Hunter

Újabb fotó a Marsról, jelentkezőkre vár a Mars Society

Megkezdte fékező manővereit a nemrég Mars körüli pályára állt NASA szonda, belépve a vörös bolygó légkörébe hogy lelassuljon és elfoglalja új pályáját. Az egyik tényező, amivel az irányító személyzetnek meg kell küzdenie az a bolygó felszínén tomboló porvihar turbulenciája, amit a szonda meg is örökített első hagyományos felvételén, hiszen hőképet már kapott a NASA. Az október végén megérkezett 2001 Mars Odyssey-nek jelenleg 15 órára van szüksége, hogy teljesítse hosszú, elnyújtott pályáját, ezzel szemben januárban, amikor elfoglalja végleges pozícióját az út időtartama 2 órára csökken.

Periódikusan meg-megmártózva a légkörben alakítja majd ki pályáját a műhold, mely februárban kezdi meg tudományos munkáját, pillanatnyilag 109 kilométerre halad a felszín felett. "Mindez a Mars északi sarkköre felett történik, egy viszonylag alacsony sűrűségű régióban, melyet erős szelek határolnak" - mondta a NASA Jet Propulsion Laboratory tudósa, Richard Zurek.


Az ilyen alámerülésekben az időjárás nagy szerepet játszhat. A másik NASA műhold, a Mars Global Surveyor, ami már 1997. óta rója a köröket, folyamatosan figyeli a porviharok felsőbb légkörökre gyakorolt hatását. Ha kell, az Odyssey használhatja saját műszereit a hasonló fenyegető időjárási rendszerek megfigyelésére. Valójában az első kamerapróbák során a szonda sűrű porfelhőket fotózott a déli jégsapka peremén, ami arra utal, hogy az erős viharok már hónapok óta az egész bolygót uralják. A héten kiadott felvétel november elején készült körülbelül 22000 kilométeres magasságból.

Időközben a Mars Society jelentkezőket vár egy expedícióra, melynek célja kiépíteni és benépesíteni egy kutató állomást a kietlen Mars-felszínen. A küldetés szimulációja június és augusztus között lesz a Devon-szigeten, a világ legnagyobb lakatlan szigetén, ahol tudományos kutatásokba vagy a kiképzés erőpróbáiba lehet bekapcsolódni. 18 és 60 év közötti, jó erő és egészségi állapotú jelentkezőket várnak függetlenül nemtől, hovatartozástól és nemzetiségtől. Tudományos, mérnöki és túlélési tapasztalattal rendelkezők előnyben. A kiválasztottak számára a Mars Society fizet minden kiképzéssel, utazással és ellátással kapcsolatos költséget. Akit érdekel a dolog, további információkért fordulhat a www.marssociety.org honlaphoz, a jelentkezési határidő november 30.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • marque #6
  "függetlenül nemtől, hovatartozástól és nemzetiségtől"

  Ömnyő, még mázli, ui [email protected] nehezen tudnám így spontán eldönteni magam is, hová tartozom..
 • Kis-Bob #4
  Talán szemészt tudnék javasolni...
 • Bekomman #3
  Ezek a fotók számomra pont ojanok mint a multkoriak.
 • dewdew #2
  December 2001 through August 2002

  de a lenyeg: there will be no salary
  tehat nincsen fizetes :(