Gyurkity Péter

Nagyon közeli exobolygóra bukkantak

A hozzánk legközelebbi, egyedülálló csillag körül is kering egy bolygó.

Az Európai Űrügynökség hivatalos közleményben számolt be egy friss tanulmány közzétételéről, amelyben egy újabb, hozzánk nagyon is közeli exobolygó felfedezéséről adnak hírt. A szakértők biztosak a dolgukban, mivel közel két évtizeden keresztül lefolytatott munka eredménye a mostani áttörés.

2016-ban még az volt a nagy hír, hogy a hozzánk legközelebbi, szomszédos csillagrendszerben is található egy exobolygó, amelyről azóta kiderült, hogy nem lakható. Most egy hasonló fejleményről számoltak be a kutatók a Nature magazinban közzétett tanulmányukban, amelyben a tőlünk mintegy 6 fényévre lévő Barnard’s Star kísérőjének visszaigazolását részletezik. Eszerint a Barnard’s Star b, amely a vörös törpecsillaghoz nagyon közel kering, azt pedig 233 nap alatt kerüli meg, egy hatalmas példány, így az úgynevezett szuperföldek kategóriájába sorolható. Dacára a csillag és a bolygó közötti kis távolságnak, felületét alig 2 százaléka éri el annak az energiának, amelyet a Nap közvetít a Földre, ezért a bolygó a hóvonal intervallumába esik, vagyis felszíne fagyott vizet tartalmazhat, itt a hőmérséklet akár a -170 Celsius-fokot is elérheti.

A kutatók egy nagyjából két évtizedig tartó munkára támaszkodtak, összesen 771 mérést vettek alapul annak érdekében, hogy pontosabb eredményt kapjanak. Jelen pillanatban 99 százalékban biztosak a bolygó létezésében, ez pedig több különböző, nagy precizitású állomás és műszer, így például a HARPS- és UVES-spektrográf kombinált mérései igazolni látszanak. A Doppler-effektus és a vöröseltolódás révén kapott adatok ezen szuperföld létezésére utalnak, ám a munka folytatódik, hogy kiszűrjék az esetleges egyéb, egyébként valószínűtlennek tűnő tényezőket, amelyek hasonló, periodikus változást generálhatnak a csillag fényességében. Maga a csillag egyébként egy vörös törpe, amely a Napnál kétszer idősebb lehet, meglehetősen inaktív, viszont az éjszakai égbolton a leggyorsabban mozgó csillagnak számít.

A csillagászok a Red Dots és a CARMENES-projekt részeként közölték a mostani eredményt, ezek kifejezetten a szomszédos exobolygók megtalálása és visszaigazolása érdekében indultak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #5
  Ez volt igaz több mint tíz évvel ezelőtt, már ha a láthatóság alatt, az közvetett észlelést érted. Ma már ez nem gond. A vörös törpecsillag azért előnyös, mert közelebb van a lakható zóna, így a keringési idő is jóval kevesebb mint a Föld egy éve. Ezért népszerűek, mert nem kell éveket várni, hogy felfedezzenek többéves keringésű bolygókat.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.12.03. 19:45:31
 • Sequoyah #4
  Sajna a foldszeru bolygokat igen nehez eszrevenni. A mai technologiaval a bolygok akkor lathatoak jol, ha vagy Jupiter szeru oriasbolygok, vagy a csillag maga pici es sotet.
  Keves kiveteltol eltekintve, ahhoz hogy a foldszeru bolygok jol latszodjanak, nagyobb erzekenysegu muszerek szuksegesek.
 • LSSAHPAUL #3
  Lehetnek rajta szénhidrogén tavak, a csillaga stabil, nincs korona kilökődés, ennyi idő alatt lehet van rajta valami kezdetleges élet.
 • gosub #2
  Igen csak öreg bolygó lehet. Még egy ember által elb..ott Föld is élhetőbb bármely eddig felfedezett bolygónál.
 • ostoros #1
  Akkor mindmeghaódiccsa?