Hunter

Létrejött az első műholdak közötti lézeres kapcsolat

Először sikerült nagy távolságú lézeres kommunikációt teremteni két földkörüli pályán keringő műhold között. A technika segítségével az alacsony pályán haladó, gyorsan mozgó műholdak a föld felé sugárzott információi szinte azonnal célba juthatnak a sokkal magasabb pályán keringő állandósított pozíciójú műholdakon át.

A kísérletben használt lézer másodpercenként 5 megabit adatot szállított, ami inkább csak álló képek átjátszására elegendő. A legújabb rendszerek, melyek még fejlesztés alatt állnak ennél sokkal nagyobb teljesítményre képesek, használhatóak kommunikációra vagy videofelvételek továbbítására is.

"A kereskedelmi műholdak következő generációja használja majd ezt a kapcsolatot" - mondta Gotthard Oppenhauser, az ESA Artemis műhold projektjének vezetője. "Ehhez új generációs lézerre is szükségünk van. Méretben az eddigiek negyedére, míg adatátvitelben másodpercenként 5 gigabitre lehet számítani."

A lézeres kapcsolatot az ESA Artemis műholdja és egy francia megfigyelő szonda, a SPOT 4 hozták létre, az utóbbi közvetítette ily módon a Földről készült felvételeit. Négyszer teremtettek összeköttetést a két eszköz között négytől húsz perces időtartamig.

Az Egyesül Államoknak is voltak hasonló törekvései katonai vonalon a kilencvenes évek végén, ám a tervezet jelenlegi állapota elég homályos. Mindamellett az amerikai terv 2500 kilométeres távolságon belüli kapcsolatteremtést célozta, ami jóval kevesebb, mint ami az alacsonyan és a magasan keringő műholdak közötti kommunikációhoz szükséges.

A SPOT 4-hez hasonló megfigyelő műholdakról való adatátvitel jelenleg órákat vehet igénybe. Addig kell tárolniuk az információt, amíg újra a földi bázisa látószögébe kerül, majd rádiójelekkel megkezdi a sugárzást. Az új technika számos műholdas kapcsolat sebességét és minőséget javítja majd, tette hozzá Oppenhauser.

A lézerek sokkal kompaktabbak, biztonságosabbak, és kevesebb energiára van szükségük, mint a rádióadóknak és vevőknek. Működésükhöz azonban hihetetlen precízió kell. Az Artemis egy rögzített földkörüli pályán kering, a Földtől 31000 kilométerre, míg a SPOT 4 mindössze 832 kilométeres magasságban halad, ám annál nagyobb tempóval, másodpercenként 7000 méteres sebességgel. A lézer összeköttetés kettejük között mindössze néhány méter széles. A pontos kapcsolat létesítéséhez az Artemis 300 kilométeres területet tapogatott le egy átfogó, 30 kilométer széles felderítő lézerrel, hogy bemérje a SPOT 4-et. Ezután a sugarat a legfinomabb szélességéig szűkítették, mely nagy mennyiségű adat gyors átvitelét tette lehetővé. A műholdak az ESA és a francia űrhivatal, a CNES közös fejlesztését, a SILEX névre hallgató kísérleti rendszert használtak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaDFoX #10
    bocs nemcsak katonai, tudományos célú műholdakra is gondoltam...
  • MaDFoX #9
    Nana a katonai felhasználású képeket nem célszerű összemérni egy videoCDvel... Még a meteorológiai célú felvételek is messze meghaladják (itt most nem feltétlenül a felbontásra gondoljatok... ;D) annak az adatátviteli igényét (hang nélkül... ;D )
    Egyszerre jön a radaros(több freqn felvett) infra(szintén több tartományból), pos. jel hogy tudd is mi van a képen, mindenféle crc-k nehogy ufó legyen stb... a katonai anyagok biztos sokkal durvábbak...