Gyurkity Péter

Érdekes exobolygókra bukkant a TESS-teleszkóp

A meghosszabbított küldetés első éve pozitív eredményekkel zárult.

A NASA eszköztárában a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) gyakorlatilag a Kepler-űrteleszkóp által hátrahagyott űrt igyekszik kitölteni, hiszen mindkét megoldás a saját csillaguk előtt áthaladó bolygókra koncentrál(t), bár az újabb példány eddig a déli félteke kifejezetten fényes, hozzánk viszonylag közel elhelyezkedő csillagjait helyezte előtérbe. Az ügynökség meghosszabbította a küldetést, július végén egyszerre három érdekes jelöltet adtak a meglévő listához.

A hivatalos bejelentésben arról olvashatunk, hogy a TESS első éve meglehetősen hasznosnak és izgalmasnak bizonyult, itt eddig összesen 21 exobolygóval bővült ki a katalógus. Ezzel a legoptimistább házon belüli várakozásokat is sikerült felülmúlni, bár a fenti szám első látásra nem tűnik jelentősnek. Mégis, a 200 millió dolláros költségvetési plafon beiktatásával kialakított és lebonyolított küldetés sikeresnek minősül, ennek fényében pedig érthető a döntés, miszerint két évvel, egészen 2022-ig kitolják a végső határidőt, legalábbis az elsődleges küldetés tekintetében – az extra hónapok, esetleg évek pedig egyfajta bónuszként adódnának ehhez. Panaszra tehát nincs okuk, most pedig egy újabb rendszer eddig ismert jellemzőit is közzétették.

A néhány nappal később felbukkant második közlemény alapján a TESS Object of Interest (TOI) 270, vagyis TOI 270, egy kifejezetten érdekes családnak minősül, hiszen itt egyszerre három bolygó áthaladását figyelték meg. A tőlünk mintegy 75 fényévre lévő rendszer egy, a Napnál jóval kisebb, ám meglehetősen fényes és stabil M-típusú vörös törpe körül helyezkedik el, az eddig megfigyelt kísérők sorrendben 3,4, 5,7, illetve 11,4 nap alatt kerülik azt meg. A belső példány egy úgynevezett szuperföld, míg a másik kettő példány a szubneptunuszok családjába tartozik, mivel azonban a keringési szimulációk szerint több lehetséges változat is elképzelhető, a pályák pontos felvázolásához további munkára (és megfigyelésekre) lesz szükség. A remények szerint a James Webb később fél éven keresztül vizsgálja majd a rendszert, a két külső példány esetében pedig ennek révén a valószínűleg jelenlévő légkör összetételét is megismerjük majd.

Július legvégén egy újabb közleményt tett elérhetővé a NASA, amelyben egy még közelebbi, tőlünk 31 fényévre lévő exobolygóról számolnak be, amely ráadásul lakható is lehet. Az égitest a rendszer sorrendben negyedik ismertté vált tagja, felszínét pedig nagyjából akkora sugárzás éri, mint a Marsot. A TESS innentől kezdve az északi féltekét figyeli meg, így hamarosan további exobolygók bukkanhatnak majd fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!