Gyurkity Péter

3 év után repült újra a Falcon Heavy

A SpaceX nagyobb rakétája nemzetbiztonsági küldetést teljesített, mindenféle gond nélkül.

Elon Musk cége az utóbbi hónapokban elsősorban a hatalmas Starship kapcsán szerepelt híreinkben, miközben folytatódott a Falcon 9 rakéták sorozatos fellövése, azok többszöri felhasználása. Most a nagyobb változat repült ismét, mégpedig hosszúra nyúlt, 3 éves szünet után, nemzetbiztonsági megbízásnak eleget téve.

A Falcon Heavy annak idején még 3 évvel ezelőtt repült utoljára, a tulajdonképpen három Falcon 9 együtteséből álló méretes megoldás ezt követően nem bizonyíthatta újból képességeit. Az eredeti tervek alapján ugyan a USFF 44 névre keresztelt küldetés 2020-ban jött volna el, erre azonban a rakomány közelebbről meg nem nevezett problémái miatt nem került sor, a további halasztások miatt pedig csak most, november elején hajtották végre a rajtot, amely különösebb probléma nélkül zajlott le. A floridai Kennedy-űrközpont 39-A jelzésű kilövőállásából elinduló rakéta sikeresen elérte a számára kijelölt célt, a gyorsítórakéták csaknem egyszerre tértek vissza a szárazföldre, a középső egység pedig az óceánba pottyanva érkezett meg.

Tekintettel a küldetés jellegére, a pontos részleteket nem közölték, ezúttal még a fellövés utáni pályára állítást, a műholdak kibontását sem vehettük szemügyre, amit nemzetbiztonsági szempontokkal indokoltak. Mindössze annyit tudunk, hogy a rakétán a prototípusként kipróbálandó TETRA-1 katonai mikroműhold kapott helyet, emellett azonban egy nagyobb, részleteiben nem ismertetett műholdat is pályára állítottak, amelynek pontos célját nem árulták el. A tervek szerint a Falcon Heavy hamarosan ismét repülhet, a most visszatért rakétákat pedig újból felhasználnák, bár azt még nem tudni, hogy pontosan melyik küldetés keretében valósulna ez meg.

Decemberben egy civil misszió lesz soron, januárban pedig jön az újabb nemzetbiztonsági küldetés, már ha minden jól megy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)