• Zombye
    Hát én egy ilyen hang lallatára valsz. összesz@rnám agam. Gondoljatok bele! Egy ilyen űrszutyok akár 28-30 km/s sebességgel is röpködhet, ilyen sebességgel száguldozó tárgynak még akkor is iszonyú mozgásienergiája van, ha csak pl. egy pici festékszemcséről, vagy csavarról is van szó.

Én úgy tudom, hogy a NASA-nal, meg asszem az európai űrhivatalnál is dolgoznak olyan megoldáson, ami lehetővé tenné, a kissebb szemetelési arányt. Teljsen valószínűleg úgy lehetne csak megszüntetni a problémát, h már közvetlenül az űrből indítanánk az űrhajókat, elvégre ezért űrhajók. de ez még pénzügyileg kicsit drága lenne.

A nehezebb viszont az, hogy ha tényleg biztonságos űrutazást szeretnénk magunknak biztosítani, és mindezt a Földről indított rakétákkal képzeljük el, legalább is egyelőre, akkor ezt a sok szemetet valahogy össze is kéne szedni. Vagy legalább is lelassítani annyira, hogy le tudjanak potyogni. Mármint belátlató időn belül. Nem tudom, erre vannak e tervek, elmélet biztosan számos akad.