Gyurkity Péter

Nem érheti el az emissziós célokat az USA

Ezt vetíti előre egy friss előrejelzés, amely szerint jóval agresszívabb célokat kellene kitűzni.

Biden elnök hivatalba lépésének napján bejelentette, hogy az Egyesült Államok visszalép a párizsi klímaegyezménybe, ezzel pedig a korábbi legnagyobb kibocsátó komolyan veszi majd a megfogalmazott célokat. Már dolgoznak a saját kritériumok (és céldátumok) kialakításán, ezek viszont egy friss anyag szerint nem lesznek elegendők.

A Climate Action Tracker (CAT) tette közzé a napokban saját részletes előrejelzését, amelyben éppen ezen, pontosabban az eddig közzétett célokat veszik górcső alá. Tekintettel arra, hogy a tengerentúli szuperhatalom jelenleg a második helyen tanyázik a kibocsátók rangsorában (Kína már messze megelőzi őket), nagyon fontos kérdésről van szó, viszont úgy tűnik, hogy a Biden-adminisztráció által megfogalmazott célok teljesítésével sem érjük majd el a kívánt eredményt. Ahhoz ugyanis, hogy a klímaegyezménynek megfelelő előrelépést valósítsunk meg, az USA-nak 2030-ig a 2005-ös szinthez képest legalább 57, de inkább 63 százalékkal kellene csökkentenie a károsanyag-kibocsátást, ezzel a drasztikus lépéssel pedig a 2050-es céldátummal ellátott nettó zéró kibocsátás célját is el lehetne érni.

Amennyiben ezt (az amúgy kissé lehetetlennek tűnő) pályát járnák be odaát, még ez sem lenne önmagában elengedő, mivel az USA-nak több más országnak is jelentős támogatást kellene nyújtania ahhoz, hogy ők is elérjék az általuk vállalt célokat. Ami a konkrét amerikai számokat illeti, az energiaszektor 2035-ig megvalósítandó átalakítása, a nettó kibocsátás eltüntetése egybevág a párizsi egyezménnyel, viszont az építőipar területén kitűzött 50 százalékos csökkentés már nem lesz elegendő, a szállítási szektorban pedig az úgynevezett light-duty vehicles, vagyis a nagyjából 3850 kg alatti járművek eladásainak legalább 95 százalékát kellene elektromos (pontosabban zéró emissziós) megoldásokkal biztosítani, legkésőbb 2030-ig, ami szintén erősen kérdéses. Ilyen célt ráadásul még meg sem fogalmaztak, bár a szövetségi kormány által használt flottát (mintegy 650 ezer járművet) szeretnék elektromossá varázsolni.

Nem úgy tűnik tehát, hogy a visszalépés révén elérhető lenne az áhított cél, ehhez jó eséllyel további évek (évtizedek) kellenek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #153
    N. C.
    ;)
  • defiant9 #152
    "hiszen azzal gyak elismered az igazama"
    Újabb szalmabáb. Eleve ha reagálok miért is ismerrnék el automatikusan bármit? Nonszensz.
    Ahogy írtam hogy az NC-re nem reagálok, és én képes vagyok be is tartani a szavam, te pedig már ezen az offtopic fenyegetőzős nem válaszolok ágon is többször prezentáltad hogy képtelen vagy tartani magad a saját kinyilatkozatásaidhoz. Ez egyébként egyben mutatja, hogy átgondolatlanul teszel ilyen kijelentéseket és hogy gyenge a jellemed.
    Az egy mindig is gyenge kísérlet volt részedről hogy a magas lóról próbálsz NC-zni, nem vagy ilyen pozicióban.
    Úgy látom itt is 1 napodba került hogy rájöjj milyen szánalmas is vagy ezzel.
    Ahogy mondtam én egyetlenegy érv elől sem térem ki, ellenben te számtalan elől, emiatt vesztetted el a vitát. Az hogy végül már többszörös önellentmondásba is keveredettél az már csak a végső agonizálásod volt. Reagálnod egyébként ez utóbbi két mondatra illene mivel a vitához ez kapcsolódik, csak az ilyen felvetések is már annyira kellemetlenek hogy ezek elől elsunyítás a végső mentsvárad.
  • NEXUS6 #151
    LOL
    Nyilván ez egy nagyon érdekes próbálkozás volt részedről, hogy úgy legyen a tiéd az utolsó szó, hogy nem a tiéd az utolsó szó.

    Szóval szerinted ez a kifinomult retorika, és a "racionális vita". Hmmm érdekes! ;) Tiszta dedó inkább csak.

    (Csak jelzem, hogy nyilván nem kéne erre a hsz-re sem válaszolnod, hiszen azzal gyak elismered az igazamat, és úgy is az enyém lesz az utolsó szó, ha nem az enyém lesz az utolsó szó! XD)
  • NEXUS6 #150
    N.C.
  • defiant9 #149
    Ez az NC csak a hamis illúzióját adja hogy emelt fővel távozol miközben vitaképtelenné váltál.
    Leírhatod nyugodtan még1x ha ez megnyugtatja a gyermeteg pszichéd hogy mégis tiéd volt az utolsó hsz (arra már nem reagálok).
  • NEXUS6 #148
    N.C.
  • defiant9 #147
    A fenyegetőzéssel nem korlátozhatod hogy milyen megállapítást/minősítést teszek akkor amikor mellébeszélve és maszatolva többszörösen kitérsz a válaszadás elől, ilyenkor objektíven leírhatom hogy sunyi vagy.
    Nem véletlenül pont most írtam le, kb. 50x leírtam már, és 51-edszer is leírom, amennyiben 51-edszer is elsunyítasz a kellemetlen érvek elől.
    Ahogy mondtam már lehetőségedben áll nem válaszolni, ahogy jogod van feladni az álláspontodat. A vitát egyébként nem ezért vesztetted már régesrég el hanem azért mert kitértél a kellemetlen felvetések elől.
    Az hogy most már akkora önellentmondásokba keveredtél mint a ház és arra jutottál hogy a legjobb menekülőút a totális kihátrálás az valahol érthető, és passzol is a jellemedhez.
  • NEXUS6 #146
    Aha. Felhívtam a figyelmedet, hogy ne csináld. Erre véletlenül, pont megfűszerezted a hozzászólásodat egy ilyennel.

    Nem használnék az esetedben ilyen kifejezéseket, de ezzel gyak pont azt teszed, amivel engem vádolsz. ;)

    És a jövőben az ilyen témához nem kapcsolódó naugye, meg nem mondom de tudod jellegű üzieidre sem fogok válaszolni. Sorry
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.04.22. 21:19:15
  • defiant9 #145
    A többszörös önnellentmondás után teljesen logikus végkifejlet a teljes megfutamodás.
  • NEXUS6 #144
    Mint azt korábban jeleztem a minősítgetést tartalmazó hozzászólásra nem fogok válaszolni.

    "Nyilván nem, mivel ez nem oldja fel az önellentmondásod. Szokásos mellébeszélős sunyulást mutatsz be ismét. Leírtam hogy ellentmondás van, erre beidézed az ellentmondást tartalmazó állításod. Szánalmas."