Gyurkity Péter

Európai Hold-küldetést vizionálnak

Az ESA 2025 előtt kezdené meg a helyszíni kitermelést, felkészülve a hosszabb tartózkodásra.

Az elmúlt 2-3 évben több nagyhatalom, illetve az alájuk tartozó űrügynökségek jelezték, hogy komolyan foglalkoznak a Holdon való leszállás, valamint a visszatérés gondolatával, erre pedig a következő évtized első felében kerülne sor, mielőtt a Marsot vennénk célba. A jelek szerint Európa sem akar lemaradni, az ESA 2025-ig valósítaná meg az első nagyobb küldetést.

Az ArianeGroup a napokban jelentette be, hogy megbízást kaptak az Európai Űrügynökségtől egy komolyabb Hold-küldetés 2025-ig való esetleges megvalósítására vonatkozóan. A cél egyelőre még nem az lenne, hogy ismét embereket juttassunk el égi kísérőnk felszínére, itt „mindössze” a regolit helyszíni, automatizált kitermelését kellene megoldani, amely a későbbiekben biztosítaná az üzemanyagot és az utánpótlást a hosszabb küldetésekhez, valamint a hosszabb emberi tartózkodáshoz, már amennyiben ez valóban bekövetkezne. Az itt kitermelt anyagokat később akár a Földön is hasznosíthatnánk, az ESA legalábbis nem zárja ki ennek lehetőségét. Ezzel persze közvetlenül versenybe kerülnénk az amerikai, kínai, indiai és japán riválisokkal, akik szintén tervezik a Holddal kapcsolatos saját expedícióikat.

A cég jelenleg is rendelkezik olyan típussal, amely elindíthatna minket ezen az úton. Az Ariane-64 rakéta (amely tulajdonképpen az Ariane-6 egyszerre 4 gyorsítórakétával ellátott változata) 8,5 metrikus tonna hasznos terhet vihetne magával, az illetékesek azt remélik, hogy ez elegendő lesz a Hold-küldetésekhez, emellett azonban nyilván szükség lesz a robotikus landolóegységekre, valamint a bányászati rendszerekre, amelyeket 9 magáncég bevonásával és ezek versenyeztetésével szeretne kifejleszteni az ESA. A regolit bányászásával elsősorban oxigént és vizet állítanának elő, amely megteremtené az alapokat a hosszabb emberi tartózkodás megvalósításához, amely így ezen a területen nem igényelne folyamatos utánpótlást a Földről – ehhez jönne még a további anyagok felhasználása, vagy akár a Földre való szállítása, további alkalmazás céljából.

Az ArianeGroup egy év alatt dolgozhatja ki a főbb vonalakat, a megvalósítás ezt követően indulna el, amennyiben megkapják a zöld jelzést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • subotal #10
  Ja hogy ő egy lelkisérült nyugger nő! aha, akkor ezért ért ennyire a témához.
  :)
 • Ellaberin #9
  Én arra leszek kíváncsi mikor fog kitörni valamiféle nemzetközi konfliktus a Hold területei miatt. Mert ugyan ki fogja eldönteni ki, hol és mit bányászhat a Holdon? ;)

  Bár pár éve árulják a Hold területeit, lehet telket venni : https://lunarembassy.com , már akinek van néhány ezrese a kútbadobásra ;P
 • defiant9 #8
  "felszíni idő sebességhez viszonyítva a felhők magasságában gyorsul az idő"
  "a koma állapot majd a halál!!!!"
  Ez tény és empirikus úton is bizonyított, emiatt nevezik az Everest magasan fekvő részeit halál zónának:)
 • Kissssss0 #7
  az ilyen elmeháborodottaknak fenntartott gyűjtőhelyeket élből kerülni kell.
 • subotal #5
  Fú koma állj le a szerekkel!
 • Csatabika #4
  Eltekintve attól, hogy van itt némi fizikai tévedésed, ajánlanám figyelmedbe Scott Joseph Kelly és Mark Edward Kelly NASA űrhajósok (mellesleg egypetéjű ikrek) részvételével lezajlott 340 napos kísérlet. A szervezetre gyakorolt időeltolódást emlékeim szerint mikromásodperces nagyságrendben sikerült kimutatni ... ;-)
  Amúgy coyote55 nálad a pont :-)))))
  Utoljára szerkesztette: Csatabika, 2019.01.28. 13:08:41
 • coyote55 #3
  Mit szívsz? Jó anyag lehet...
 • noland #2
  Szerintem ne higgy el minden butaságot
 • czihaki #1
  Mind szép és jó, hogy a Holdra szállással a jövőben oda szállásolt embereknek akarnak előszór oxigént és vizet biztosítani ott helyben.

  Egy probléma van ezzel és ez az infóm minden nemzetnek szól, akik a Holdat szeretnék elfoglalni emberileg is!!!

  Még pedig az, hogy a Holdon lassabban telik az idő vagy is, a Tér-feszültség gyengébb!! Aminek visszahatása lesz az emberi szervezetre, de főleg a test és az agy energetikai működésére!! Lausabban fog telni az idő,mint az űrállomásokon!! A Hold gyengébb Tér-feszültségének a következménye== gondolkodás és hangulati zavar, valamint a szervek működésének zavara= ennél a legveszélyesebb a szív és a tüdő valamint a máj és vese működésének a lassulása fog bekövetkezni!!

  Tegnap hallgattam Jim Al-Khalili prof. előadását a földi IDŐ=térfeszültséggel kapcsolatban-- több dologban téves a megállapítása- viszont abban igaza volt hogy a felszíni idő sebességhez viszonyítva a felhők magasságában gyorsul az idő. Viszont a felszíni idő-ritmusához viszonyulva, keletkezett a biológiai élet működése. Ha a Föld belsejébe lemennénk akkor fokozatosan csökkenne az idő sebessége sőt a MAG előtt már nincs idő!!

  Ehhez hasonlítható a Földfelszíntől való távolodás következménye a folyamatosan lassuló IDŐ-- Ha viszont elhagyjuk a Földünk Energetikai kisugárzásának Terét- utána az idő vagy nagyon lassú lesz vagy nem lesz idő=== ennek következménye az űrhajósokra--- akik a Marsot akarják gyarmatosítani"-- a koma állapot majd a halál!!!!