40
  • Kosh
    #40
    hmmm
  • Yoghurt
    #39
    A hold szabadon esik a Föld körül.
    A szabadesés elipszis alakú pályán történik, és abban a magasságban kb 1.018 km/s az a sebesség,
    amivel pályán marad (ez a számítás könnyen
    elvégezhető Newton grav-ós ,és 2. törvénye
    alapján ) . Tehát nem kell 7,8 km/s ahoz hogy
    elszáljon. Azt viszont nem tudom, a nap képes-e leszakítani erről a pályáról.
  • Csatti
    #36
    Nem ertem mi ez a vita, a szaturnusz egyik holdjat szetropantottak a foldonkivuliek, hogy felalitsanak oda egy monolithot, ezt mindenki tudja Clark ota, es ennek maradvanyai a gyuru. :)))
  • Meszi
    #34
    A Hold folyamatosan távolodni fog tőlünk, ez biztos. Hogy elszakad-e valamikor a Földtől azt nem lehet tudni, a részletes számítások elég nehezek. A szuperkötött állapot sem fog létrejönni, ez is biztos, ugyanis előbb fog a Nap felrobbani, mintsem bekövetkezne.
  • Meszi
    #31
    És a Hold sem azért távolodik mert a Nap húzza, hanem ezért, mert a dagályhullám mindíg a Hold előtt jár egy kicsit, és a dagályhullám által a Holdra kifejtett gravitációs erőnek van egy gyorsító komponense.
  • Meszi
    #30
    Ez az elmélet hibás. Az igaz, hogy a Hold folyamatosan lassitja a Föld forgási idejét és az is igaz, hogy a Hold keringési ideje is nő, vagyis egyre távolabb kerül tőlünk. Szintén igaz, hogy a Nap is lassítja a Föld forgását, de jóval lassabban, mint a Hold. Szintén igaz, hogy ezáltal a Hold tovább távolodik, hisz ő is azt szeretné, hogy egyenlő legyen a Föld forgási ideje az ő forgási idejével. Az elmélet ott bukik el, hogy ez távolodó mozgás, és a Nap erre még ra is tesz, magyarul soha nem fog közeledni a Hold a Földhöz. Azzal, hogy a Nap szeretné ha a Földnek 365 napos forgási ideje legyen, még nem fog közeledni a Hold, bár igaz hogy fékeződik. De a fékeződés itt nem közeledést jelent, hanem épp távolodást. (Égi mechanikai paradoxon).
    A szökési sebesség pedig nem 11.18km/h, hanem 11.18km/s.
  • pilóta
    #28
    Na mindegy, nem vagyok csillagász, nem vitatkozom, de a szökési sebesség igenis változik. Gondold el, ha mindegy lenne milyen messze vagy a földtől, akkor a plútó sem tud elszakadni a föld gravitációjától!
    Ráadásul a föld körül kerigő műholdaknak csak töredéke kering geostacionárius pályán, nagy része nem.
  • pilóta
    #24
    De bizony, hogy le tud szakadni a pályáról. Ugyanis minél távolabb vagy a tömegvonzás középpontjától (vagyis a földétől), annál kisebb a szökési sebesség. Például ezért nem a kanadai határról lövik fel az amcsik az űrhajókat, hanem Floridából, meg ezért használják a Franciák Guyanát.
    Ráadásul minél meszebb kerül a hold a földtől, annál gyorsabban kering, és még könyebben elszakad.
  • G@b0r
    #22
    érdekes. Hogy lehet az hogy 250000 km széles a gyűrűje de csak 10 méter vastag?
  • pilóta
    #20
    Szia Laci73!
    Bodács István biztos ott van a szeren, de ez csak egy elmélet. Tény viszont, hogy a hold már egy pár milliárd éve folyamatosan távolodik a földtől (olyan közel volt valaha, hogy a mostani látszólagos méreténél kb 8-10-szer nagyobbnak látszott), és ez nem látszik csökkenni mostanában (még egy pár milliárd évig). Ezt egész addig folytatja, amíg el nem hagyja a pályáját.
  • dewdew
    #10
    A gyuru nem meroleges a Napra, tehat vet arnyekot, nem is kicsit, csupan nehany ezer km szelessegut, de mivel tenyleg csak nehany 10 meter a vastagsaga, ugy nem valoszinu, hogy nagy sotetseg lesz. Bar azt nem tudni, hogy milyen suru, de biztos van benne anyag, ha "ennyire latszik".
  • [HUN]kwega
    #8
    Ha a Szaturnusz lakott bolygó lenne, a nappal és az éj változása elég érdekes lenne az ott élő emberek számára. Kíváncsi lennék a gyűrű vetette árnyék változására. Gondoljátok el, hogy a földnek lenne gyűrűje. Időnként pár perc teljes sötétség?
  • Totya000
    #4
    En is elonyben reszesitem az efajta témakat.
  • netrunner
    #2
    ja
    Na, ilyen típusú hírekböl szeretnék többet látni.
  • dewdew
    #1
    Erdekes