Hunter

Ausztrália is célba vette a vörös bolygót

Ausztrália egy lépéssel közelebb került egy saját űrbéli kutató intézmény megvalósításához, melyet felszerelések és technológiák tesztelésére használhatnak, segítve az ember Marsa lépését.

Ausztrál és nemzetközi tudósok és mérnökök csoportja két hét elteltével tértek vissza a Vörös Központból Adelaide-be, három helyszínt meghatározva a kutatások elvégzésére, a legkedvezőbb területként az Arkaroola régiót jelölték meg. Az első projekt, a Jarntimarra expedíció, melyet a Mars Society Australia szervezett, hatalmas sikerrel zárult, jelentette be Guy Murphy, a szervezet elnöke.

"A Jarntimarra Projekt az Operation Red Centre névre hallgató technikai programunk alapkő letétele volt. Több a Mars adottságait hordozó helyszínt sikerült behatárolnunk, ahol értékes kutatásokat végezhetünk, mint a felszíni felderítésben résztvevő holdjárók próbaútjai, valamint az irányítás és a legénység együttműködésének gyakorlása" - nyilatkozott Murphy. "Az expedíció segítette a Mars Society Australia megismertetését a közvéleménnyel az események média általi bemutatásával, felhívva a tudományos és műszaki társadalom figyelmét munkánkra, mely jövőbeni létesítmények létesítését célozza a Mars feltárására és gyarmatosítására. "


Ausztrália egyes tájai tökéletesen alkalmasak Mars-szerű környezet szimulálására...

A Jarntimarra csapat tagjai Malcolm Walter asztrobiológia professzor, Dr. Jonathan Clarke geológus, Vic Gostin professzor és Matilda Thomas az Ausztrál Asztrobiológiai Központ részéről, Dr. Graham Mann a robot technológiák szakértője, James Waldie, aki új űrruhákon dolgozik, Michael West űrmérnök hallgató és végül James Leyden, orvostanhallgató.

"Már rendelkezünk egy helyi tehetségek alkotta maggal, akik szemtől szemben ismerik egymást és érzékelik a kihívást" - mondta a MSA technikai igazgatója, Jason Hoogland. "A csapat több napot töltött az Operation Red Centre tudományos és műszaki terveinek kialakításával, melyet reményeink szerint 2002-ben vagy 2003-ban útjára indíthatunk. Alapvetően megtaláltunk az ideális helyet kutatásainkhoz, ez lesz a dél-ausztráliai Arkaroola régió, mely számos előnnyel rendelkezik. Könnyen megközelíthető, a közelben megfelelő infrastruktúra és repülőgép leszálló pálya található, és olyan vizuális tulajdonságokkal is rendelkezik, mint maga a Mars, kietlensége mellett a vörös talaj és por is adott."

A Hoogland által leírt terület máris több Mars kutatással kapcsolatos tevékenységnek ad helyet, így az Operation Red Centre profitálhat a már működő projektekből. "Walter professzor például mikroszkopikus élet nyomait keresi forró vizű forrásokban. Szerinte, ha van, vagy valaha is volt élet a Marson, akkor az ilyen típusú környezetben keresendő. Reméljük építhetünk az ehhez hasonló munkákra a jövőben."

Az MSA következő lépése visszatérés az Arkaroolára részletesebb elemzések elvégzésére és egy kutató vagy lakó létesítmény megalapozásához szükséges tőke megteremtése, melyet Mars Oz névre keresztelnek. A létesítmény típusát és méretét még nem döntötték el. 250000 ausztrál dollár kellene a felállításához, a helyi gazdaság és az ausztrál kutatás és fejlesztési ágazat számára hozott haszna azonban messze a többszöröse lenne a fenti összegnek.

"Sok mindent fel tudunk ajánlani a tudományos táradalomnak, elképesztő lökést adva az ausztrál űrtudománynak és technológiának azáltal, hogy nemzetközi szakemberek dolgoznak az oldalunkon. Nagy szerencsének tartom, hogy az első expedíción velünk tartott Dr. Carol Stoker és Dr. Larry Lemke a NASA Ames Kutató Központjából, a csapat fiatalabb tagjai is rengeteget tanultak tőlük." A Jarntimarra Projektet a brit űrhajózási cég, a Starchaser Industries szponzorálta a helyi Wastprint céggel, a jelenlegi technikai programhoz még keresik a támogatókat.

"Összességében az első Jarntimarra expedíció elérte és teljesítette minden célkitűzésünket. A következő lépés az eddigi lépések megszilárdítása, tehetségeket gyűjteni a terveinkhez és mindenekelőtt megszerezni az anyagi támogatást az Operation Red Centre minden egyes eleméhez. Megvan a képességünk világszínvonalú kutatások tető alá hozására, mely elősegíti a Mars megismerését és az emberi expedíciók jobb felkészítését" - zárta le szavait Hoogland.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pilóta #7
    Miért ne? Elindítanak 300 űrhajót, egy majd csak odaér, kínai űrhajós meg van millió.
  • JTBM #4
    Talán nem ártana először odamenni és utána dumálni a kolonizálásról...