Franczy

Sony: fontos a robotok társadalma

Luc Steels, a Brüsszeli Egyetem professzora, valamint a Sony párizsi számítógépes laboratóriumának az igazgatója úgy véli, hogy a következő generációs robotoknak már úgy kell viselkedniük, mintha igazi élőlények lennének, ezenkívül pedig képesnek kell lenniük arra, hogy az emberek, valamint társaik számára kifejezzék magukat. Steels meglátása szerint a világszerte óriási népszerűségnek örvendő Aibo robotok a maguk nemében igencsak figyelemre méltó szerkezetek, azonban a tudománynak mihamarabb túl kell lépnie az Aibo jellegű robotokon. Steel szerint a cél nem más, mint olyan robotok kifejlesztése, melyek mind a társaikkal, mind az emberekkel kiválóan képesek kommunikálni, a fejlesztőknek pedig a jövőben nem csak egy-egy robotra kellene koncentrálniuk, hanem arra is, hogy a különböző robotok valódi kis közösségeket alkossanak, ily módon pedig létrejöhessen egyfajta robotkultúra.


A robottechnikában jelenleg bevett szokás, hogy az egyes fejlesztőcsoportok kizárólag azzal vannak elfoglalva, hogy az általuk fejlesztett robot a legkiválóbb technológiákkal és a legnagyobb tudással legyen felvértezve. Steels azonban úgy véli, hogy a fejlesztőknek illene már túllépniük ezen elavult szemléleten, és olyan újgenerációs robotokat kellene kifejleszteniük, melyek egymással összetett kommunikációra lennének képesek, ennek köszönhetően pedig önmaguktól képesek lennének az egymástól történő folyamatos tanulásra. Steels szerint a robotoknak egyre inkább az emberekre kellene hasonlítaniuk, vagyis a fejlesztőknek meg kell adniuk a robotok számára a kommunikáció és a tanulás lehetőségét.


Véleményem szerint a robottechnika terén nem juthatunk túl messzire, ha az egyes robotokon kívül nem szentelünk figyelmet a robotok egyfajta közösségére - nyilatkozta Steels egy a napokban megrendezett szakmai konferencia keretein belül. Steels a konferencián tartott előadásában beszámolt arról, hogy a Sony számos újgenerációs robot kifejlesztésén dolgozik, így többek közt egy olyan kétlábú robot is készül a japán székhelyű cég boszorkánykonyhájában, mely képes lesz arra, hogy különböző szójátékokat játsszon az emberekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yeti #9
    Pont erre jo Asimov 3 torvenye.
  • Laci73 #4
    Ezek a robotok még mindig aszerint cselekednek, hogy mit programozunk "beléjük". A mesterséges intelligenciától igen távol vannak ezek a kütyük.
  • troc #2
    Most olvasom Asimovtól időrendi sorrenben a röbottörténeteit. Hajrá, csak így tovább, de felejtsék ki belőlük a 3 törvényt! :)