Hunter

Háborúba indul a robotriporter

Amerikaiak olyan robotot fejlesztettek ki, ami háborús tudósítóként szolgálhat olyan övezetekben, ahova még a legtapasztaltabb riporterek sem tennék be a lábuk. Az Afghan Explorer úgy néz ki, mint egy fűnyíró és egy robotkutya keresztezése, melyet arra terveztek, hogy bejusson a háborús övezetekbe és onnan képeket, hangot és interjúkat közvetítsen. A kilencvenes évektől az Egyesült Államok kizárta az újságírókat a harcmezőkről. Megelégelve az afgán konfliktusból érkező szegényes tudósításokat, a Massachusetts Technológiai Intézet számítástechnikai csoportjának vezetője, Chris Csíkszentmihályi előhozakodott az Afghan Explorer ötletével. Az ihletet állítólag a Rambo III adta.

"Szeptember 11. után fokozódott az érdeklődésem Afganisztán iránt. Kikölcsönöztem a Rambo III-mat, ami a történet másik oldalát mutatja be" - nyilatkozott a BBC News-nak. "Az Egyesült Államok 3,7 millió dollárt pumpált fegyverekbe Afganisztán számára és nem bíztam a média jelentéseiben a történtekről. Afganisztánban egyáltalán nem volt harctéri anyag. Ezért szerettem volna valami olyat létrehozni, ami megmutatja valójában mi is történik ott".

Ennek fényében lehet, hogy az amerikai hadsereg ellenségesebben fogadja majd a robotot, mint a helyi lakosság.

"Nehéz megjósolni ki fog előbb lőni rá" - mondta Csíkszentmihályi. A robotriporter reményei szerint valóságosabb képet ad azokról a háborúkról, amibe az Egyesült Államok belevág. "Ez egy olyan média eszköz, melyet a független hírügynökségek használhatnak, akik nem engedhetnek meg maguknak több száz szerkesztőt és riportert" - magyarázta.

Az Afghan Explorer a NASA által tervezett Mars Explorer mintájára készült. Négy keréken közlekedik, energiáját a Napból nyeri és a GPS navigációs egységgel tájékozódik. Agya egy laptop számítógép, ami egy mobil telefonnal kapcsolódik az Internethez, így teszi lehetővé az újságíróknak a működtetését. Mozgása irányítható és élő interjúkat tud leadni műholdas telefonon keresztül. A nyakához egy videokonzol van erősítve két webkamerával.

Csíkszentmihályi első küldetésként valószínűleg Afganisztánba küldi robotját, ahol fotózás és interjúk készítése lesz a feladata. A robotriporternek van egy nagy előnye emberi kollégáival szemben. Otthon senki sem aggódik a biztonságáért. "Bebörtönözhetik, lőhetnek rá, nem zavar. Ez csak egy robot, akinek nem tudják megsérteni az érzéseit" - tette hozzá.

Természetesen az újságíróknak nem kell félteniük az állásukat, hiszen vannak olyan dolgok, amire ez a robot soha nem lesz képes. "Az ember nem helyettesíthető. Olyan empátiát és érzékenységet egy robot nem képes visszaadni" - mondta.

"A gép nem válthatja fel az embert. Nagyon ritka, hogy feketén-fehéren leközölhető tényekkel találkoznánk. Minden azon múlik, hogyan tolmácsoljuk a tényeket és a képeket az emberek felé" - mondta Gavin Hewitt, a BBC tudósítója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WOW #9
    fg
  • Draco #7
    De most komolyan mi az a hely ahova ma mar egy riporter nem mereszkedik be hogy nagyot akaszon??
    Tobb szaz olyan hiradas van ahol a hatterben robbanak a dolgok vagy epp latszik amint valaki kihajol a sarkon es lenyom egy sorozatot. Max a tavolsagi lovegagyuk tuz ovezetebe nem megy be, na de milyen riportot lehet csinalni egy siksagon ahol max tankroncsok vannak es a ket oldalan meg lovegagyu sorok....
  • Troll #6
    Miért van az, hogy ez a hír hónapokkal ezelött olvasható volt már magyarul?
  • Supergamer_real #4
    Vegulis jo ez, ingyen mobil PC, kameraval az afgan hegyi gyerekeknek...kecskek helyett laptopot kergethetnek
  • Supergamer_real #1
    "Az Afghan Explorer a NASA által tervezett Mars Explorer mintájára készült. Négy keréken közlekedik, energiáját a Napból nyeri és a GPS navigációs egységgel tájékozódik. Agya egy laptop számítógép, ami egy mobil telefonnal kapcsolódik az Internethez, így teszi lehetővé az újságíróknak a működtetését. "

    na ez sem egyszeru eset. Haditudositas afganistanbol. Kerdezem en, mi van, ha barlanba vagy alagutba kell mennie.GPS KO, GSM?Afganistanban a hegyek kozott?Ugyan mar.Mi van ha felbukik, es a gyonyoru napelemei osszetornek.Igy elsonek jo nagy baromsagnak tunik.