Hunter

Teleportálás ausztrál módra

Ausztrál tudósok sikeresen teleportáltak egyik helyről a másikra egy lézer fénysugarat egyetlen másodperc töredéke alatt, ám figyelmeztetnek: ne igyunk előre a medve bőrére.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem fizikusainak egy csapata hétfőn jelentette be, miszerint sikeresen lebontottak egy lézersugarat az egyik helyen, majd újraépítették egy körülbelül egy méterre lévő másikon egyetlen szemvillanás alatt. A projekt vezetője Dr. Ping Koy Lam elmondta nagy a hasonlatosság aközött amit az ő csapata elért és a sci-fi filmek szereplői által használt utazási mód között, de még így is fényévekre vagyunk emberi lények különböző helyek közötti átsugárzásától.

"Elméletileg semmi sem állíthatna meg minket, hogy meg ne valósítsuk, a probléma bonyolultsága azonban olyan hatalmas, hogy pillanatnyilag senki sem gondolkodik komolyan erről" - nyilatkozott Lam egy interjúban. Mindazonáltal Lam véleménye szerint a tudomány nincs messze a szilárd anyagok egyik helyről a másikra teleportálásától.

"Az én jóslatom szerint az is meglehet, hogy valaki három-öt éven belül megvalósítja, de az egy csak egyetlen atom teleportálása lesz" - mondta Lam, aki 1997 óta dolgozik a témában. Hozzá teszi azonban, hogy egy ember esetében ez szinte lehetetlen feladat lenne, hiszen atomok milliárdjaiból állunk - nagyjából 27 nullával a szám végén - így elfelejthetjük a Star Treket és a hasonló filmbéli jeleneteket, ahol a hajó legénysége belép egy transzporterbe, elpárolognak, majd újra összeállnak valahol másutt.

A lézersugár megsemmisült a teleportálás során, amit a kvantum keveredés eljárásával értek el. Akárhogy is, ez az áttörés hihetetlen lehetőségeket nyit meg a jövő szuper-gyors és szuper-biztonságos kommunikációs rendszerei számára, mint a következő évtized kvantum számítógépei. A fizikusok szerint a kvantum számítógép lekörözi klasszikus társait hatalmas memóriájával és milliószor gyorsabb megoldó képességével.

Az utóbbi évtizedben a teleportálás lett a legnagyobb érdeklődést kiváltó témája a kvantum mechanikával foglalkozó fizikusoknak, miután az IBM laborja elméletben alátámasztotta a folyamatot 1993-ban. Azóta közel 40 laboratórium kísérletezik világszerte ezen a területen.

Bár Kaliforniában és Dániában végezték el elsőként a teleportálás előzetes munkáit, az ANE tudóscsoportja, mely ausztrál, német, francia, kínai és új-zélandi tudósokat tömörít, volt az első, amely sikeres kísérletet hajtott végre 100%-os megbízhatósággal. Az alapötlet szerint, ha a kvantum részecskék, mint elektronok, ionok és atomok ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, akkor alapvetően azonosak. Tehát ha egy objektumot felépítő kvantum részecskék tulajdonságait egy részecskecsoportban reprodukáljuk, akkor az objektum pontos mását kapjuk, azaz csak a részecskék tulajdonságainak információit kell átvinni, nem magukat a részecskéket. Az információ átvitelének bizonytalansága jelentős kerékkötője volt a múltbéli keveredési kísérleteknek.

Az ANE csapatának először május 23-án sikerült a lézer sugár teleportálása, nem kis meglepetésükre, majd a sikeres kísérlet megismétlődött az elkövetkezendő hetekben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • annabot #76
    Hazudoznak már megint.
  • Déta #75
    4 év telt el... De a magyarázat elmarad és félő, hogy Ron Ragm-nak nélkülöznie kell majd "Páter" talán világmegváltó gondolait...
  • Ron Ragm #74
    "A tudat pedig - lévén alapvetően információhalmaz, ami nem 1xűen anyag - másolható.
    (Bizonyíték?: visszatérő rémálmok)"

    Miért lenne bizonyíték a visszatérő rémálmok arra, hogy a tudat nem elektromos ingerek sorozata? Magyarázd el plz
  • StarFist #70
    Nekem ezzel a módszerrel az a problémám, hogy a kvantumállapotok rögzítéséhez az eredeti testet szét kell bontani. Hogyan lehetne szétbontani? Rétegenként pl. a talptól vagy a fejtől elkezdve? Ebben az esetben valószínűleg csak egy holttest fog megérkezni a fogadó oldalra (az agy előbb szűnik meg működni, ezért a még épp testben leállnak az életfolyamatok (légzés, szívműködés stb.). Szóval a delikvensnek rögtön át kellene esnie egy újraélesztésen.
    Egy háromdimenziós test minden alkótórészének rögzíteni a kvantumállapotát ugyanabban a pillanatban...ez viszont szerintem lehetetlen.
  • tomcs #66
    "Vagyis az utazás pl. térhajlítással gyorsabb a teleprtációnál is, amennyiben valamilyen hullámon küldik a teleport adatot, ami max. 300000 km/s. Tetü :-)"

    szerintem egyszerubb ha kifejlesztik a varazspalcat es az idehozza nekunk a bolygot, csak at kell ra ugrani.

    vegulis.. a varazspalca mennyivel jobb lenne mint a terhajlitasos idoutazas, sok minden masra lehetne hasznalni, es a ket dolog kifejlesztese a gyakorlati hasznalathoz kepest kb ugyanott all
  • TheZsenyka #65
    Gondold el... kapus kirúgja a labdát és meg is jelenik az ellenfél kapujában... előny a küldőnél.
  • TheZsenyka #64
    Nem lenne többé szükség sírásókra... a meghatott tömeg szeme láttára teleportálja a koporsót a pap a föld alá...
  • TheZsenyka #63
    Meg a bombákat is rögtön a célpontba lehetne teleportálni... vagy csak közel mész a benzinkúthoz és megtankolódik a kocsid... ARGHHH ez még jobban fájt...
  • TheZsenyka #62
    Gondoljátok el, nem kell majd elmenni a postaládáig, hanem otthonról teleportálod a levelet a sarki levelesládába... :) ARGHHHHH DE FÁJT
  • Eithor #61
    Vagyis az utazás pl. térhajlítással gyorsabb a teleprtációnál is, amennyiben valamilyen hullámon küldik a teleport adatot, ami max. 300000 km/s. Tetü :-).