Hunter

Sötétben tapogatóznak a gömbvillámot megfejteni akarók

Továbbra is zavarba ejtő a gömbvillám a tudósok számára, jelenti a New Scientist magazin egyik napokban közölt írása. A tudósok szerint közel tíz szakterület bölcsességeire lenne szükség, hogy megmagyarázzák ezt a bizarr jelenséget. A fényesen izzó gömbvillám több mint egy percig lebeg a felszín felett, általában olyankor, amikor a közelben vihar van. Bár a szemtanuk jelentéseit sokszor csak a fantáziájuk szüleményének tartják, az elmúlt évtizedek több mint 10000 megfigyelése meggyőzte a tudósokat, hogy valóban létezik.

A brit Royal Society új tanulmánya számos eddig nyilvánosságra nem került gömbvillám észlelést gyűjtött össze. Egyikük részletesen leírja hogyan hagyott egy fényes gömb egy kosárlabdányi lyukat egy oregoni ház bejárati ajtaján bemutatkozás gyanánt, majd szépen lenavigált az alagsorba, ahol egy régi mángorlón próbálta ki erejét.

A jelentések megmagyarázása azonban rendkívül bonyolult. A gömbvillám úgy ragyog, mint egy 100 wattos izzó, bár nincs egyértelmű energia forrása. Nem sugároz hőt, mégis képes az üveget megolvasztva keresztül lebegni az ablakokon. A fő elmélet szerint a gömbvillám akkor alakul ki, amikor egy villám szilícium-dioxidot párologtat el a talajból. A szilícium pára finom porrá áll össze, melyet elektromos töltések tartanak egyben, így alakul ki egy lebegő gömb, ami oxidálódik és ezáltal ragyog.


"Biztos vagyok ezen a ponton, a válasz a kémiai reakciók rendkívül aprólékos levezetésében rejlik" - mondta John Abrahamson az új-zélandi Canterbury Egyetem kémikusa.

Egy másik lehetőség hogy a villámlás által ionizált levegő vízzel vegyülve forró plazmagömböt hoz létre melyet egy jóval hűvösebb víz és ion borítás fed. Az új tanulmány azonban azt állítja, hogy egyetlen elmélet sem tükrözi a teljes valóságot. A gömbvillám valószínűleg több különböző folyamat eredménye. Laboratóriumban már sikerült előállítani ezekből a folyamatokból egy gömbvillám szerű jelenséget, ám az jóval kisebb volt méretben és élettartamban is, mint a természetben előforduló változata. Egy szokatlanul nagy példány 100 méter átmérőjű volt és több mint 5 percen át észlelték az ausztráliai Queenslandben.

"Fontos, hogy kipróbáljuk és megértsük ezeket a dolgokat" - mondta David Turner, aki több mint egy évtizeden át tanulmányozta a gömbvillámokat. ám ehhez a tudomány különböző területeit kell összefogni az oktató fizikától a szervetlen kémiáig, hogy meg lehessen magyarázni a jelenséget.

Turner szerint a "poltergeistnek" tulajdonított kísérteties tárgymozgatásokat is a gömbvillám okozhatja. Abrahams hozzá teszi, hogy valószínűleg a spontán emberi öngyulladás is ennek következtében történhet, azok a ritka esetek, amikor az emberek megmagyarázhatatlan módon lángba borulnak.

A tudósok szerint, ha teljesen megértik a furcsa jelenséget és laboratóriumban is elő tudják állítani, az új utat biztosíthat nagy hőfokú kölcsönhatások tárolására, melyből az ipar is profitálhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Slayerboy #19
    Jaja abban tök érdekes eseteket ír le.Létezik a gömbvillám csak nagyon ritka.=)Mindenesetre én még nem találkoztam vele.
  • Yoghurt #18
    ne basz', ezeket az Ufo megf-et te
    megfigyeléseknek nevezed, amiket a félrészeg
    amcsik mondtak léggköri jelenségekre, meg
    egyszerű repülőgépekre?

    Amúgy , sztetek jöttek már 'UFO'-k a földre (azon
    kívül, hogy mindenbizonnyal létezik máshol is
    értelmes élet..)
  • TBali #12
    Egely Györgynek volt egy jópofa könyve, amiben azt a _hipotézisét_ ismerteti, hogy a gömbvillámok 4 dimenziós jelenségek vetületei a mi 3 dimenziós világunkban...
  • _HABLA_ #10
    Édesanyád megengedte, hogy ilyen csúnyán beszélj? Mert ha hallaná, hogy micsoda tiszteletlen kis lurkó vagy mikor ő nincs ott biztos kiporolná a kis kakis nacidat.
  • _HABLA_ #8
    Öreganyám már látott már gömbvillámot meg ufot is ha jól, tudom egyszer még szexelt is eggyel. Tehát tuti hogy van.
  • Dömper Ármánd #6
    Hát én ismerek egy-két tudóst, de egyikük sem mondta azt, hogy az UFO-k nem léteznek. Én inkább azt veszem észre, hogy az „UFO hívők” terjesztik, hogy a tudósok nem hisznek az UFO-k létezésében. Bár szerintem ez egyáltalán nem hit kérdése.
  • MaDFoX #4
    Jah jó lesz ha gyorsan megfejtik hogy müxik, mert tuti fegyver lenne... :C
    Biztos lehetsz benne hogy nem az orvostudományban vagy mondjuk újfajta hotdogsütőben ;) használnák...
  • b #1
    a spontán égés gondolom olyan érzés, mint spontán magömlés, nem? vagy mint az alacsony zárak? hmm? :)