Franczy

A félig ember, féli robot angol professzor

Egy a közelmúltban több vita központi témáját képező brit robotkutató a napokban idegrendszerét összekapcsolta egy számítógépes rendszerrel, mely kísérletre annak a kutatási projektnek a keretein belül került sor, mely projekt arra hivatott, hogy olyan megoldásokat dolgozzon ki, melyek révén a különböző bénulásokkal rendelkező emberek újra mozgatni tudják majd különböző testrészeiket. Kevin Warwick, a dél-angliai Reading Egyetem kibernetikai professzora bal karjának fő idegrendszerébe parányi szenzorokat ültetett be, mely szenzorok rádióhullámok segítségével kommunikálnak egy számítógépes rendszerrel. A számítógép képes különböző üzeneteket küldeni a professzor karjába ültetett parányi eszközöknek, és ezen eszközök is képesek a számítógépnek történő visszajelzésre.

"Ez a kísérleti projekt nem egyszerűen a kutatók öncélú szórakozása. Elsődleges célunk, hogy az emberi idegrendszer feltérképezése révén olyan megoldásokat fejlesszünk ki, melyek révén a gerincsérülésből, illetve egyéb okokból kifolyólag megbénult emberek egyszer majd újra képesek lesznek lebénult testrészeik mozgatására. A kísérleti rendszer lényege, hogy az alany testébe ültetett apró eszközök rádióhullámok segítségével különböző jeleket közvetítenek a számítógép felé, és természetesen a visszirányú kommunikáció is megoldott" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az egyesek által félig robotnak, félig embernek titulált professzor.

Warwick elmondta, hogy a rendszer működési elve rendkívül egyszerű: a kutatók rögzítik az egészséges testrészek mozgatásakor keletkező elektromos jeleket, majd ezen jelek lebénult testrészek idegrendszerébe történő bejuttatása révén megpróbálják mozgásra bírni a bénult testrészeket. A professzor ezen kísérleti tevékenységeiről egyébként éppen akkor számolt be a sajtó, amikor egy brit bíróság az Egyesült Királyság történelmében először engedélyezte, hogy egy nyaktól lefelé teljesen béna nő orvosai kikapcsolják a nőt életben tartó gépeket, mondván, hogy annak életminősége felhatalmazza az orvosokat erre a lépésre. Warwick professzor szerint egyébként a kísérletek a legnagyobb rendben folynak, és véleménye szerint nincs már messze az az idő, amikor a bénult betegek a számítógépes rendszer segítségével újra mozgatni tudják majd különböző testrészeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabo #10
    Azt hiszem Én rendelek egy koponya interfészt, meg egy full reflex gyorsítást és egy kis bőr átszövést. ;o) (CP2020 Rulez!)
  • Gabo #9
    Azt hiszem a fent említett kísérletről a napokban láttam egy kis filmecskét valamelyik adón (Spectrum vagy National G. vagy Discovery). Nem semmi látvány volt, ahogy apró vezetékek jöttek ki a fickó bőre alól.
  • zorro82 #8
    Képzeljétek el, hogy ha virus kerül a rendszerbe... Kész a tökéletes terrorista!
  • PyRex #6
    ja, át lehetne kapcsolni rezgőre, ugrálóra, futóra, stb.. :)

    PyRex
  • Loose #5
    És épp keresik mobiltelefonon az illetőt akinek beültetnek majd ilyet, és el kezd börrögni, és ugrálni...
    Csak vicc de mekkora lenne
    De tényleg jó felé haladnak, bénák érdekében (rossz lehet bénának lenni)
  • radical #3
    Gondold csak el angolul mekkora lehetett...
  • Yfel #2
    Egy a közelmúltban több vita központi témáját képező brit robotkutató a napokban idegrendszerét összekapcsolta egy számítógépes rendszerrel, mely kísérletre annak a kutatási projektnek a keretein belül került sor, mely projekt arra hivatott, hogy olyan megoldásokat dolgozzon ki, melyek révén a különböző bénulásokkal rendelkező emberek újra mozgatni tudják majd különböző testrészeiket

    Ennyire brutálisan hosszú mondatot sem láttam már jóideje :)))
  • Inquisitor #1
    Már akartam írni, hogy miért nincs kint ez a hír.
    Mert tudom, hogy csípik itt páran a Cyber-t :)
    Nem ez a fószer volt az, akinek a multkor mindenféle távírányítót építettek be a kezébe?