Hunter

Könyv a holdra szállásban kétkedőknek

A holdkőzetek kevésnek bizonyultak, akárcsak az űrhajósok beszámolói, a fotográfiákról nem is beszélve. Így a NASA kiadni készül egy mini-könyvet, hogy bebizonyítsa, igenis járt amerikai a Hold felszínén.

Az emberek többsége elfogadja, hogy az amerikai űrhajósok 1969. július 20-án az Apollo 11 fedélzetén eljutottak a Holdra. Akik azonban nem hisznek ebben kételkedésükből szinte már sportot űznek, amivel a NASA feltett szándéka, hogy szembe szálljon.

"Egy ideje aggaszt az a történet, miszerint soha sem szálltunk le a Holdon, és időnként, főként tanárok megkeresnek a véleményemet kérve az esetről" - mondta Roger Launius a NASA egykori vezető történésze, aki hosszú ideje szeretne összerakni egy oktató anyagot a tanárok számára, és szívesen ajánlja azoknak is, akik szembe szeretnének szállni a kétkedőkkel. Szeptemberben a NASA 15.000 dollárban állapodott meg James Oberg, repülési mérnökkel egy monográfia megírására, mely pontról pontra megválaszolja a szkeptikusok kérdéseit.


Az űrhivatal már évtizedek óta foglalkozik a vitával, a kétkedő kérdések azonban csendes medrükből 2001-től egyre viharosabban csapnak fel, miután a Fox televízió bemutatta az "Összeesküvés-elmélet: Valóban leszálltunk a Holdon?" című műsorát. Az Apollo Holdra szállásában kételkedők szerint az Egyesült Államok nem rendelkezett megfelelő technológiával ahhoz, hogy embert küldjön a Holdra, viszont oly kétségbe esetten hajszolták az űrversenyben való győzelmet a Szovjetunióval szemben, hogy meghamisították a Hold-expedíciót egy egyszerű mozifilmmel.

A kétkedők szerint a hamisítvány annyira gyengére sikeredett, hogy bőséges bizonyítékkal szolgál a csalásra, a legtöbbet emlegetett képsor, amikor az űrhajósok elhelyezik az amerikai zászlót, melyet a szél fodroz. A NASA maga is elismerte, hogy a Holdon nincs a Földön tapasztalható szélhez fogható, valamint légkörrel sem rendelkezik az égitest. Azonban amikor az űrhajósok azon igyekeztek, hogy elhelyezzék a zászlót a Hold felszínén, az megsodoródott mielőtt leszúrták volna, ez okozta a hullámzást a zászlón, ami a Föld légkörében másodperceken belül elhalt volna, ám a Holdon a hullámzás nem ütközött akadályba, olyan érzetet keltve mintha a szél lobogtatná.

A vitának újabb lökéseket adott Bart Sibrel, aki filmet is készített az Apollo expedíciók hitelességét megkérdőjelezve, valamint neki ugrott Buzz Aldrinnak egy Beverly Hills-i hotelben szeptember 9-én azt követleve, hogy esküdjön meg a Bibliára, hogy tényleg járt a Hold felszínén. A 72 éves Aldrin, aki másodikként lépett a felszínre arcon ütötte a 37 éves Sibrelt, aki feljelentést tett az asztronauta ellen. Az incidensről készített videofelvételen látható volt amint Sibrel Aldrint követve kezében egy bibliával "tolvaj, hazug és gyáva" jelzőkkel illette a veterán űrhajóst, végül a Los Angeles megyei ügyész elvetette Sibrel tettleges bántalmazásra irányuló vádaskodásait.

Launius, aki nem rég vonult vissza a NASA-tól elmondta nincsenek illúziói, hogy a készülő, rövid könyvként ecsetelt monográfia megváltoztatja a kétkedők nézeteit. "Tudjuk, hogy vannak csoportok, egyének odakint, akiket soha nem lehet meggyőzni" - mondta. "Nem is ők a célközönségünk. Azoknak Szánjuk a könyvet, akik információért fordulnak a NASA-hoz, nyilvánvalóan a maguk meglátása szerint fognak ítélkezni, viszont szeretnénk a lehető legpontosabb információkkal ellátni őket."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #106
    Ennyi volt a kételkedés?
  • Bonewerkz #105
    en lattam a filmet, voxon mutattak be... a Spiegel csinalta asszem.
    ket tok kulombozo jelenetet egymasra vetitettek, es lam, kiderult, hogy ugyanazt a tajat hasznaltak a kettohoz...
    csak eppen az egyiken nem volt rajta a leszalloegyseg, csak az urhajosok. a masikon, ugyanazon a dombon, ahol az egyiken nem volt semmi, ott allt a leszalloegyseg, na akkor kezdtem ketelkedni a dologban .szerintem voltak az amcsik a holdon, de nem annyiszor, ahanyszor allitjak. csak szerintem egy-ket holdraszallast hm... "lecsaltak" 1 csoppet...mellesleg ezen a tajon a ket felvetel kozott, az emberalkotta targyakat, es magukat az embereket leszamitva SEMMI kulombseg nem volt, meg labnyomokat se lehetett latni, az urhajosok meg ott setaltak egymason, ahogy a ket felvetelt egymasra helyeztek...
  • Deus Ex #103
    Ebben sajnos az a szörnyű, hogy ha én teszemazt könyvet írnék A Nagy Fénykép-összeesküvés Leleplezése címén, akkor az bestseller lenne, benne lennék a Fókuszban, a klaudia-sóban, meg a hasonloo szemetekben, és végül ötvenből tizenöt ember meg volna győződve arról, hogy fényképezni márpedig nem lehet.

    Dehát.. a népnek kenyér kell és cirkusz.
  • Deus Ex #100
    Morgen.

    Idézet egy elfogott leleplező levélből.
    (Kern András után szabadon.)

    [..] és fényképezés nem létezik, az egész csak azért van kitalálva, hogy a filmeket és fényképezőgépeket gyártó cégek - akik voltaképp nem is filmeket és fényképezőgépeket gyártanak - jól meggazdagodjanak. Amikor meg a filmet viszi az ember előhivatni, akkor azon nincs is semmi - lévén, hogy ugye a film nem is film, csak egy darab műanyag, amit drágán rásóztak az emberre. Minden - úgynevezett - filmátvevő helyen, a szomszéd szobában harminchat médium ül, és amikor beviszed a filmet, akkor azok kiolvassák a fejedből az emlékeket,képkockánként mindenki egyet-egyet, és ott helyben gyorsan le ís rajzolják. Ezeket a rajzokat kapjuk mink meg, mint fényképeket.

    Szooval, a lényeg az, hogy fényképet még senki sem csinált. A Holdon pedig aztán végképp nem.
    [..]
  • petee #95
    DE AZZAL A QRVA ZÁSZLÓVAL MI VAN??? MIÉR LOBOG?
    hagyjátok már a szaros repülöket, nem ez a téma!!
    Ha studióban vették fel,zárt helységben akkor miér lobog a zászló? ezt válaszoljátok meg, vagy ennyire kemény dió????
  • [NST]Cifu #93
    Nah, hogy legyen némi fogalom arról milyen költségekkel kell számolni (az árak hozzávetőlegesek, és a különféle missziók (pl. Lunar Orbiter v. Mars Pathfinder) költségvetéséből lettek visszaszámolva):
    1kg feljuttatása LEO pályára (200-600km-re a földtől): ~20.000 $
    1kg feljuttatása Holdkörüli pályára: ~25.000-32.000 $
    1kg feljutattása Marskörüli pályára: ~29.000-42.000 $

    Egy 15 tonnás űrhajó feljutattás a holdra ma kb. félmilliárd $-ba kerülne az orosz Energia hordozórakétval. De ez pusztán egyetlen indítás költsége, maga az űrhajó ebben nincs benne! Annak kifejlesztése még plusz egymilliárd körül lehet.
    Van még olyan, aki nem érti, miért nem járt ember 1972 óta a Holdon?
  • [NST]Cifu #92
    Mond te csak beirogatsz, vagy el is olvasod a korábbi hozzászólásokat?
    A Saturn V. képes a 60-as években arra, hogy embert juttason az űrbe. Ma is vannak erre képes hordozóeszközök, csak éppen senki nem akkar akkora összegeket áldozni a Hold-utazásra, hogy az megvalósuljon.
    Holdtelepeket akarsz, meg bányákat? Semmi akadája, csak éppen a jelenlegi technológiai szinvonalon ez kb. 250 milliád USA dollárba kerül. Kerits elő ennyi pénzt, és holnap én állok neki megszervezni!
    Az Apolló-11 útja után már készültek ilyen tervek, de akkori áron a Hold-bázis kiépitése az USA éves költségvetésének 20%-ba került volna.
    Hát ezért nem járt a holdon senki 1972 óta. De mondom, technikailag semmi akadálya!

    Amúgy meg csináltak olyan űrszondát, ami kőzetmintát hozott vissza a földre, éppen a Holdról, és nehogy egy ilyen volt, hanem jópár. Dehát kérem láthatóan csak flamelni tudsz, még arra se vagy képes, hogy utánanézz bárminek, mert ahoz már ész kéne, de láthatóan azzal nem vagy megverve. Ha amúgy utána akarsz esetleg nézni, keres rá a szovjet Luna-16/20/24 misszióra (amúgy a Luna-16 visszatérő egysége 1970.09.24-én ért földet a Szovjetúnióban).
  • zippofcy #89
    A Holdra szallas egy nagy humbug volt, egy megalomanias allat (gyk: kennedy) tullott a celon es a "vilag vezeto hatalma" bebizonyitotta felsobbrenduseget. A sok barom meg elhitte :( Meg hulyebb akinek most bizonyitek kell hogy a cafolatot elhiggye. Nezzetek mar meg milyen volt a technikai szinvonal a '60as evekben. Meg milyen ma. Es megis: azutan az allitolagos eset utan a mai napig SENKI nem jart a Holdon. 30 ev alatt 1x sem. Hogy lehet az? Aki azt hiszi hogy a 60as evek technikai szintjen a holdraszallas megvalosithato volt az hulye :) Ha akkor megtortent volna, mar regen tele lenne a Hold kutatolaborokkal, banyakkal stb. De nincs. Az impotens amcsiknak meg meg 1 nyamvadt urbazis osszerakasara se futotta, pedig az meg a ruszkiknak is osszejott. Meghogy holdraszallas ... meg 30 eve ... nevetseges. Lelki szemeimmel latom az egyik illusztraciot, hogy hogyan kepzeltek el a Holdraszallast az 1930as evekben: faszikam hasal vmi gepezetben es KAROKAT! rangat. Ahogy akkor nem volt meg a szukseges technologia ugy a '60as evekben sem. Sot lehet ma sem. Nem furcsa? Ha 30 eve jartunk volna a Holdon mar reg elertuk volna a Marsot is. De a lenyeg: meg olyan szondakat se nagyon csinaltak ami leszallt volna egy bolygora (holdra, akarmire) aztan visszatert volna a Foldre. Ja persze, a holdraszallashoz feltetlen szukseges a hos amcsi tuzolto/ rendor / urhajos (nem kivant resz torlendo) aki a karok megfelelo idoben torteno rangatasaval vagy gombok nyomogatasaval megoldja a problemakat. Ahh hogy lehettem ilyen ostoba, errol megfeledkeztem :)
  • TheZsenyka #87
    Tökéletesen félreértetted... "közönséges filmmel működő fényképezőgép" nem úgy értette Imre, hogy "közönséges film" hanem hogy filmmel működő fényképezőgéppel nem csinálsz ilyen képet... Miért érted félre direkt? Egyszerűen nincsen igazad és nem fogadod el...
  • [NST]Cifu #85
    Jepp, az egyik "legnépeszerűbb" változat egy Francia Mirage III.-al való űtközés volt, de erre sincs semmi bizonyíték (azért megnézném azt a Mirage-t, ami összeütközik a Tu-144-es függőleges vezérsíkjával, és nem zuhan le egyből...).

    Imre:

    Ahogy én tudom, a "meghibásodott" hajtóművekket kiegyensúlyzó rendszer volt az, amely több indításnál is magát a katsztrófát okozta (volt hogy minden ok nélkül kapcsolta a hajtóműveket). Sőt, az egyik indításnál éppen ezért megpróbálták mindennemű beavatkozás nélkül fellőni, "hátha összejön"...

    Tervezni valóban tervezték a magyméretű hajtóműveket, de ezek csak a 70-es években lettek készen, amúgy az astronautix.com-on van jópár akkori terv az orosz hold-űrhajókra, némelyik elég reálisra sikerült. Hogy miért pont az N1-et eröltették, csak a jóisten tudja...