SG.hu

Musk annyi űrhajót akar építeni, ahány 737-es repülőt a Boeing gyárt

Nem titok, hogy Elon Musknak nagy ambíciói vannak a SpaceX Starship megajárművével. Ez az a jármű, amely Musk szerint - rengeteg permutációval és fejlesztéssel - rakományt és embereket fog szállítani a Naprendszerben, hogy település jöjjön létre a Marson, így az emberiség több bolygón élő fajjá válik, és megvalósul a milliárdos régi álma. Persze ez még messze van. A SpaceX még mindig azon dolgozik, hogy a Starshipet pályára vagy annak közelébe juttassa, ami idén megvalósíthatónak tűnik. Ezután a vállalat megkezdi Starlink műholdak felbocsátását vele, miközben teszteli az űrben történő üzemanyag-utántöltés technológiáját, amely ahhoz szükséges, hogy a Starshipből emberes holdraszállót készítsen a NASA számára.

A SpaceX dél-texasi csapata halad a harmadik Starship tesztrepülés felé. December 20-án a következő tesztrepülésen bevetni tervezett felső fokozat Raptor hajtóműveinek próbakilövését hajtották végre a texasi öböl partján található Starbase indítóállásról. Kilenc nappal később a 33 hajtóműves Super Heavy hordozórakéta saját statikus tűzpróbája jött, majd ugyanezen a napon a SpaceX ismét begyújtotta a Starship felső fokozatát a kilövőállás melletti próbapadon. Miután ezek a mérföldkövek teljesültek, a földi csapatok visszagurították a hordozórakétát a hangárba a repülés előtti utolsó ellenőrzésekre és átkonfigurálásra.

A SpaceX hetekre lehet attól, hogy mindkét jármű repülésre kész legyen, de a vállalat még nem adott ki friss információkat az előző, novemberi Starship tesztrepülés tanulságairól. Az a repülés nagyrészt sikeres volt, a Super Heavy hordozórakéta 33 hajtóműve a jelek szerint hibátlanul teljesített a kilövés során. A Starship felső fokozata elérte a világűrt, majd a Mexikói-öböl fölött önmegsemmisítést hajtott végre. A hordozórakéta visszahozta magát a Földre, hogy ellenőrzött módon a tengerbe zuhanjon.


A felső fokozat egyetlen Raptor hajtóművének tesztje

A vállalat mérnökei meg akarják érteni és ki akarják javítani a problémákat, bármi is okozta azokat. A Szövetségi Légügyi Hivatalnak ezután jóvá kell hagynia a SpaceX legutóbbi Starship-repüléssel kapcsolatos vizsgálatát, mielőtt új kereskedelmi indítási engedélyt adna ki. Amikor újra repül, a Starship megpróbálja majd elérni az orbitális sebességhez közeli sebességet, ami elegendő ahhoz, hogy a Föld nagy részét megkerülje, mielőtt Hawaii közelében újra belépne a légkörbe. A visszatérés során a Starship hőpajzslemezeinek ellenőrzése fontos kötelező feladat lesz a SpaceX számára, de a Starshipnek előbb teljes sikerrel kell teljesíteni a kilövést. Ez csak a kezdet a magánfinanszírozású Starship program számára.

Musk korábban azt mondta, hogy a SpaceX-nek 1000 Starshipre lehet szüksége ahhoz, hogy rendszeres oda-vissza repüléseket tegyen lehetővé a Föld és a Mars között, és a SpaceX-nek hetente egyet kellene megépítenie. Az X nevű közösségi médiaplatformján közzétett bejegyzésében Musk azt sugallta, hogy a SpaceX-nek talán még gyorsabb ütemben kellene Starshipeket építenie ahhoz, hogy a Marsra való település valósággá váljon. "Ahhoz, hogy nagyjából három évtized alatt elérjük a Mars-kolonizációt, évi 100, de ideális esetben évi 300 űrhajó gyártására van szükségünk" - írta Musk.

A SpaceX célja továbbra is az, hogy a Starship és a Super Heavy hordozórakéta gyorsan újrafelhasználhatóvá váljon. A dolog lényege, hogy az űrhajót - vagyis azt a részt, amelyik a Föld körüli pályára, majd végül a Holdra vagy a Marsra jutna - nem fogják olyan gyakran újra felhasználni, mint a hordozórakétát. Ezek az űrhajók számos különböző konfigurációban készülnek majd, többek között legénység- és teherszállító hajók, üzemanyag-utántöltő hajók, üzemanyagraktárak és műholdak telepítői lesznek. A hordozórakéta kialakítása a flotta különböző hajótípusainál azonos lesz. A több mint 30 Raptor hajtóművel felszerelt Super Heavy szintén visszatér a SpaceX indítóállomásokra körülbelül hat perccel a felszállás után, hasonlóan ahhoz, ahogyan a SpaceX ma a Falcon hordozórakétáit visszahozza. Elméletileg - írta Musk - a hordozórakéta egy órán belül készen állhat egy újabb repülésre.


A Starship 33 Raptor hajtóművének tesztje

A SpaceX kezdetben Dél-Texasban és a floridai Cape Canaveralban fogja üzemeltetni a Super Heavy és a Starship indító- és leszállóhelyeit, bár a vállalat kacérkodott már a tengeri indító- és leszálló platformok gondolatával. De miközben egy tárgy alacsony Föld körüli pályán repül, a Föld forog alatta. Ez azt jelenti, hogy egy műhold vagy a Starship egyetlen 90 perces bolygó körüli keringése után mintegy 22,5 fokos hosszúságeltolódást szenved el a kilövési helyétől. Több órába, de akár egy napba is beletelhet, mire egy alacsony Föld körüli pályán keringő csillaghajó a helyreállítási helyszínek egyikéhez ér.

"Az űrhajónak legalább egy, de gyakran több pályát kell teljesítenie ahhoz, hogy a földi pálya újra egy vonalba kerüljön az indítóállással, így az újrafelhasználás csak napi rendszerességű lehet" - írta Musk. "Ez azt jelenti, hogy az űrhajó gyártásának nagyjából egy nagyságrenddel nagyobbnak kell lennie, mint a hordozórakéta gyártásának". A milliárdos ellentmondásos megjegyzésekre való hajlama ellenére a SpaceX-szel kapcsolatos nyilatkozatai kiegyensúlyozottak, de menetrendi előrejelzései - saját maga által is elismerten - nagyratörőek.

Gwynne Shotwell, a SpaceX második számú vezetője tavaly azt mondta, hogy a mérnökök "úgy tervezték a Starshipet, hogy a lehető legjobban hasonlítson a repülőgépek üzemeltetéséhez. Naponta több tucat, ha nem több száz indításról akarunk beszélni". A SpaceX-nek ilyen gyakran kell indítania a Starshipet, hogy több millió tonna felszerelést emeljen az űrbe egy marsi településhez. És ezek közül a kilövések közül sok csak üzemanyagot fog szállítani, ami a bolygóközi utazás lehetővé tételéhez szükséges.

Mindez meglehetősen illuzórikusnak tűnhet, hiszen a SpaceX még pályára sem állította a Starshipet. De a vállalat egyértelműen erre készül, és akkor majd arról beszélhetünk, hogy a SpaceX mikor mutathatja be az űrben történő üzemanyag-utántöltést, ami előfeltétele a Starship alacsony Föld körüli pályán túli utazásának. Aztán mikor fogja a SpaceX sikeresen visszahozni a Super Heavy-t és a Starshipet, és újra repülni velük? Aztán mikor szállítja a Starship a NASA űrhajósait a Holdra? Mikor lesz képes a Starship ténylegesen elindítani és leszállni a Földre emberekkel? Mi lesz a több hónapos Mars-utazással?

Musk végső célja, a Marson való letelepedés megteremtése azt kívánja, hogy a rakétás utazás majdnem olyan rutinszerű legyen, mint a légi közlekedés. Az elmúlt három évtizedben a Boeing évente átlagosan körülbelül 300 darabot épített a legjobban fogyó 737-es repülőgépéből. Ilyen méretarányokról beszél Musk a Starship esetében. Vajon a Starship számára ez elérhető lesz a következő három évtizedben? Ehhez mindenképpen szükség lesz a SpaceX már most is jelentős méretű bázisának bővítésére Dél-Texasban és a floridai Űrparton. Musk a Starshipeket a kilövési helyükhöz közel akarja építeni.

Nem okos fogadás kételkedni az emberi fejlődésben, és a SpaceX szorgalmas mérnökei már bizonyították, hogy képesek olyan technikai kihívásokat is megoldani, amelyeket eddig elérhetetlennek hittek. Valószínűleg a pénz és a kitartó akarat fog dönteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • t_robert #15
  azt elhiszem, hogy ha jól mennek a dolgok legyártanak évente 4-5 űrhajót talán, de 100 darabot biztos nem fognak...
 • t_robert #14
  Azért mennyivel kínosabb lesz, mikor az űrhajónak esik ki az ajtaja az űrben, mint mikor a repülőnek a levegőben.....
 • kvp #13
  "És ezek az űrhajók is úgy fognak szétesni, mint a Boeing 737-esek???"

  Egyelore meg igen, de mire emberek hasznaljak majd, addigra jobbak lesznek. Persze lehet, hogy ahogy most allnak a boeing-nel, ha a spacex evente csak 2 starship-et gyart majd ez mar onmagaban a boeing termelesenek a duplaja lesz. Es a starliner eseteben mar evi 1 jarmuvel is siman lekorozhetik a konkurenciat.
 • inkvisitor1978 #12
  Geostac pálya 36.000 km. LEO kb 400. Nagy különbség.
  Költségben LEO 11600 Delta IV rakétával. Falcon Heavy 1500 USD/kg. Long March 5 7900 USD/kg.

  Utoljára szerkesztette: inkvisitor1978, 2024.01.18. 07:33:46
 • Csaba161 #11
  És ezek az űrhajók is úgy fognak szétesni, mint a Boeing 737-esek???
 • Macropus Rufus #10
  "2000..2400 USD/kg-rol indultak, elvileg 66 USD/kg-ig tudnak lemenni jelenleg,"

  " For geostationary transfer orbits, prices are as low as about US$11,300/kg for a Falcon Heavy or Falcon 9 launch"
  Tehát a Falcon 9 11300dollár/kg áron dolgozik Nem 2000 és nem is 66....

  Majd egyszer valamikor a Starship fogja 10dollár/kg-ra vinni az árakat (amit én erősen kétlek)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Space_elevator_economics
 • Sir Cryalot #9
  Kvp indítson új oldalt, az sg odáig vetemedett hogy pártatlanságnak már árnyéka sem vetülhet rá. KVP privi ha csinálsz vmit.
 • kvp #8
  2000..2400 USD/kg-rol indultak, elvileg 66 USD/kg-ig tudnak lemenni jelenleg, de a 10 USD/kg a cel. Ez 200 szoros koltsegcsokkenes lenne. Hatalmas elorelepes lenne a korabbi lehetosegekhez kepest es nagyon sok urbeli tevekenyseget tenne hirtelen kifizetodove.
 • militavia #7
  "Viccen kivul a falcon9-ok tomegtermeleset megoldottak, ettol jelentosen esett az urbe juttatas koltsege. Ha megoldjak a starship tomegtermeleset (es ujra felhasznalasat) is, akkor a mostani 100-adara esnek a koltsegek."

  Ezt azért gondold már át...
 • Major #6
  "Mellekhataskent pedig az emberisegnek lehetosege lenne tullepni a bolygo hatarain es szetterjedni a naprendszerben." - Nem is vágyhat másra az emberiség, mint a friss marsi levegőre. :D