19
  • Cat #19
    http://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_019.html
  • Csóka
    #18
    Ehh, a Csillagflotta nem csinált semmit? Mingyá' küldök Kirknek egy hatalmas cybersallert, hogy megjöjjön az esze... :))
  • mrzool
    #17
    A Napra gyakorlatilag semmi hatása nem lenne, a probléma nem ez, hanem a fellövés körüli bizonytalanság. Senki sem szeretné, ha pár száz-ezer atomhulladék a fejére visszapottyanna.
  • WiLDoR
    #16
    ez az ötlet már másokban is felmerült, hogy a hulladékot (legyen akár sima, akár nukleáris erőművek hulladéka) lőjük bele a napba, de le lett szavazva, arra hivatkova, hogy nem lehet tudni, hogy ezek az anyagok nem lennének-e bármilyen hatással a napra...
    ugyancsak hasonló elv miatt nem lövik ki simán az űrbe, mert arra hivatkoznak, hogy mi van, ha egy másik civilizáció hajójának meg nekicsapódik...
  • Cat #12
    egyébként szvsz kitalálhatnának valami pajzsot :) pl valamilyen réteggel bevonni a felületét, elektrosztatikusan feltölthetővé tenni, és ezáltal taszítaná a kisebb méretű - de veszélyes - fémdarabokat
  • Cat #11
    az origos hir délben lett utoljára módósítva (tehát ez után fél nappal, az ürvilágosban meg nincs olyan hogy cáfolnák, csak a zaj tényét közlik
  • mrzool
    #9
    Érdekes ez a cikk, hivatalos helyen mindenhol tagadják, hogy űrszemét lett volna... De hát akinek megfelel a bulvár, ez meg se nézze a következő két linket:

    http://origo.hu/tudomany/vilagur/20031128nemutkozes.html
    http://urvilag.hu/article.php?id=537
  • Darth Sith
    #8
    több lassan aszemét az árbven mint a földön. ha már kidobáljuk vmi rakéta formájábana nap felé lőjük ki. ott legalább elég, és nem jön vissza. :)
  • Zombye
    #7
    Hát én egy ilyen hang lallatára valsz. összesz@rnám agam. Gondoljatok bele! Egy ilyen űrszutyok akár 28-30 km/s sebességgel is röpködhet, ilyen sebességgel száguldozó tárgynak még akkor is iszonyú mozgásienergiája van, ha csak pl. egy pici festékszemcséről, vagy csavarról is van szó.

    Én úgy tudom, hogy a NASA-nal, meg asszem az európai űrhivatalnál is dolgoznak olyan megoldáson, ami lehetővé tenné, a kissebb szemetelési arányt. Teljsen valószínűleg úgy lehetne csak megszüntetni a problémát, h már közvetlenül az űrből indítanánk az űrhajókat, elvégre ezért űrhajók. de ez még pénzügyileg kicsit drága lenne.

    A nehezebb viszont az, hogy ha tényleg biztonságos űrutazást szeretnénk magunknak biztosítani, és mindezt a Földről indított rakétákkal képzeljük el, legalább is egyelőre, akkor ezt a sok szemetet valahogy össze is kéne szedni. Vagy legalább is lelassítani annyira, hogy le tudjanak potyogni. Mármint belátlató időn belül. Nem tudom, erre vannak e tervek, elmélet biztosan számos akad.
  • Zro
    #4
    Ha az emberiség így folytatja nem a meteorok lesznek a leginkább veszélyesek, a kiöregedett atomerőművektől az űrkolásdobozikig telenyomjuk mi a világűrt pillanatok alatt.
  • Zro
    #3
    Talán nem kéne szemetelni...