Gyurkity Péter

Nem osztják ki a Google XPrize díját

Egyik csapat sem tudta tartani a határidőt, de teljes kudarcról szerintük nincs szó.

A Google által támogatott Lunar XPrize kapcsán legutóbb arról számolhattunk be, hogy a határidőt egészen március végéig kitolják, hogy ezzel adjanak némi időt a megmaradt 5 csapatnak. Az illetékesek most jelezték, hogy mégsem osztják ki a díjat, mivel egyetlen versenyzőnek sem sikerült tartania a menetrendet.

A hivatalos bejelentés szerint az elmúlt hónapokban is folyamatosan konzultáltak a versenyben maradt 5 csapattal, akiknek március 31-ig kellett volna eljuttatniuk saját holdjárójukat égi kísérőnk felszínére, hogy azután ott kisebb távot tegyenek meg, illetve visszasugározzák élő adásukat a Földre, videó formájában. A folyamatos kapcsolattartás révén az illetékesek számára egyértelművé vált, hogy egyetlen versenyző sem tudja tartani a határidőt, ezért inkább úgy döntöttek, hogy nem osztják ki a 30 millió dollárra rúgó díjakat, ezzel egy időben pedig megköszönik a részvételt, leszögezve, hogy ez egyáltalán nem jelent teljes kudarcot.


A magyarázat szerint a versenyben maradottakat komolyan hátráltatták bizonyos anyagi, technológiai, illetve szabályozási akadályok, de még így is szép munkát végeztek. Az indulók összesen mintegy 300 millió dollárt kalapoztak össze, több száz munkahelyet teremtettek, továbbá hozzájárultak bizonyos új oktatási programok elindításához és az amerikai szabályozói keretrendszer megreformálásához – nem beszélve arról, hogy saját maguknak is hírnevet szereztek, magán a versenyen és a globális sajtón keresztül. Az eredeti, még 2007-ben megfogalmazott fő célkitűzés, miszerint csökkenteni kell az űrkutatással kapcsolatos költségeket, szintén sikeres volt, ám az első XPrize kiírásával ellentétben ezúttal nem kerül sor a díjak átadására.

A szükséges űreszközt mellesleg egyetlen csapat tudta csak befejezni, a japán Hakuto azonban értelemszerűen nem kapta meg az esélyt az indulásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!