Gyurkity Péter

Rengeteg rakétát lő fel a SpaceX

Már most megdőlt a tavalyi rekord, ezt pedig többnyire használt példányokkal érték el.

Elon Musk cége az utóbbi hónapokban nem túl gyakran szerepelt híreinkben, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a fellövések hosszú sorozata ma már rutinműveletnek számít, az igazán nagy durranások majd később, a Holdat, illetve a Marsot célba vevő küldetésekkel jönnek majd el. Eközben azonban minden korábbi rekordot megdöntöttek, a tavalyi számot már most, júliusban sikerült meghaladni.

Legutóbb a cég nagy riválisa, a Boeing kapszulája indult végre útnak, ezalatt azonban a SpaceX egyre-másra küldte fel saját műholdjait, amelyek a lassan kiépülő Starlink-hálózatot bővítik folyamatosan tovább, egyre jobb lefedettséget és alacsonyabb késleltetést biztosítva a műholdas internetre vágyók számára. Maguk a fellövések szépen követik egymást a sorban, idén eddig különösebb fennakadásra sem került sor, ennek köszönhetően pedig már most, július második felében, sikerült meghaladni a tavaly eredményt, azaz 31 fellövést, ami eddig rekordnak számított. Ez önmagában nem jelent túl nagy meglepetést, hiszen januárban egy igencsak ambiciózus, 52 startot felsoroló tervet közöltek a NASA illetékeseivel, akik akkor óvatosan fogalmaztak, mostanra azonban valószínűleg mérsékelték aggályaikat.

Mindenképpen jó hír a cég számára, hogy a rekordot már többnyire használt, korábban fellőtt Falcon 9 rakéták ismételt bevetésével tudták megdönteni, ezek a Block 5-változatok tehát a várakozásoknak megfelelően szerepelnek. A NASA részéről az év elején még azt emelték ki, hogy a két partner saját sikerének áldozata lehet, vagyis a túl gyakori fellövések a gondok elszaporodását eredményezhetik, viszont ez eddig nem következett be – igaz, a július 21-i rajt során le kellett állítani a visszaszámlálást, másnap azonban sikerült fellőni a rakétát, amely ismét több Starlink-műholdat vitt magával. Ezek mellett a kereskedelmi és katonai partnerek adnak alkalmat további küldetések kialakítására, a NASA számára pedig az ISS megfelelő kiszolgálása számít elsődleges feladatnak, amit már a Crew Dragon kapszulákkal hajtanak végre.

Az év hátralévő részében szintén heti rendszerességgel jön majd újabb fellövés, a fontosabb eseményekről mi is beszámolunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!