizsgálatok most azt próbálják kideríteni miért hajtott végre az űrhajó ellenőrizetlen, úgy nevezett ballisztikus leszállást a manuális vagy az automata földet érés helyett.

Az orosz földi irányítás a leszállás előtt néhány perccel nyomát vesztette a két amerikai és egy orosz űrhajóst szállító kapszulának. Egy 15 repülőgépből és 50 gépjárműből álló mentőcsapat fésülte át Kazahsztán sztyeppéit a Szojuz modul után kutatva, ami magyar idő szerint nem sokkal hajnali 3 óra után ért földet három és félórányi utazás után.
Ken Bowersox és Don Pettit az első amerikai NASA űrhajósok, akik idegen földön, idegen űrhajóval szálltak le. Ez volt az egyetlen lehetőség számukra a hazatérésre, miután a NASA vesztegzár alá helyezte űrsikló flottáját a februári Columbia katasztrófa után.


A Szojuz kapszulája még az űrben lefényképezve

Bowersox-nak elmondása szerint meg sem kottyant a leszállás. "Sokkal félelmetesebb, mint egy repülőgép anyahajóra történő leszállás. Óriási volt. Minden működött, a Szojuz rendkívül megbízható" - nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek.

A kapszula által a kapcsolat elvesztése előtt küldött rádiójel túl gyenge volt ahhoz, hogy segítségével a mentőcsapat betájolhassa a Szojuzt, azonban egy repülőgép 5 óra 21 perckor végre megpillantotta az űrjárművet. A bejelentés hallatán tapsvihar tört ki a Moszkva mellett fekvő irányító központban.


Nyikoláj Budarin is csak támogatással tudott járni a hosszú űrutazás miatt

Szemtanúk szerint az egyik amerikai, feltehetően Pettit, nem volt képes saját lábán elhagyni a helyszínt, az AFP egyik operatőre szerint az űrhajós válla megsérült a leszálláskor és gondok akadtak az egyensúlyával. Az orosz hatóságok szerint az űrhajósok jó egészségi állapotban kerültek vissza.

"Nincs értelme túldramatizálni a helyzetet" - idézi Jurij Koptev, az orosz űrhivatal vezetőjének szavait az Itar-Tassz hírügynökség. A legénységet és a kapszulát helikopterek szedték össze. Rövid orvosi ellenőrzés után az űrhajósok Asztanába repültek, ahonnan a Moszkva melletti Csillagvárosba vitték őket.


Balról sorban: Kenneth Bowersox, Donald Pettit és Nykoláj Budarin a Moszkva felé tartó repülőn ülve

A Hatodik Expedíció több mint öt hónapot töltött Föld körüli pályán keringő űrállomás fedélzetén. Ez az idő közel két hónappal volt hosszabb a tervezettnél. A hét elején már átadták az űrállomást a két főre csökkentett Hetedik Expedíció tagjainak, az orosz Jurij Malencsenkonak és az amerikai Ed Lu-nak, akik az indulás előtt némi oktatásban részesítették a haza utazókat a Szojuz használatát illetően.

Mivel a kapszula jóval szűkebb utazó alkalmatosság, mint az űrsikló, így a három visszatérő csak igen korlátolt felszerelést hozhatott magával. Felszerelésük és személyes tárgyaik nagy része most is az ISS-en álldogál becsomagolva, amit csak a legközelebbi űrsikló járat fog visszahozni a földre, bármikor legyen is az.
Lu és Malencsenko már jártak az űrállomáson 2000-ben, még az Első Expedíció beköltözése előtt, akkor még az állomás összeszerelésében segédkeztek. A kétfős legénység októberig marad az ISS fedélzetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Poki #3
    Egyszerű, de megbízható.