Hunter

Honnan kaphatta gyűrűit a Szaturnusz?

Galileo Galilei hozzá volt szokva a rendkívüli dolgokhoz, primitív teleszkópjával új világokat fedezett fel, a Jupitert, a Napot átszelő bolygó méretű foltokat, valamint megvizsgálta a Hold krátereit is. Amikor azonban 1610-ben a Szaturnusz felé fordította teleszkópját maga is ámulatba esett.

A bolygó egyetlen másikhoz sem hasonlított a Naprendszerben. A 17. századi optikákon keresztül a Szaturnusz egy fényes csillagnak látszott, melyet két halványabb szegélyez. Amit Galileo ezután tett az majdnem olyan szokatlan volt, mint a Szaturnusz maga. Mindenkinek el akarta mondani, amit látott, de egyben titokban is szerette volna tartani munkáját mialatt a rejtélyes bolygót tanulmányozta. Így hát felfedezését kódolva adta közre: smais mr milmep oet ale umibunen ugttauir as. Ez az anagramma annyit jelent, "Megfigyeltem a legmagasabb bolygó háromságot".


Manapság egy bolti csillagásztávcsővel is jobb képet kaphatunk a Szaturnusz gyűrűiről, mint azt Galilei valaha is láthatta. Másrészről ugyanannyi kérdést vet fel a bolygó, mint négyszáz évvel ezelőtt. Aki először pillantja meg távcsövén keresztül a bolygót, az ma is szájtátva nézi a látványt, a tudósok pedig ma is zavarba jönnek, ha erről esik szó. "Ennyi idő után sem vagyunk biztosak a Szaturnusz gyűrűinek eredetében" - mondta Jeff Cuzzi, a NASA Aimes Kutatóközpontjának tudósa. A csillagászok egykor úgy hitték, a gyűrűk akkor formálódtak, amikor maga a bolygó is, 4,8 milliárd évvel ezelőtt, ahogy a Nap és a bolygók egyesültek a csillagközi gáz kavargó felhőjéből. "Később azonban egyre nőtt az a felismerés, hogy a gyűrűk nem lehetnek ennyi idősek" - magyarázta. Cuzzi becslései szerint néhány százmillió évvel ezelőtt - amikor a legelső dinoszauruszok barangoltak bolygónkon - a Szaturnusz nem rendelkezett fényes gyűrűkkel. Ezután valami rendkívüli dolog történt: "Egy holdméretű objektum a külső naprendszerből a Szaturnusz közvetlen közelébe repülhetett, ahol az árapály erők szétrobbantották, vagy esetleg egy aszteroida zúzta szét a bolygó egyik holdját".

Az így keletkezett törmelék körülfogta a bolygót és kialakította a ma is látható gyűrűket. A gyűrű részecskéi a mikroszkopikus porszemcsétől a házméretű sziklákig terjednek. Ha összegyűjtenénk egyetlen helyre, jegyzi meg Cuzzi, elegendő anyagot kapnánk egy 100-200 kilométer széles jeges hold elkészítéséhez, ami hasonlítana a Szaturnusz jelenlegi holdjához, a Mimas-hoz.

A törmelékréteg hihetetlenül vékony. "A Szaturnusz gyűrűi 250000 kilométer szélesek, ám csupán néhány tízméter vastagságúak. Egy San Francisco méretű papírlap arányai állíthatók párhuzamban a fenti adatokkal. "Ha készítenénk egy 1 méter széles kicsinyített modellt a bolygóról, a gyűrűkhöz egy borotvapenge tízezred részét kellene vennünk" - tette hozzá Cuzzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kosh #40
    hmmm
  • Yoghurt #39
    A hold szabadon esik a Föld körül.
    A szabadesés elipszis alakú pályán történik, és abban a magasságban kb 1.018 km/s az a sebesség,
    amivel pályán marad (ez a számítás könnyen
    elvégezhető Newton grav-ós ,és 2. törvénye
    alapján ) . Tehát nem kell 7,8 km/s ahoz hogy
    elszáljon. Azt viszont nem tudom, a nap képes-e leszakítani erről a pályáról.
  • Csatti #36
    Nem ertem mi ez a vita, a szaturnusz egyik holdjat szetropantottak a foldonkivuliek, hogy felalitsanak oda egy monolithot, ezt mindenki tudja Clark ota, es ennek maradvanyai a gyuru. :)))
  • Meszi #34
    A Hold folyamatosan távolodni fog tőlünk, ez biztos. Hogy elszakad-e valamikor a Földtől azt nem lehet tudni, a részletes számítások elég nehezek. A szuperkötött állapot sem fog létrejönni, ez is biztos, ugyanis előbb fog a Nap felrobbani, mintsem bekövetkezne.
  • Meszi #31
    És a Hold sem azért távolodik mert a Nap húzza, hanem ezért, mert a dagályhullám mindíg a Hold előtt jár egy kicsit, és a dagályhullám által a Holdra kifejtett gravitációs erőnek van egy gyorsító komponense.
  • Meszi #30
    Ez az elmélet hibás. Az igaz, hogy a Hold folyamatosan lassitja a Föld forgási idejét és az is igaz, hogy a Hold keringési ideje is nő, vagyis egyre távolabb kerül tőlünk. Szintén igaz, hogy a Nap is lassítja a Föld forgását, de jóval lassabban, mint a Hold. Szintén igaz, hogy ezáltal a Hold tovább távolodik, hisz ő is azt szeretné, hogy egyenlő legyen a Föld forgási ideje az ő forgási idejével. Az elmélet ott bukik el, hogy ez távolodó mozgás, és a Nap erre még ra is tesz, magyarul soha nem fog közeledni a Hold a Földhöz. Azzal, hogy a Nap szeretné ha a Földnek 365 napos forgási ideje legyen, még nem fog közeledni a Hold, bár igaz hogy fékeződik. De a fékeződés itt nem közeledést jelent, hanem épp távolodást. (Égi mechanikai paradoxon).
    A szökési sebesség pedig nem 11.18km/h, hanem 11.18km/s.
  • pilóta #28
    Na mindegy, nem vagyok csillagász, nem vitatkozom, de a szökési sebesség igenis változik. Gondold el, ha mindegy lenne milyen messze vagy a földtől, akkor a plútó sem tud elszakadni a föld gravitációjától!
    Ráadásul a föld körül kerigő műholdaknak csak töredéke kering geostacionárius pályán, nagy része nem.
  • pilóta #24
    De bizony, hogy le tud szakadni a pályáról. Ugyanis minél távolabb vagy a tömegvonzás középpontjától (vagyis a földétől), annál kisebb a szökési sebesség. Például ezért nem a kanadai határról lövik fel az amcsik az űrhajókat, hanem Floridából, meg ezért használják a Franciák Guyanát.
    Ráadásul minél meszebb kerül a hold a földtől, annál gyorsabban kering, és még könyebben elszakad.
  • G@b0r #22
    érdekes. Hogy lehet az hogy 250000 km széles a gyűrűje de csak 10 méter vastag?
  • pilóta #20
    Szia Laci73!
    Bodács István biztos ott van a szeren, de ez csak egy elmélet. Tény viszont, hogy a hold már egy pár milliárd éve folyamatosan távolodik a földtől (olyan közel volt valaha, hogy a mostani látszólagos méreténél kb 8-10-szer nagyobbnak látszott), és ez nem látszik csökkenni mostanában (még egy pár milliárd évig). Ezt egész addig folytatja, amíg el nem hagyja a pályáját.