JohnnyCage

Italt hoz, altatódalt énekel az új robot

Képzelj el egy olyan robotot, amely sört hoz a hűtőből, ezt követően pedig bemegy a gyerekszobába, és altatódalt énekel a gyermeknek. Mindezt persze úgy, hogy közben fotókat küld a többszáz kilométerre lakó nagyinak.

Az újonnan létrehozott Evolution Robotics most mutatta be a "személyi robot"-ot, amely egy laptop számítógépre épített robotikus szerkezet. Az ER1 elnevezésű robot olyan automatizált funkciókat képes elvégezni, amelyek nem is olyan régen még meglehetősen vad sci-fi-nek számítottak volna.

A felhasználó bármilyen laptop számítógépet rácsatlakoztathat a "csináld magad" csomagban 499, összeszerelve pedig 599 dolláros robotra, amelynek áramforrása egyelőre azonban nem köthető össze a hordozható számítógép akkumulátorával. A jövőbeli, módosított változatok természetesen a hálózati feszültségről való feltöltést is lehetővé fogják tenni...


"Ez egy totyogó kisgyerekhez hasonló robot" - mondta Mike Dooley, az Evolution Robotics termékmenedzsere. A Las Vegas-i Electronic Entertainment Expo (E3) kiállításon bemutatott robot otthoni célra szánt változata egy kezdetleges vizuális tanítórendszert tartalmaz. A robot egy webkamera, illetve a mellékelt szoftver segítségével betanítható bizonyos tárgyak felismerésére, illetve meghatározott teendők elvégzésére.

A gyártó az E3 kiállításon berendezett egy ideiglenes nappali szobát, ahol a szakemberek bemutatóként egy kólás dobozt mutattak fel a robotnak. Az ER1 a doboz felismerését követően a hűtőhöz ment, három különböző kólásdobozból kiválasztotta a megfelelőt, és "felszolgálta" azt.

Az eszköz egyelőre természetesen még csak néhány kezdetleges funkcióra képes, ráadásul azokra sem hiba nélkül. Az ER1 a bemutató alkalmával például elejtett egy szódásüveget. Dooley szerint a "bűnös" robotkar még csak egy korai prototípus, és a végleges modell csak az év második felétől lesz elérhető. Az Evolution Robotics menedzsere leszögezte, hogy a robot egyelőre csak hobbieszközként használható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AtisH #11
  Na és ha bugos lesz véletlenül vagy meghekkelik??? A gyerekbe önti a sör, majd jön hozzánk mesét felolvasni!!!:-/
 • Yfel #10
  ...ami utan betor a gepbe es ot kanal sot tetet vele a pohar sorodbe :)

  Persze az amerikaiak kozott biztos nagy piaca lesz ;)
 • Csatti #8
  ... aztan meg kapsz egy emailt az anyadtol, mert o epp sasol titeket a webcameran keresztul, hogy mi az, ti vedeltek mig egy tetves gep olvas meset a gyereknek
 • Yfel #7
  Nem is az a szep uj vilag hanem az, hogy mikozben robot mesel a gyereknek, addig a szulok a nappaliban soroznek :)
 • RpPRO #6
  -Heee, micsinaaalsz?
  -Iszom egy sort!
  -De... az a mienk..
  -Nem erdekel, kell az aramkoreimnek!
  ......
  Ahhh, ugorj mar le egy sorert!
 • AtisH #5
  Egy kicsit húzós ára lehet ennek a szobalány/bebiszitter kombinációnak. Jól is néznék ki! Ott rohangálna az egyszem laptopommal a masina. És ha véletlenül lezúg a lépcsőn? Meg különben is ennyi pénzért már kellemes kinézetű, valódi szobalányt is meg lehet fizetni. És azért az tud mást is...:-)))))
 • Lacc #2
  Hót ziher hogy véletlenül belerúgnék párszor ha itt mászkálni a padlón...