Gyurkity Péter

Nem jött össze az izraeli holdraszállás

A leszállóegység becsapódott, viszont még így sem teljes kudarc a küldetés.

Februárban számoltunk be arról, hogy a SpaceX rakétáján útnak indult egy izraeli eszköz, amely a Hold felszínére szállna le, ezzel pedig nemcsak az ország iratkozna fel negyedikként a hasonló lépést megvalósító államok rövid listájára, de egyben először hajtaná végre mindezt egy privát projekt gyümölcse. A teljes siker nem jött össze, a landolás helyett ugyanis becsapódást voltak kénytelenek regisztrálni.

A Beresheet (Kezdet - héberül a Biblia első, Teremtés című könyvének, vagyis a Genezisnek a héber neve) névre keresztelt leszállóegység rendkívül hosszú, 6,5 millió kilométeres utat tett meg, amelyet a költségek lefaragása érdekében állítottak össze. A nonprofit SpaceIL és az állami kézben lévő Israel Aerospace Industries közös munkájának eredménye egy mosógép méretéhez fogható eszköz volt (egyben az eddigi legkisebb és legolcsóbb ilyen fejlesztés), amely a SpaceX közreműködésével indult útjára, majd pedig április első felében kezdte meg a fontos lassító manővert, hogy a Hold vonzásában maradjon. Ezzel az izraeli fél komoly mérföldkőhöz érkezett, sikerült ugyanis elérniük égi kísérőnket, csütörtökön azonban nem zárult teljes sikerrel az újabb lépés, hiszen másodpercekkel a leszállás előtt a hajtómű kikapcsolt, ezt követően ismét komoly gyorsulást mutattak a műszerek, az eszközzel pedig hamarosan megszakadt a kapcsolat.


Az élő közvetítés végén az illetékesek kénytelenek voltak elismerni, hogy a leszállóegység becsapódott és megsemmisült, ehhez már nem fér kétség. Erre az egykori Apollo-küldetések helyszíneitől nem messze került sor, ezzel pedig természetesen az eszközön elhelyezett műszerek is odavesztek (a NASA a Hold mágneses mezejét mérte volna meg, illetve a vasból álló magot vizsgálták volna, míg az izraeli fél egy Bibliát és egyéb szimbólumokat - többek között a Columbia 2003-as katasztrófájában elhunyt izraeli űrhajós fotóját - szállította ily módon a helyszínre). Érdemes leszögezni, hogy a társaság eredetileg még a Google Lunar X Prize névre keresztelt versenyében vett részt, amely tavaly eredmény nélkül zárult le, ezt követően folytatták a munkát a siker érdekében.

A 100 millió dollárt felemésztő projektet részben egy helyi milliárdos finanszírozta, a csoport tagjai azonban máris jelezték, hogy nem adják fel, így rövid időn belül várható az ismétlés. "Eljutunk a Holdra, és kitűzzük rajta az izraeli zászlót" - nyilatkozta az első űrszondaépítési programot 40 millió dollárral (több mint 11 milliárd forinttal) támogató Kahn, alig két nappal az első próbálkozás kudarca után. Eddig három országnak sikerült landolni a Holdon: az Egyesült Államoknak, a Szovjetuniónak és Kínának. Izrael lehet a negyedik ország, amely képes végrehajtani a küldetést, ráadásul jelentősen kisebb összegből, amit túlnyomó részben magánemberek adtak össze, és ami töredéke a nagyhatalmak űrprogramokra költött összegeinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #31
    Ó b*szki, ezt a bolond hülyét ide ne keverd már! kisfaludy egy hibbant szélhámos! "Időfizikus"..LOL!
    Lakatos volt meg kórházi asszisztens (konkrétan ládatologató), életében nem járt egyetemre. A sarki piacon a krumplit árusító manci néninek több esze van, mint ennek az agybeteg konteós idiótának. Ne dőlj már be minden marhaságnak, vegyétek már a fáradtságot és nézzetek utána a dolgoknak, mielőtt szórjátok szanaszét a hülyeséget!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.25. 15:18:17
  • MZperX75 #30
    Mint érdekesség,Az eredeti Biblia egy kódkönyv,amely egyetlen betűvel,íródott(a mi C betűnkhöz hasonlít) a "betűje" Az illető(időfizikus) magyar fickó szerint, ez egy térbeli alakzat "C" betű,,ha a megvilágítás irányát változtatva az árnyéka lenyomata határozza meg a kiolvasható szöveget,mivel sok a változó,hogyan is olvassuk,ezért nehéz megfejteni,mivel hogy nincsen szóköz,hanem egybe íródott,milyen szögekben világítható meg,ez a térbeli alakzat?Melyik vetületének az árnyékát próbáljuk megfejteni? stb A mai Biblia,az egy fordítása ennek az eredeti könyvnek,ami pl 1000 oldalból maxiumum 1-2 oldalból lett leírva,amely "az ó testamentumot tartalmazza.Persze ez egy elképzelés,de ilyen is van,az illető bolond öreg Kisfaludy György időfizikus.(youTube-on van előadása ).Ezt az eredeti Bibliát több ezer évvel zsidók "bohóckodása előtt idegenek hozták a földre. :) Aki nem hiszi az járjon utána,én nem hiszem,de nem is tudom hogy ,hogy van.
  • TokraFan #29
    Az a tény, hogy űreszközt építenek és küldenek a Holdra, már önmagában egy tudományos küldetés! Hogy mellesleg szolgál politikai meg ilyen-olyan célokat is, az mellékes.
  • ostoros #28
    Dehogy volt tudományos! Zászlótűzés és nemzeti melldöngetés. Pár műszert azért képesek voltak beszuszakolni a kutatók, de nem sokat.
  • ostoros #27
    De fel ám... egyébként sem várható komoly tudományos tevékenység, egy ilyen zászlótűzős projekttől...
  • Garga Pitic #26
    1. és 2.: Nem. Ezek a te állításaid.

    A NASA Mars Climate Orbiter esete megvan a vegyesen használt metrikus és birodalmi mértékegységekkel? Na, az égés volt.

    Elég ritka a "totális kudarc" kifejezés, mindig pontosabban fogalmaznak.
    Az "így sem teljes kudarc a küldetés" végigkíséri az űrkutatást, okkal. Mire odáig jut egy eszköz, hogy becsapódik a Holdba, vagy 60000km-rel elvéti, vagy a Mars közelében végleg elhallgat, addigra egész sor tudományos adatot szolgáltat, megerősítést ad a koncepció részeinek helyes / nem helyes voltáról.
  • ugh #25
    "A leszállóegység becsapódott, viszont még így sem teljes kudarc a küldetés. "
    1. Hat persze. Ez volt a cel, mert ok igy szoktak leszalni.
    2. Ha az oroszok vagy a kinaiak lonek ekkora bakot az totalis kudarc es napokig cikkeznek mekkora eges.
    Errol ennyit.

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2019.04.21. 09:11:55
  • TokraFan #24
    Jól mondod, ilyesmi agresszív okai lehettek, mert szakmai oldalról természetesen semmi értelme nem volt.
  • NIBI #23
    Hát gulyáslevest nem lőhettek ki... :D
  • defiant9 #22
    Engem kicsit emlékeztet arra a motivációra ahogy a horvátok egy szép nagy keresztet állítottak Mostar-ban a hegyre hogy a város muszlim fele is minden nap 'megcsodálhassa'. Egy szimbólum egyben fricska, hasonló ahogy a megosztott Cipruson a félholdas zászlót kell nézniük a görögöknek.