Hunter

Hatalmas napkitörés érte el a Földet

Azok, akik északi vagy déli irányban az 55. szélességi foktól magasabban kémlelték az eget csodálatos légköri látvány részesei lehettek kedden és szerdán.


Szeptember 24-én, magyar idő szerint 11 óra 38 perckor hatalmas robbanás történt a Napban, mely óriási forró és mágneses gázfelhőt lövellt a Föld felé. A jelenséget több obszervatórium is észlelte, többek közt a NASA Goddard Űrrepülő Központja is közleményben értesítette a közvéleményt. A robbanás első hírnöke egy erőteljes protontömeg néhány perccel később már meg is érkezett. A mágneses felhő sokkal lassabban haladt és szerda reggel bolygatta meg a Föld mágneses terét. Ennek egyik eredménye, a következő pár napban tapasztalható erőteljes sarki fény. A nap felszínén jelenleg számos napfolt oszlik szét. Kilenc meghatározott folt csoportot tudtak megszámolni, némelyik kisebb foltokat magába zárva csoportosul a nagyobbak körül.

Egy másik naptevékenység is elérte a Földet 23-án, szintén lenyűgöző fényeket produkálva, ami ha szerencsénk lesz a következő napokban is látható lesz, igaz főként a sarkvidékhez közeli régiókban, mint Finnország, ahol ezt a képet is készítették a vasárnapi jelenségről.

Az amerikaiakat, annak ellenére, hogy az északi fényt az Államok nagy részéről látni lehet, nem a jelenség szépségével foglalkoznak elsődlegesen. Joe Kunches a NOAA Űrkörnyezei Központjának űr időjárási specialistája szerint az erőteljes mágneses vihar komoly problémákat, akár károkat is okozhat az energia ellátásban, a műholdas kommunikációban és az elektronikus navigációs rendszerek esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)