Hunter

Ajtó után újabb ajtót talált a piramist kutató robot

Akadályba ütközött a fáraók titkainak újabb fejezetének megfejtése miután a Gízai Nagy Piramis szívébe beküldött robot egy zárt ajtóval volt kénytelen farkasszemet nézni.

A Pyramid Rover névre keresztelt minirobot, melynek útját a tévénézők élő adásban követhették nyomon, közel 65 métert mászott előre egy szűk járatban, hogy felderítsen egy mészkőajtóval elzárt rejtélyes üreget. Amikor elérte a temetkezési kamrákat őrző ajtóra emlékeztető zárókövet, lyukat fúrva egy száloptikás kamerát csúsztatott át a résen, hogy lefilmezze az ajtó mögött meghúzódó világot. Úgy tűnik azonban, hogy a piramis furfangos építői mindent megtettek titkaik védelme érdekében, mivel a kíváncsi szemek egy újabb ajtó látványával kellett, hogy megelégedjenek.


A robot Gregg Landry kezében

A 12 centiméter magas robottól remélték a régészek, hogy megoldja a járat rendeltetését és a sajátos zárókő rejtvényét; egyesek abban is reménykedtek, hogy felbecsülhetetlen értékű régészeti kincsekre fognak bukkanni.Zahi Hawass, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának (SCA) igazgatója elmondta a kutatók következő feladata tanulmányozni a jelenlegi adatokat és a további vizsgálatok előkészítése, ami akár 12 hónapot is igénybe vehet. Az SCA a bostoni iRobot cég mérnökeivel és a National Geographic kutatóival együtt egy egész évet fordított a keddi esemény megtervezésére. "Élveztem a felfedezőút minden pillanatát. Nem voltunk csalódottak... eredményes volt a küldetésünk" - mondta Tim Kelly, a National Geographic televíziós és film részlegének elnöke.A Keopsz Piramis a legnagyobb a Kairóhoz közeli gízai fennsík három piramisa közül, olyan látványosság, amit egyetlen turista sem hagyhat ki, aki az egyiptomi fővárosba látogat.

Mélyen a piramis belsejében a Királynő Terméből indul ki 40 fokos szögben a rejtélyes 20 centi széles alagút. Elképzelhető, hogy szimbolikus vagy vallási okokból készítették, mivel egyenesen a Szíriusz csillag és az Orion csillagkép felé mutat. A zárókő azonban érdekes, mivel mészkőből készült, amit egyéni temetkezési kamrák zárására használtak, valamint két rézfogantyút is rögzítettek hozzá.

1993-ban egy német régész már beküldött egy apró robot szondát, ami szintén száloptikás kamerával volt felfegyverkezve. Közel 60 métert haladt előre, mielőtt abba a mészkőajtóba ütközött volna, melyet a mostani küldetés során átfúrtak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bradley #47
  Én is amondó vagyok, hogy szedjük szét az egészet felülről, nézzünk körül rendesen! Aztán ha végignéztünk mindent, rakjuk össze!!! :)))
 • Bonewerkz #44
  cseppet elkestem... namindegy.
  szerintem lehetne durrantani, de nem a piramist szejjel, hanem valahol a piramis felszinen elhelyezni egy petarda meretu robbano anyagot, ami hangrzgeshullamokat keltene a piramis belsejeben. Ezek visszaverodnenek a kulombozo surusegu anyagretegekrol, es az uregekrol (!). Egy szamitogeppel osszekombinalt geofonnal (gy.k.: foldalatti hangokat rogzito mikrofon) ezt mint egy szonarral, eszlelni lehetne. Es nem kene se robotokat bekuldeni, se szejjelrobbantani, se lerombolni, hogy megnezzuk, mi van benne. Mivel ezt nem csinaltak meg, lehet, hogy az ajtok mogott nincs is ureg, es kar volt a pezer... de en nem szolok bele, ok a regeszek, biztos jobban vagjak a csiziot, mint en..
 • gz8 #43
  Biztosan túl sok Doors-t hallgattak a régész kollégák :)))
 • MaDFoX #41
  Miért Deus Ex téged már pályára állított vki???... ;DDD
  Amugy a műsor nem volt ANNYIRA szar... napersze minden volt, csak LIVE nem, DE volt egy csomó hasznos infó a piramis építőinek lakelyéről, így már el lehet képzelni mi volt ott.. ...lenyűgöző infrastruktúra, micsoda szervezés...
  A robotozás meg a szarkofágnyitogatás csak szar show volt...
  De a többi nekem tetszett... ...de hogy most újabb 1 évig tart míg azt a 20x20x20cm-es "szobát" elemzik az durva... dugják be a radart a lyukon és lássuk milyen az az ajtó is.. ;DDD Amugy tipikusan ha jól emléxem a hármas számmisztika volt a divat akkoriban, szóval... ;DDDDDD
 • Deus Ex #40
  Ezt az orbitális pályára állítást komolyan gondoltam. Akkor nem kellene Egyiptomba utazni, hogy láthassam a piramist.
 • Gladiator #30
  hát, engem jobban érdekelnek az arany szobrok, meg, hogy mik vannak írva a papír tekercsre, mint a tetve büdös múmia.
 • Deus Ex #29
  Valooszínűleg azért tartott egy évig összehozni ezt az ügyet, mert más dolguk is volt a kollegáknak.. meg a régészet egyébként sem tartozik az agyonfinanszírozott sportágak közé.

  Szerintetek mekkora hatooerejű atombombával lehetnek a Kheopsz piramist orbitális pályára állítani?
 • MuERTe #23
  Az arabok egyiptom megszálásakor egyszer már megpróbálták lebontani a piramisokat, de hamar beleuntak, mert nem volt a munkájuknak látszatja.
 • MuERTe #22
  Nem tudom ki nézte a közvetítést, de nekem a tv-shop jutott eszembe róla. Egyiptomi ásatásról ilyen idegesítő filmet még nem láttam. Másról sem egyébként, de a régészet a szivem csücske.
 • jango fett #21
  Sziasztok jó reggelt honnan tudnám leszedni a felvételeket egyáltalán felkerült valahová köszi a segitséget