Gyurkity Péter

Sikerült a kínai holdraszállás

Ezzel pedig már a túlsó oldalon is landolt egy általunk megalkotott eszköz.

December 8-án indult útnak a Chang'e-4, vagyis Jáde Nyúl 4 névre keresztelt holdjáró, amelynek elsődleges célja a Hold túlsó oldalán való leszállás, majd pedig az ezt követő helyszíni vizsgálatok végrehajtása. A megérkezés különösebb gond nélkül összejött, ezzel Kína lett az első hatalom, amely a túlsó oldalon is sikeresen végrehajtotta ezt a manővert.

A kínai űrhivatal nem sokkal a leszállás megerősítése után közzétette az első felvételeket, valamint az ezeket kísérő videót. A terveknek megfelelően a Kármán Tódorról elnevezett kráterben landolt az eszköz, amely a 2013-ban szintén sikeresen landolt harmadik változat utóda, pontosabban annak vésztartaléka volt, majd pedig a korábbi sikeres küldetés után lépett elő fontosabb szereplőként. Ezúttal egy jóval komplexebb feladatról volt szó, hiszen a folyamatos kommunikáció (és sikeres navigáció) érdekében egy műhold közreműködésére is szükség van, emiatt ez utóbbit már hónapokkal korábban útnak indították, hogy azután a megfelelő ponton pályára állva várja a holdjáró megérkezését. A napenergiára támaszkodó felszíni eszköz a remények szerint legalább 3 hónapon keresztül végzi majd megfigyeléseit, többek között a domborzati jellemzőket, így például a krátert körülvevő magas hegyeket vizsgálgatva.


A technológiai és szimbolikus előrelépést jelentő landolás után biológiai kutatásokat is végeznének, amelyek során arra keresik majd a választ, hogy a landolóegységgel vitt növénymagok növekedésnek indulnak-e a mikrogravitációs környezetben, de eközben selyemhernyó-tojásokat is végig figyelemmel kísérnek majd, hogy lássák, kikelnek-e a lárvák az igencsak eltérő környezetben. Az ázsiai óriás ezzel a küldetéssel is jelzi, hogy (több évtizedes lemaradás után) gyorsan zárkózik fel. Jövőre indulhat útnak a Chang’e-5, amely már mintákkal együtt térne vissza a Földre, eközben pedig gőzerővel dolgoznak a sorrendben harmadik űrállomáson, amely már nem pusztán egy kisebb labor lenne, hanem egy jóval méretesebb, minden szempontból állomásként jellemezhető monstrum.

Az elkövetkező hetekben beérkező további eredményekről igyekszünk majd mi is beszámolni, mint ahogy a többi kínai küldetésen is rajta tartjuk majd a szemünket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #45
    "Ezzel pedig már a túlsó oldalon is landolt egy általunk megalkotott eszköz""

    Egyertelmuen kamu. Veletlenul pont ott szallt le, ahol nem latszik.
    Ezt en is mondhatnam, hogy tegnap voltam holdon, csak tul oldalt, es ezert nem latta senki. Sot lehet hogy holnap is megyek.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2019.01.11. 12:55:34
  • ostoros #44
    Ja. :)
  • quatlander #43
    Akkor hát ezért ilyen drága itthon a Sajt kilója. :D
  • ostoros #42
    A Hold sajtból van. Piece.
  • quatlander #41
    Az amerikaiak nem jártak a Holdon, sokkal inkább szökkelve mozogtak azon. :D

    Több mint 10 éve követem nyomon itt az SG-n ezeket a "vitákat" cikkek alatt, élmény egyébként. :)

    BUÉK
    Utoljára szerkesztette: quatlander, 2019.01.09. 18:02:37
  • Kaslerka #39
    Yagami, itt nem lehet igazad, de az hagyján, EMBER sem vagy! Aki nem hiszi el, hogy járt ember a Holdon annak már egy szavát sem lehet elhinni a való életben bármilyen témában az ebben a topicban élők szerint. Én azt mondom nyilvános kivégzést nekünk! Bár azt még mindig nem értem, miért kell egyből valaki "analfabéta, barom, ostoba" legyen... Mellesleg "i"stenben sem hiszek, de a fél világ igen. Akkor a fél világ ezek szerint barom molnibalage83 szerint (Persze abból kiindulva, hogy ő a tudományban hisz) Gondolom van olyan rokona is, aki hisz benne... És csak megjegyzem, még mindig nem szidtam és hülyéztem le senkit. Kulturáltan megírtam a véleményem.
  • Irasidus #38
    Kínának techhlnolgiai előre lépés.
  • fonak #37
    Mi fújta volna el, a szél?
  • Yagami #36
    Másoknak meg az olyanokból, mint te :D Mr. Science bammeg. Én nem is értem, hogy miért nem melózol még a NASA-nál ekkora tudással. Mondjuk jobb is, mert valószínűleg egy világ omlana össze benned, hogy mennyi kamut elhittél eddig.
    (lehet kérni, hogy dobjanak ki engem innen, nyugodtan)
    Utoljára szerkesztette: Yagami, 2019.01.09. 08:23:02
  • Yagami #35
    Ejj. Ha a fordítottjáról lenne videó/képanyag, ugye az már nem feküdne a gyomrodnak. Hihetetlen, hogy míg mást leoltanál azzal, hogy fake és különben is te tudod a legjobban, hogy mi történik, addig ugyanilyen eszközökkel akarod bizonyítani az igazadat. Röhögtem egyet megint.