Gyurkity Péter

Földszerű bolygót pillantott meg a TESS

Ez a küldetés első ilyen eredménye, bár az élet jelenléte nem valószínű.

A NASA TESS névre keresztelt űrteleszkópja még tavaly indult hosszú útjára, nem sokkal később, szeptemberben, pedig már az első „találatról” is beszámoltak az illetékesek. Most azonban egy földszerű példány megtalálásáról adtak hírt, amelyet a remények szerint több hasonló exobolygó követ majd a sorban.

A hivatalos bejelentésből megtudhatjuk, hogy a HD 21749c egy, a Föld méretéhez fogható planéta, amelynek tömegét egyelőre nem ismerjük, azt viszont tudjuk, hogy a bolygó nagyon közel kering csillagához, azt ugyanis mindössze 7,8 nap alatt kerüli meg, a csillag maga pedig nem törpe, hiszen a Nap méretének nagyjából 80 százalékát teszi ki. A tőlünk mintegy 53 fényévnyire lévő égitesten emiatt nem valószínű az élet jelenléte, ezt azonban csak később tudjuk majd visszaigazolni, amikor egyéb eszközökkel, így például a 2021-re előirányzott James Webb űrteleszkóppal, is megvizsgáljuk azt. A TESS esetében egyébként is ez a követendő út, az űrteleszkóp által megpillantott, a saját csillaguk előtt áthaladó exobolygókat ugyanis ezt követően földfelszíni spektrográfokkal veszik célba, amelyek a csillagra gyakorolt gravitációs hatást is megmérik, ezzel pedig a bolygó tömegére vonatkozóan is következtetéseket tudunk levonni – ez itt még nem történt meg.

Az év elején ugyanezen rendszer egy másik tagját, egy úgynevezett „szubneptunuszt” pillantottak meg, amely a HD 21749b jelölést kapta meg. Ez már a Föld sugarának 2,7-szeresével és tömegének 23-szorosával rendelkezik, vagyis minden bizonnyal egy nem szilárd felszínű, hanem gázokból álló égitestről van szó, bár ez nyilván nem annyira ritkás, mint az Uránusz vagy maga a Neptunusz. A bolygó 36 nap alatt kerüli meg csillagát, ami az eddigi leghosszabb periódus a TESS által megtalált exobolygók családján belül, felszíni hőmérséklete pedig eléri a 150 Celsius-fokot. Társának hozzávetőleges tömegét később mérik majd meg, a további adatok és az egyéb megfigyelések alapján.

A tervek szerint a TESS mintegy kéttucatnyi hasonló exobolygót pillanthat majd meg, ezek némelyike talán még az életnek is otthont adhat, de számos további pozitív eredményre számítanak, hasonlóan ahhoz, amit a Kepler esetében láthattunk – a nemrég elbúcsúzott eszköz ugyanis az eddigi mintegy 4000 exobolygó 70 százalékát szolgáltatta, ami jól jelzi saját jelentőségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csicso82 #2
    Szomorú de ha egy az egyben megtalálnák a föld ikertestvérét mondjuk 1 fényévre az is elérhetetlen távolság lenne.
  • Torisaru #1
    The Elder Scrolls Satelite...
    Most már túl feltűnő hogy nagyon várom a 6. rész :D