Hunter

Űrfegyverek földi háborúkhoz

Miközben a mozikban már lecseng a Csillagok Háborúja legújabb epizódja, a valós életben is kezd kialakulni egy új fegyvernem, ami hamarosan benépesítheti a világűrt. A katonai tervezők igyekeznek elkerülhetetlenné tenni az űrfegyverkezést, a szakértők az anti-műholdak és űraknák elszaporodását jövendölik, mások a megzavarhatatlan, teljesen biztonságos műhold kapcsolat megalkotását sürgetik, szóba kerültek a gyors reagálású űrbombázó rajok is. Nyíltan tárgyalnak űrben keringő lézer- és részecske-sugárfegyverekről, melyek gyilkos energiájukkal műholdakat, repülő robbanófejeket, vagy akár földi célpontokat semmisíthetnek meg. És mit szólnánk egy természetes meteorit bevetéséhez? Egy jókora tűzgolyót küldhetünk a kijelölt célpontra, nem marad utána más csak egy kráter, külön öröm, hogy radioaktív szennyeződést sem hagy maga után.

Az űrbe telepített lézerek még repülés közben tudják erős lézereikkel megsemmisíteni a rakétát

Az űrfegyverkezést évtizedek óta viharos viták kísérik. A Bush kormányzat újra előtérbe helyezte a kérdést ballisztikus rakétavédelmi programja kapcsán. Egy új tanulmány, melyet a Légierő megrendelésére készítettek igyekszik összegyűjteni a lehetőségeket és kategorizálni azokat fajtáik és megvalósíthatóságuk szerint. "Tárgyilagos alapot kívántunk szolgáltatni a tárgyalásoknak" - mondta Bob Preston, a tanulmány vezetője. Az űrfegyverek előnyei között szerepel, hogy olyan célpontokat is elérhetnek, amit más fegyverek nem, nem is beszélve arról, hogy jóval gyorsabban meg tudják közelíteni a célpontot, mint a földi hadeszközök. A másik pont, hogy megtámadni sem könnyű őket. A hátránya, hogy egy űrfegyver pozíciója megjósolható, és ha az űrből támadják, akkor elég védtelen, ilyen tekintetben egy megsemmisített űrfegyver roncsai veszélyt jelentenek a többi műholdra, megvédéséhez pedig számos egyéb fegyverre van szükség.

A KE-ASAT program célja a szükséges eszközök, mint a végrehajtó egység, a fegyverrendszerek és technológiák meghatározása, kifejlesztése, integrálása és tesztelése, beleértve a megsemmisített műhold roncsainak kezelését is

Kategorikusan elkülöníthetők az irányított energiájú fegyverek, ilyenek a lézerek, melyek több millió Watt energiát használnak és rendkívül gyorsak. A kinetikus-energia fegyverek főként rakéták ellen alkalmazhatók, ez a hardver egyszerűen belerohan a célpontba, mialatt az a légkör felső régióiban halad. Ennek az űrbeli változata földi célokba csapódik be, mint hajók vagy hatalmas épületek, röppályája szinte függőleges, sebességében és fényességében a meteoritokra hasonlít. Végül a hagyományos űrfegyverek, melyek manőverezhetők, szintén földi célok ellen használhatók, nagy erejű mikrohullámokkal pusztítanak.

A természetes aszteroida bombáknak nincs jövőjük, hiszen aki rendelkezik nukleáris arzenállal, az nem is gondolkozik ezen a lehetőségen, akinek nincs annak is olcsóbb és egyszerűbb egy atomfegyver megalkotása. Preston hangsúlyozta, hogy az űrfegyverkezés nem csak az Egyesült Államokra korlátozódhat. Bár sok ország csak szerény űrfelszereltséggel rendelkezik, minden nemzet tudja hogyan használhatja fel a világűrt saját biztonsága érdekében.

A pilóta nélküli légi eszközök - mint ez a Predator is - a GPS műholdakat felhasználva navigálnak

A jelentés így összegez:

"Mielőtt határoznánk az űrfegyverek megszerzéséről vagy lemondanánk azokról, az Egyesült Államoknak részletesen meg kell vitatnia mire képes egy ilyen fegyver, mennyibe kerül és a bevetések következményeit is mérlegelni kell. Meg kell vizsgálni, hogy más országok is bevetik-e azokat, és ha igen kik, illetve hogyan tudjuk hatékonyan észlelni ezeket a fejlesztéseket és válaszolni rájuk"

Preston magánvéleménye szerint Amerikának nincs égető szüksége űrfegyverekre, illetve űrbeli dolgok elleni védelemre. Jelenleg az amerikai hírszerzés és a hadsereg közel 100 műholdat üzemeltet nemzetbiztonsági célból, amik éjjel-nappal nagyfelbontású képeket szolgáltatnak a Föld bármely pontjáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tompi #15
  Ugy erzem Bush alatt megsokszorozodott a kulfoldi kulfliktus! Amig Clinton volt a fonok, addig mast sem lehetett hallani, mint azt a kis oralis dolgot... Bush 1.5eve van hatalmon es a kovetkezok tortentek(javitsatok, ha rosszul emlexem):
  - Kioto-i egyezmeny ala nem irasa.
  - Engedelyezte az alaszkai olajfurotornyok epiteset, semmibeveve a kornyezetvedelmet
  - Egy rakas szen+olaj eromu epiteset kezdemenyezte.
  - Volt az a gond a kinaban lalott lopakodoval
  - megtamadta(tamadja) a szerencselten arabokat
  - Iszonyatos osszegu szerzodesek a fegyvergyarakkal (pl lockead martin)
  Mindez masfel ev alatt??? Ebbol nekem az jon le, hogy mekkora erdekeltsege van az olaj es a harcaszat teren.

  Imre: pl ott van meg az orvostudomany, gentechnika. A 6sereg most kezdi alkalmazgatni azokat, amit a civil eletben feltalaltak.(nem is beszelve arrol a gagyi FPS-rol, amit a minap adott ki az USA :)
 • tomcs #12
  az a rohej hogy nem lovoldoznek egymasra.. 1xuen csak adjak a penzt bele
 • Tompi #11
  Vicces, de az emberek komolyan azt hiszik, hogy ilyenekre szukseguk van... Tisztan latszik, hogy Bush-nak erdekeltsege van a hadiiparban, meg az olajiparban. Amiota Bush van 'uralmon' azota mast sem hallani, mint hogy mennyi penzt forditott a fegyverkezesre, meg, hogy hogy tiporja sarba a kornyezetvedelmi torekveseket.
  Komyolan ilyeszto, hogy egy vilaghatalmat ennyire a penz mozgasson! Egyre kevesbe latom optimitsan a jovot. (Cyberpunk +DeusEx rulez. :)
  Emberek mi lenne ha ezt a penzt a tudomanyra, gyogyszerekre, 3-ik vilagbeli orszagok segitesere hasznalnank, ahelyett, hogy egymasra lovoldoznenk (arra ott a QuakeIII :)?
 • Efreet #9
  minden fegyverfejlesztésre szánt energia elöbbutóbb átkerül a civil felhasználásba. ha nem lenne háborúskodás, nem lenne fejlödés. szarul hangzik, de ez van, ilyen az emberiség természete. viszont ezért van teflon, lézer, mikrohullámu sütö, müholdas tvadás, ....
 • JZO #7
  miért fegyverket kell fejlesztenie ezekenek a pöcs jenkiknek? Ahelyett, hogy energiaforrások felkutatásával lennének elfoglalva meg haosnlókkal... bővenvan tennivaló, ezek meg fegyverkeznek
 • Kosh #6
  Vigyázni kell.... ezek a műholdak remek szolgálatot tehetnek a hacker beállítottságú terroristáknak, akik ha megszerzik egy ilyen fölött az irányítást sokkal nagyobb pusztítást tudnak véghez vinni mint ha távközlési műholdak megkaparintásával a BBC helyén Lagzi Lajcsi Dáridóját nyomatnák :)
 • Diver #5
  Ez a Predator nem nagy szám, a Yugók vagy ötöt, hatot lelőttek a bombázások alatt:-))))))))))
 • Bekomman #4
  A rohadt unitarista jenkiknek végre meg kéne mondani hogy vége a hidegháborúnak.
 • tomcs #2
  "Bár sok ország csak szerény űrfelszereltséggel rendelkezik...."
  ebbe beleszamitanak a szimulatorjatekok meg a szojuz makettek is? :)))
 • Laci73 #1
  A terrorizmus elleni harc (no és a globális elsőbbség) legideálisabb eszközei: egyenlőre legfeljebb csak az oroszok számára elérhető ezen fegyverek elleni védekezés.