Franczy

Elérhetővé válik a Sony Aibo SDK-ja

A Sony Corporation képviselői a napokban Tokióban ígéretet tettek arra, hogy hamarosan felfedik a cég népszerű háziállat robotja, Aibo úgynevezett Open-R architektúrájának szoftver specifikációit. Elmondások szerint a Sony ily módon egy olyan nyílt robotkutatási fejlesztő platformot szeretne létrehozni, mely az Aibo hardveres alapjaira épül. A Sony munkatársai elmondták, hogy az Open-R SDK (Software Development Kit) a Sony Aibo weblapján június 3-tól lesz elérhető, és mindazok teljesen ingyenesen letölthetik majd, akik beleegyeznek abba, hogy az Aiboval kapcsolatos fejlesztéseiket nem bocsátják kereskedelmi forgalomba. A Sony egyébként az Open-R SDK-t különböző licencek formájában cégeknek és vállalatoknak is elérhetővé kívánja majd tenni.

A Sony által 1998-ban létrehozott Open-R egy olyan, úgynevezett szórakoztató robotok számára készített architektúra, mely modularizált hardver és szoftver komponensekre épül. A Sony az Open-R architektúrát nem csak az Aibo, hanem néhány humanoid, azaz emberszabású robot esetében is felhasználta, azonban a közeljövőben publikussá váló Open-R SDK csak az ERS-210 és ERS-220 típusjelzésű Aibokkal kompatibilis. Zárójelben megjegyzendő, hogy a Sony az Open-R SDK-t a RoboCup nevezetű verseny keretein belül különböző egyetemek számára már korábban elérhetővé tette, most azonban a cég vezetősége úgy határozott, hogy az architektúrát szélesebb körben is elérhetővé kell tenni.


"Úgy vélem, hogy a robot iparág előremozdítása érdekében rendkívüli fontossággal bír az Open-R architektúra publikussá tétele. A projekt keretein belül nem titkoltan azt szeretnénk elérni, hogy minden eddiginél több szakember csatlakozzon a robotikai fejlesztők közé" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Tadashi Otsuki, a Sony Entertainment Robot Corporation igazgatóhelyettese, majd hozzátette, hogy abban reménykedik, hogy az Open-R SDK nyilvánosságra hozatalának köszönhetően az Aibo platform mesterséges intelligenciája, valamint mozgáskontrollja komoly fejlődésen esik majd át. A 192 MHz-es MIPS processzorral, valamint 32 MB memóriával rendelkező Aibo robotok architektúrájának PC-n történő fejlesztéséhez a Sony szerint legalább 233 MHz-es frekvenciájú Pentium processzor, valamint Windows 2000, illetve Windows XP operációs rendszer szükségeltetik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!