Hunter

Csökkenthető a hangrobbanás erőssége

A Northrop Grumman a Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Hivatalával (DARPA) és a NASA-val együttműködve bemutatta az eget-földet megremegtető hangrobbanások erejét csökkentő módszerét, ami a szuperszonikus repülés egy új fejezetének kezdetét jelentheti.

Az augusztus 27-én lezajlott repülések során ugyanazon a tesztterületen, ahol Chuck Yeager elsőként lépte át a hanghatárt közel 56 esztendővel ezelőtt, a kormányzati és ipari együttműködés bebizonyította, hogy a repülőgép alakjának megváltoztatásával csökkenthető a hangrobbanás erőssége. Az elméletet most először demonstrálták tényleges repüléssel. Az eljárás, melyet a DARPA Csendes Szuperszonikus Platform (QSP) programja részeként fejlesztettek ki, végeredményben korlátlan szuperszonikus repülést tehet lehetővé a szárazföldek felett.

"Az emberi repülés centenáriumi évében a Northrop Grumman újra bebizonyította, hogy a technikai újítások élén halad" - nyilatkozott Charles Boccadoro, a QSP program vezetője. "Az elméletet eddig csak laboratóriumokban és szélcsatornákban demonstrálták."


A világ egyik leghíresebb lefényképezett hangrobbanása

A levegőben haladó repülőgép folyamatosan légnyomás-hullámokat hoz létre, hasonlóan a hajók orra által keltett hullámokhoz. Amikor a repülőgép túllépi a hangsebességet a nyomáshullámok egyesülnek és lökéshullámokat keltenek, amit hangrobbanásként észlelünk.

A próbarepüléseket a NASA Dryden Repülési Kutatóközpontjában, az Edwards Légitámaszponton hajtották végre. Egy különlegesen módosított orr-részű F-5E repülőgép repült át a tesztterület felett, a hangsebesség átlépésekor keletkező hangrobbanás-túlnyomást a földön elhelyezett szenzorok és egy másik repülőgép is mérte. Nemsokkal ezután egy módosítások nélküli F-5E gyorsult fel szuperszonikus sebességre ugyanazon légtérben. A két gép adatainak összehasonlítása tisztán kimutatta a hangrobbanás erősségének csökkenését a módosított géptörzsű F-5E esetében. A megismételt kísérlet ugyanezt az eredményt hozta.


Szuperszonikus sebességű F-14-es a tenger felett

"A demonstráció bebizonyította, hogy a repülőgép alakja befolyásolja a hangrobbanás erősségét, így a mérnökök tanulmányozva az adatokat jobban megismerhetik a gép alakjának a hangtúlnyomásra gyakorolt hatását" - mondta Boccadoro. "A mostani eredmények alapján egy olyan kísérleti repülőgép építhető, ami már jelentősen csendesebb hangrobbanásokat fog produkálni."

Az F-5E módosításai, amit a Northrop Grumman tervezett meg és végzett el, egy különlegesen kiképzett orr-részt takar, valamint egy alumínium alszerkezetet és egy összetett borítást a géptörzs alsó részén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomcat #38
    az első valódi of course, de a második rajz.

    ez azonban tényleg valódi Tomcat, nem rajz :)

    <img src="http://tomcat.srv.hu/pics/f14_800_27.jpg" width="800" height="600">
  • Cat #37
    rákerestem a neten a nagyobb változatra, sztm inkább erről vitatkozzatok:

  • Bonewerkz #36
    az elso kep meg ok, de a masodik nekem is gyanus... az eloterben gyenge a tenger hullamai korvonalanak az elessege, ami gondolom abbol ered, hogy vagy: eredeti a felvetel, es egy kb 3-5 meteres atmeroju lencsevel lottek a kepet, ( %-D )vagy: normal meretu a lencse, viszont a hullam van igen kozel, es igen kis meretu (a tobbi cuccal, repcsivel, stb egyutt) az egen a felhok szinei is furcsak 1 csoppet
  • Cat #29
    ugy, hogy az oroszok szarnak arra hogy betörik az alattuk lévő házak ablaka - ha van ott egyáltalán valami pusztán kívűl
  • CSOCSO #26
    a második kép nekem is gyanus..eléggé rajzoltnak tűnik..maga a repcsi is..
  • GodBadka #25
    Milyen bombák? Én csak üzemanyagtartályokat látok rajta, meg levegő-levegő rakétákat:)))
  • GodBadka #24
    Ha jobban megfigyeled, akkor nem hirtelen tünik el a vízoszlop.
  • GodBadka #23
    Na persze meg normális ember nem repül át a Lánchíd alatt. Az egy dolog, hogy mit ír elő a szabályzat, vagy "általában" hogyan szoktak repülni és egy másik dolog, hogy valaki mégis megcsinálja.
  • Benedekco #22
    nekem is az volt az első hogy a 2. kép 1 rajz :D röhejjj
    ja fél méter és a pubi bombái durrannak :)
  • HuAn82 #14
    nem kamu