SG.hu

Szudánon keresztül vásárolt Starlink terminálokat használ Oroszország Ukrajnában

Egy ma közzétett jelentés leírja, hogy Oroszország hogyan jutott Starlink terminálokhoz az amerikai szankciók és a SpaceX állítása ellenére, hogy Oroszország sem közvetlenül, sem közvetve nem vásárolt tőlük eszközöket.

A Wall Street Journal riportja leírja a feketepiaci eladásokat az oroszoknak és a Rapid Support Forces (RSF) nevű szudáni félkatonai csoportnak. Antony Blinken amerikai külügyminiszter nemrég megállapította, hogy a Rapid Support Forces és a vele szövetséges milíciák felelősek a dárfúri etnikai tisztogatásért és háborús bűnöket követtek el. A WSJ nyomon követte a Starlink értékesítését számos orosz online kiskereskedelmi platformon, interjút készített orosz és szudáni közvetítőkkel és viszonteladókkal, és követte a SpaceX hardvert a frontvonalra szállító orosz önkéntes csoportokat.

A cikk szerint Oleg, a moszkvai székhelyű shopozz.ru online kiskereskedő egyik eladója a "szokásos üzletét, a porszívók és műszerfalra szerelhető telefonok eladását kiegészítette azzal, hogy több tucat Starlink internetes terminált adott el, amelyek az ukrajnai frontvonalon lévő oroszoknál kötöttek ki". A Starlink terminálok a hírek szerint kommunikációs lehetőséget biztosítanak az orosz csapatoknak, amelyek rádiókommunikációját az ukrán csapatok zavarják vagy lehallgatják.

"Oroszországban közvetítők vásárolják meg a hardvert, néha az eBay-en, az Egyesült Államokban és máshol, többek között a közép-ázsiai, dubaji vagy délkelet-ázsiai feketepiacon, majd becsempészik Oroszországba" - áll a jelentésben. "Az orosz önkéntesek nyíltan dicsekednek a közösségi médiában azzal, hogy a terminálokat szállítanak a csapatoknak. Oroszország támogatja a Starlink orosz csapatok általi használatát Ukrajnában, ahol erői előrenyomulnak." A "közvetítők az elmúlt hónapokban megszaporodtak, megvásárolják a felhasználói terminálokat és átadják azokat az orosz erőknek" - áll a jelentésben.

A mai jelentés körülbelül egy hónappal azután jelent meg, hogy két demokrata törvényhozó, Jamie Raskin és Robert Garcia képviselők levelet küldtek a SpaceX-nek, amelyben felvetették, hogy a Starlink oroszországi használata Ukrajnában kérdéseket vet fel a SpaceX "amerikai szankcióknak és exportellenőrzéseknek való megfelelésével" kapcsolatban. "Aggódunk amiatt, hogy önök esetleg nem rendelkeznek megfelelő védelemmel és irányelvekkel annak biztosítására, hogy technológiájukat az oroszok sem közvetlenül, sem közvetve ne szerezzék meg, és azt ne használja fel illegálisan" - áll az amerikai képviselők levelében.


Februárban Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója cáfolta és hamisnak nevezte azokat a híradásokat, amelyek szerint a cége Starlink terminálokat ad el Oroszországnak", mondván, hogy "legjobb tudomásunk szerint sem közvetlenül, sem közvetve nem adtak el eszközöket Oroszországnak". Akkor Oroszország közölte, hogy nem engedélyezi a Starlink használatát. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője februárban azt mondta, hogy a Starlink "nincs [Oroszországban] tanúsítva, ezért nem lehet és hivatalosan nem is szállítanak ide. Semmilyen módon nem használható".

A Journal jelentése szerint az oroszok képesek voltak műholdakhoz csatlakozni, mert a Starlink terminálokat értékesítő kereskedők olyan országokban regisztrálták a hardvert, ahol a Starlink engedélyezett. A SpaceX geofencinget használ a Starlink-hozzáférés korlátozására, de a Starlink orosz használatának blokkolása Ukrajnában anélkül, hogy az ukrán csapatok szolgáltatásának használatát befolyásolná, valószínűleg bonyolultabb lenne. Ukrajna legfőbb katonai-hírszerzési tisztje, Kijlo Budanov altábornagy egy interjúban azt mondta, hogy "az országában lévő orosz inváziós erők több ezer Starlink műholdas internetterminált használnak, és hogy a hálózat már "elég hosszú ideje" aktív Ukrajna megszállt részein".

A Journal új jelentése szerint ukrán tisztviselők elmondták, hogy felvették a kapcsolatot a SpaceX-szel azzal kapcsolatban, hogy az orosz erők Starlink terminálokat használnak Ukrajnában, és hogy együtt dolgoznak a megoldáson. John Plumb űrpolitikáért felelős amerikai védelmi miniszterhelyettes azt mondta, hogy az USA "együttműködik Ukrajnával és mi is együttműködünk a Starlinkkel" azon, hogyan lehetne véget vetni a Starlink ukrajnai orosz használatának.

"Szudáni katonai tisztviselők és nem engedélyezett Starlink-kereskedők interjúkban elmondták, hogy Abdelrahim Hamdan Dagalo, az RSF parancsnokhelyettese felügyelte több száz Starlink-terminál vásárlását az Egyesült Arab Emírségekbeli kereskedőktől" - áll a WSJ jelentésében. A szudáni hatóságok felvették a kapcsolatot a SpaceX-szel, és segítséget kértek a Starlink használatának korlátozásában, többek között azzal, hogy a hadsereg kikapcsolhatja azokat a szolgáltatási területeket, ahol az RSF irányít, de szudáni tisztviselők szerint a Starlink soha nem válaszolt a kéréseikre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #8
    Már nincs sok belőlük. Van több youtuber akik magán műholdakat bérelnek és monitorozzák hónapról hónapra a ruszki hadi telepeket. Már gyakorlatilag csak roncs és donor tankok vannak a telepeken. Ha kételkednél benne akkor csak arra gondolj, hogy már tavaly nyáron elkezdték bevetni a múzeumokból előbányászott T-55 tankokat és tesókáikat.
    Minek használnának 2. VH környékén gyártott tankokat, ha nem lenne ellátási gondjuk az oroszoknak?

    Amúgy Ukrajnának több százezer drónja van. Mondanak mindenféle ijjesztő dolgot most a hírekben a nagy orosz támadásról ami majd jön. Lófaszt se fognak elérni, ha kamikaze drónok apró darabokra robbantják a járműveket/gyalogságot.

    Az orosz hadsereg 20. századi felfogású. A doktrinájuk a 2. VH-ra épül, azóta nem sokat változott. Szinte semmit nem tanultak az afganisztáni háborúból.
    Már akkor elvesztették az ukrán háborút, amikor nem sikerült 3-7 nap alatt gyorsan megnyerni, mint ahogy Putin eredetileg tervezte. Ennyi kamkikaze drón ellen nem tudnak mit tenni. Az elektronikus jelzavarás se ér sokat, mert az ukránok már tesztelik a rendszert ahol az utolsó 2-3 km-en már belső algoritmus vezeti célra a kamikaze drónt.
  • t_robert #7
    valójában nem nagyobb a hagyományos haderejük. Lényegesen több katonája van mind európának, mind az USA-nak. Arról nem is szólva, hogy sokkal fejlettebb a használt technológia. Egy nyugati tank vagy repülő többet ér, mint egy orosz. Nem csak árban, de tudásban is. Az orosz tankok jó része felett már eljárt az idő. Az egyetlen előnyük, hogy még mindig sok van belőlük. Bár alaposan fogynak. Igaz, hogy konkrét tank face to face tank összecsapások relatíve ritkák. már támadás közben kilövik a támadó páncélosok jó részét közeledve a a konkrét fontvonalhoz. Igen csak megváltozott a hagyományos hadviselés. az ukrán-orosz háború megmutatta, hogy jócskán át kell értékelni a korábbi hagyományos katonai stratégiákat. Azért ennek már látszottak nyomai a szíriai polgárháborúban is. Ahol vagy 1000-1500 darab páncélos járművet picsáztak ki a felkelők a kormány erők állományából. Kiderült már akkor, hogy a páncélozott járművek milyen védtelenek mára a páncéltörő fegyverekkel szemben. A tűzérségi eszközöknél meg az elég lőszer mennyisége és a precizitás ami számít. Elég felderíteni egy célt és simán ki picsázzák sok tucat km távolságból is. Ha van elég légvédelmi fegyver se igazán életbiztosítás ellenséges terület fölé berepülni.
  • Kotomicuki #6
    Viszont a NATO függ inkább a technológiától, nekik volna nagyobb veszteség, ha a környező űr csöndbe borulna és az Oroszoknak - meg Kínának - nagyobb a hagyományos hadereje, ami ekkor számítana/értékelődne föl igazán.
    Azonkívül, ha tervezett módon hajtják végre és már kilövésre készen állnak a pótló műholdak, akkor még ezen a téren is előnyre tudnának szert tenni - egy egyszerű, tüzérségi lövedék példája is azt bizonyítja, hogy mennyivel drágábban tudja csak a "nyugat" legyárta(t)ni azt, hát még a bonyolultabb dolgokat...
    Számításba kell venni még azt is, hogy a "nyugat" nagyon függ az általa megszállt és kontrollált területektől, amire jelentős haderőt kell fenntartania és a szövetségi rendszere is ingatagabb lábakon áll, mint az orosz-kínai kapcsolat (a zusa fennállásáig).
    Ide kívánkozik még, ha a központi hatalom meggyengül, akkor a "nyugat" tudja legkevésbé kontrollálni a helyzetet, mivel felszámolt minden olyan szálat, ami mentén ez könnyebb volna - egységes vallás, nemzet, stb.

    Igaz, hogy a darabonkénti megsemmisítése eléggé költséges és nem egyszerű feladat a SL-hálózatnak, de biztos, hogy megoldható. Abban biztosak lehetünk, hogy mindenképp "kutatják" ennek a módját Oroszországban és Kínában is.

    De a végső következtetés mégiscsak az, hogy nagyon sajnálatos, hogy ennyire mániákus és agresszív elmebetegek irányíthatják az emberiséget, mint napjainkban a "nyugatot", akiknek semmi se szent és maguktól képtelenek megállni még az önpusztítás útján is, vagy egyáltalán: érzékelni a valóságot és elfogadni tudni az igazságot.


    De a letiltásokat már rég megcsinálhatták volna, mert tényleg "egyszerű" lenne.
    Kérdés, hogy eddig miért is nem csinálták ezt meg, ill. hatásos lenne-e az orosz előrenyomulás során megszerzett példányokra is?!
  • kvp #5
    "Ha meg nem használhatják az oroszok, akkor majd rombolják"

    Az a kessler szindroma miatt hasznalhatatlanna tenne a teljes vilagurt es mellekesen hasznalhatatlanna tenne az osszes ballisztikus atomfegyvert is. Es az oroszok ott allnanak letolt alsoval mikozben a NATO pattogos kedvukben levo tagjai elviszik nekik a globalista demokraciat, mikozben a muholdak nelkul teljesen vakon es suketen ott allna az orosz vezerkar. Bar amekkora ontokonszurasokat elkovettek idaig az ukran haboruban, meg ezt is kinezhetjuk beloluk.

    Az ukran helyzet egyebkent egyszeruen megoldhato. Minden Ukrajnaban dolgozo csoportot megkernek, hogy regisztraljanak minden starlink terminalt az amerikai kormanynal. Amit nem regisztralnak idoben, azt letiltjak.
  • Kotomicuki #4
    Üzleti alapon zajló háborúkban a pénzügyi érdek előrébb való - pl. amcsik nem üdvözlik az orosz olajlétesítmények támadását, mert az rájuk is kihat, pláne a választások előtt... /Lehet, hogy kerestek már annyit a háborún, meg majd keresnek még a romba döntött eu-n, hogy lassan elengedjék ezt a kalandot (és újraindítsák más területeken - Kaukázus, ázsiai iszlám (tag)köztársaságok, netán a már jó előre beharangozott Irán)./

    Ha meg nem használhatják az oroszok, akkor majd rombolják és azt lehet, hogy senki sem akarja, a rogyadozó anyagi/cég hátterű Musk legkevésbé, amikor ez az egyik stabilnak mondható bevételi forrása a konkurencia hiánya miatt (is) és most már nagyjából az egyetlen, "biztos" kommunikációs forrás a zukránok részére is - hadszíntérré változtatni a világűrt (még) nem a legjobb befektetés a bedőlés közeli gazdasági helyzetben. /Kína sem biztos, hogy tiltakozna a zusa ily módon való megtépázása ellen, sőt.../
  • NEXUS6 #3
    Valszeg színesíti a képet, hogy ki tudja milyen katonai zsoldos szervezetek, PMC-k, szolgálatok, vagy csak civil segélyszervezetek is dolgoznak Ukrajnában az ukrán oldalon. Tehát területi alapon leszürni azt, hogy mely felhasználó köthető valid módon az ukrán államhoz az még kevés lenne.
    Másrészt. Tekintve, hogy az oroszok milyen szinten rombolják az állandó hálózatokat, elektromos/telefon/net a Starlink marad szinte az egyetlen üzembiztos hálózatként. Ez viszont tovább növeli a Starlink hálózat népszerűségét minden lehetséges főleg civil és ezért nehezen ellenőrizhető hátterű felhasználó között, ami a sima, nem Ukrán állami felhasználók letiltásának problematikáját súlyosbítja.
  • felemelő #2
    Vagyis az örök probléma, megoldás százával, csak akarni kellene megoldani a problémákat.
  • bunny #1
    gondolom van valami MAC address szerű azonosítója az eszköznek. Tudják, vagy ha nem hamar megtudható, hogy az Ukrán erők melyik eszközöket kapták, ami meg nincs azon a listán MAC azt tiltani. Vagy másik irányból megnézni, melyik eszköz lett szudánba eladva és ha ukrajnában kapcsolódik, ugyanez. Most arról nem beszélve, hogy szudániaknak eladni semmivel se volt etikusabb mint az oroszoknak.