Hunter

Jóváhagyták a kereskedelmi Hold-expedíciót

Az Egyesült Államok kormánya elfogadta az első kereskedelmi Hold-expedíciót. A TransOrbital Inc. az elmúlt héten több kormányhivataltól is engedélyt kapott, hogy szondát küldjön a Föld kistestvérére. Ez a szonda, melyet Trailblazer névre kereszteltek, 90 napon át kering a Hold körül a Földet filmezve, valamint minden eddiginél nagyobb részletességgel feltérképezve a Hold felszínét.

"Szeretnénk ellenőrizni az Apollo és más leszállóhelyeket is" - mondta a TransOrbital elnöke, Dennis Laurie.

Neil Armstrong és Buzz Aldrin kitűzi az első amerikai zászlót a Holdon 1969. július 20-án. Az eseményről élő televíziós közvetítést láthatott az egész világ.

A hangsúly az "ellenőrizni" szón van, mivel nem egy ember szerint az Apollo-program nem volt más, mint szemfényvesztés. A Trailblazer végső és egyben végzetes feladata a holdfelszínbe történő becsapódás, folyamatosan közvetítve az odáig vezető utat a földi megfigyelő pontra, ahol rögzítik azt. A tervek szerint a Trailblazer a bajkonuri kozmodromból indul útjára a következő 9 -12 hónap során. Magával visz egy üzeneteket és személyes tárgyakat tartalmazó kapszulát is, ami a becsapódás helyszínén marad. A Holdat tanulmányozó tudósok remélik, hogy a küldetés megnyitja az utat a további expedíciók számára.

"Boldogan és örömmel fogom éljenezni őket" - mondta Paul Spudis, a texasi Lunar and Planetary Institute bolygótudósa, aki rámutatott a Hold számos potenciális kereskedelmi alkalmazására is, melyek hatalmas beruházásokat vonhatnak maguk után. "A Hold erőforrásai milliárdokat érnek" - mondta.

A Hold érceinek kézenfekvő bányászata mellett, az első legvalószínűbb kereskedelmi alkalmazások a Hold elhelyezkedéséből és az űr vákuumából adódó előnyökből származhatnak. Ez a vákuum sokkal jobb, mint amit a földi laboratóriumokban és gyártó alkalmatosságokban elő tudunk állítani, nem is beszélve az elszigeteltségről. A sugárzással vagy veszélyes biológiai anyagokkal kapcsolatos kutatásokat a Holdon nagyobb biztonságban lehetne végrehajtani, anélkül hogy különösebb veszélyt jelentenének a föld környezetre.

Természetesen a Trailblazer kereskedelmi alkalmazása ennél sokkal egyszerűbb lesz, mondta Laurie. "A fő feladat a nagyközönség tetszésének lenyerése" - összegzett. Az azonban kétségtelen, tette hozzá, hogy egy lépésnek szántuk az emberiség figyelmének a Holdhoz történő visszatérítésre. A TransOrbital jövendő tervei között szerepel egy navigációs jelzőeszközökből álló hálózat létesítése a Hold felszínén, ami segíti a jövő holdkutatóit és elképzelhető egy ultra-biztonságos adat tároló létesítmény felállítása is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yetike #28
    Gyagyás! Adtak E.T.nek 10 cserép virágot hogy ugyan tapiskolja mán össze a hódat Armstrong acélbetétes bakancsával + legyen oly kedves egy amcsi zászlót a fődbe szúrni. Így vót ez nem vitás.
  • Yetike #27
    Így van. Mindenesetre csak az amcsik ill oroszok rendelkeznek olyan technikai színvonallal, amely lehetővé tenné a Hold birtokba vételét ebből adódóan a többi országnak csak a szája járhat az erkölcsi problémákról.
  • The Garrett #17
    Hmm van benne egy érdekes rész: Ahol azt mondják hogy sokkal szabadabban lehet majd tesztelni a biológiai /egyéb fegyvereket, DE A főcél a nagyközönség megnyerése(persze nagy fegyverekkel):

    Magyarul: Oda fogja amerika telepíteni a jó kis biofegyver laborokat.Turizmus álnéven.. no comment.
    Mikor veszik már észre hogy nem az övék a világ?
  • Vízipók #12
    Meglesz.:-)
  • Vízipók #6
    A láng színét a benne lévő izzó szemcsék adják.
    A Holdkompban hidrogén és oxigén volt. Ez vízzé és. Mondd meg, melyik anyagnak kéne izzania, hogy látsszon a láng? A sugárzásról: A sugárzás a Van Allen övezetben a gázos, ami asszem kb. 500-1000 km magasságig van. Itt (megint csak asszem) a termoszféra van, ami qrva meleg, (a sugárzás miatt) viszont ugyanolyan ritka is. Gyakorlatilag vákuum. A MIR fedélzetére vmikor a 80-as években vittek egy magyar gyártmányú, pille nevű ketyerét, ami sugárzást mér. Amikor feltűnt az űrhajósoknak, hogy mekkora a sugárzás a lakórészben, azonnal átröpültek a számítógépek közé, mert a lakórész NEM VOLT ÁRNYÉKOLT! Néhány ember pedig lakott ott addig is. Az ugrálást meg nézd meg újra. Feltételezem, amerikai kormány nem szarul csinálná meg a kamu filmjét. még valami. Szerinted a szovjetek nem kezdtek volna visítozni a hidegháború alatt, hogy nem igazi a holdraszállás, ha találnak valamit? Gondold át, utána meg higyj, amit akarsz.