Gyurkity Péter

Még idén elindul az új kínai holdjáró

A sorrendben negyedik küldetés már a Hold túlsó oldalát céllozza meg.

Az év elején mi is beszámoltunk a tervezett kínai kettős Hold-küldetésről, amelynek másik fele decemberben rajtolna el. Ez a legújabb holdjárót indítaná útnak égi kísérőnk felé, a cél pedig a túlsó oldalon való leszállás, majd pedig az ezt követő vizsgálatok és megfigyelések lebonyolítása. Az illetékesek szerint jó úton halad a megvalósítás.

A hivatalos bejelentésből kiderül, hogy a Chang’e-4 végleges nevét még nem találták meg, ezt azonban egy online akció keretében szeptember elején mindenképpen lezárják. A fontos eszköz (amely eredetileg a sorrendben harmadik holdjáró vésztartaléka volt, a 2013-as sikert követően azonban új feladatot és önálló küldetést kapott) idén decemberben indul majd útnak, mégpedig egy Hosszú Menetelés 3B rakétán, ezt követően pedig a déli-sarki régióban szállna le, a tudományos szempontból kiemelten fontos és érdekesnek ígérkező Kármán-kráterben. A pontos helyszínt még nem választották ki, itt azonban több potenciális célpontot is felsoroltak. Amennyiben összejön a leszállás és a helyi megfigyelés, Kína valóban elmondhatja majd magáról, hogy sikerült behozniuk a több évtizedes lemaradást.

A 2007-es és 2010-es küldetés után a harmadik is a Hold felénk eső oldalát vette célba, most azonban a túlsó oldal elérése a cél, amely eddig nem volt kiemelt szempont, többek között azért, mert közvetlen kapcsolat nem hozható létre. A megfelelő kommunikáció és kapcsolattartás érdekében ezért már májusban útnak indult egy szonda, amely a Lagrange-2 ponton tartózkodva közvetít majd a holdjáró és a földi központ között, kezdetben a fontos utasításokat és telemetriai adatokat sugározva. Különösebb problémát eddig nem észleltek, így jöhet a decemberi start. A leszállást követően több kamerát, spektrométert, radart, és elemző egységet is bevetnek majd, hogy minél több megfigyelést végezhessenek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #2
    Moonwalker-ből már kínai is van.....
  • overseer-7 #1
    reméljük ezúttal nem törik össze a holdjárójukat.. mint amikor a holdon rallyztak és neki mentek egy sziklának