Hunter

Energiaellátás holdbázisokkal

Egy houstoni fizikus szerint akár búcsút is mondhatnánk a környezet szennyező kőolajszármazékokból termelt energiának. Az Industrial Physicist április/májusi számában Dr. David Criswell arra utal, hogy a Föld kielégíthetné teljes elektromos szükségletét napcellák használatával - a Holdon. A cikkben Criswell felvázol egy úgy nevezett Holdi Napenergia (LSP) rendszert, ami napcella tömböket használna holdunk felszínén, hogy onnan sugározza át az energiát bolygónkra. Criswell becslései szerint a tízmilliárd földlakónak 2050-ben 20 Terrawatt energiára lesz szüksége. A Hold 13000 TW-ot kap a Naptól. Criswell szerint, ha csupán 1 százalékát be tudnánk gyűjteni és átirányítani a Földre, akkor az kiválthatná a kőolajszármazékokkal üzemelő erőműveinket.

"A holdbéli műveletek elsősorban ipari technikák" - mondta Criswell. Dr. Robert Waldronnal már 1984-ben megfogalmazták az LSP ötletét a NASA Holdbázisok és Űrtevékenységek a 21. században elnevezésű szimpóziumán. "A Hold megfelelő ismerete és a gyakorlati technológiák mellyel összegyűjthetjük ezt az energiát és lesugározhatjuk a Földre, már a hetvenes évek vége óta rendelkezésre áll. A rendszert a holdon található anyagokból meg lehet építeni és a már meglévő technológiákkal működtethető is, mind a Holdon, mind a Földön" - ezzel csökkenthető a Holdra szállítandó anyagok költsége. Hozzáteszi, hogy az LSP olcsóbb lenne, ha az előállítási mechanizmus egyes részeit úgy terveznék meg, hogy azok a holdon található anyagokból elkészíthetőek legyenek.


Az LSP rendszer 20-40 holdbázisból állna a Hold - ahogy a Földről látható - keleti és nyugati peremén. Minden bázis rendelkezne egy napcella sorral, amivel begyűjti a napenergiát, melyet földalatti vezetékeken juttatna el a mikrohullámú generátorokhoz, amik a Naptól kapott elektromosságot mikrohullámokká alakítják. Ezután a generátorok az energiát tükrökre küldik, amik a mikrohullámokat a Föld felé irányítják, ahol különleges antennákkal begyűjthetik. "Minden antenna elektromossággá alakítja a mikrohullámú energiát, melyet a helyi energiahálózatba juttatnak" - tette hozzá Criswell.

"Talán az LSP az egyetlen lehetőség egy virágzó világ ellátására a 21. században" - mondta Criswell. "Mindazonáltal vissza kell mennünk a Holdra".

A rendszerhez a Hold valamilyen szintű belakása szükséges, hogy holdbázisokat építhessenek és üzemeltessék is azokat. Criswell erre is lát lehetőséget. "Ha egyszer visszamegyünk, és nagy mérvű munkálatokba kezdünk, végig menve a különböző tanulási folyamatokon rutinszerűvé válik a holdutazás és az ottani munka"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Rive #45
  >> miert nincs Mo-on monnnyuk szelektiv hulladekgyujtes??

  [EVIL MODE ON]
  A villamosmegállóban ma láttam egy embert, aki totálisan szelekíve gyűjtötte a csikkeket...
  [EVIL MODE OFF]

  Azért, mert inkább naponta 2-3 órát töltünk politizálással, mint 10 percet gondolkozással: ez vajon melyik kukába való?
 • CybearBoy #35
  Szerintem ha ez így működne, akkor most nem létezne ez a cikk, és mi sem írogatnánk ide... :)
 • tomcs #33
  gondolom mindenki tudja de azert elmondom. egy tok normal szentuzelesu eromu sokkal tobb radioaktiv anyagot juttat a levegobe, mint egy atomeromu. es emellett elenyeszoen keves aramot termel. ez az a valamit valamiert dolog, 1 atomeromu iszonyat nagy felelosseg, a koltsegei is nagyok de gyakorlatilag szennyezes nelkul termel energiat.
 • Rive #26
  Na ja. Ha csak minden második ház tetejét megpatkolnák egy napkollektorral...
 • tomcs #17
  minek? mert nincs legkor, nincs a legkorbol adodo "raulepedo piszok" stb, nem szuri ki az energia nagy reszet (attol hogy az ember ropogosra sul tole meg napelemnek jo) stb, holdon nincs 1 darab festexoros vandal se, stb stb, meg lehetne csinalni es meg is kellene csinalni, de a multik miatt nem lesz semmi belole, ha meg megis akkor ha egy csoport kezeben lenne az egesz akkor uralni tudnak az egesz foldet vele. olyan ez mint a klonozas, a tarsadalom nem erett ra sajnos
 • Gabest #12
  Akkor legyen a M$-é az is :)
 • shabba #11
  És kinek a kezébe jutna a Hold, ki lenne az aki ezt az egészet üzemeltetné. Valljuk be az elég nagy góré lenne itt a földön, nagyobb mint az M$. :)
 • Turmoil #8
  Az hagyján, de ha jönnek a kis zöld emberkék gonosz szandékkal, akkor csak a Holdat kell szétbombázniuk és vége lenne a földi civilizációnak.
  Másrászt ha véletlenül kicsit elforgatják a Holdat, akkor meg szépen megsülünk, mint hülye amcsi no macskája, aki meg akarta szárítani a mikróban... :)
 • Gabest #7
  Gabor: A felénk néző oldalát süti a nap a legkevesebbet :)
 • CAD #6
  En a penzugyi oldaltol felek mert: kizartnak tartom hogy ezt a nagyobb olajcegek olyan nagyon tamogatnak (bar ok a klasszikusnak mondhato autobenzin es gazolajra szakosodtak, de az eromuvek sem kozvetlenul venezuleabol nyerik az olajat), szoval az elso buktatok ezek a "kis" cegek lennenek, melyek ma azt hiszem a legnagyobb hatalommal rendelkezok (a Ms utan ofkorsz :)

  A masik penzugyi problema, hogy ezt a szaros fold koruli baziskat is mar epitgetjuk egy ideje, es igy is keves a penz... szerintem akkor lenne eselye ennek a programnak, ha tenyleg az egsez vilag tamogatna penzel es mindennel, mert ehhez egy egy allam, sott szerintem meg egy kontinens is keves.