Gyurkity Péter

Elpusztultak a Holdra vitt növények

A kínai kísérlet nem járt sikerrel, az extrém körülményeket nem tudták kiküszöbölni.

Még az év elején számoltunk be arról, hogy teljes sikerrel zárult az újabb holdraszállás, amelynek révén most először sikerült a Hold túlsó oldalán leszállni. Ezt követően a tudományos jellegű küldetés vette kezdetét, amely eleinte nagy reményekkel kecsegtetett, mostanra azonban kiderült, hogy a növények termesztése nem valósult meg.

Az első körben megjelent értekezés szerint még volt esély a sikerre, ugyanis a leszállóegység speciális bioszférájában tartott növénymagok (így például a gyapot) mintha sikeresen növekedésnek indult volna, a felvételeken pedig az első zöld levelecske is felbukkant. Itt természetesen nem arról volt szó, hogy közvetlenül a Hold talajában próbálkoztak meg növénytermesztéssel, ez nyilván teljesen kizárt, viszont a speciális kabinban tartott magok esetében volt remény a sikerre. A Xinhua állami hírügynökség néhány nappal később azonban elismerte, hogy a kísérlet már le is zárult, a növények ugyanis egy néhány napos periódust követően elpusztultak.


A Chang'e-4 több eltérő mintát vitt magával, itt megtalálhatók voltak növénymagok (gyapot, burgonya, stb.), de a közönséges muslinca is helyet kapott a listán. A szakemberek igyekeztek az ideálishoz közeli körülményeket biztosítani a kamrában, így a hőmérséklet és a rendszeres locsolás megoldottnak tűnt, a landolóegység külön utasítást kapott, hogy a leszállást követően kezdje meg a locsolást, vagyis itt elsősorban az volt a nagy kérdés, hogy a mikrogravitációs környezetben miként viselkednek majd a kijelölt növények. Még így sem sikerült azonban elkerülni a nagy ingadozást a hőmérsékletben, végül ez okozta a növények elpusztulását, ahogy azt a kínai illetékesek kifejtették – az ingadozás túl nagynak bizonyult, így csak rövid ideig tartott a bizakodás.

A kínai fél igyekszik kiemelni, hogy a küldetés egyik fő célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése, ez nagyjából sikerült is, ezzel egy időben azonban több különböző csoport is dolgozik a technológia finomításán, hogy a jövőben megvalósuljon a távoli növénytermesztés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • VolJin #8
  A gyapothoz n*ger űrhajós is kell, de azt nem találtak Kínában.
  Majd a NASA megoldja! :-D
 • Ender Wiggin #7
  jobban oda kellett volna figyelni a know-how ellopásakor...
 • kvp #6
  Gyapot, repce, krumpi es ludfu volt es hozza par muslinca. Ebbol a gyapot megprobalt kihajtani, a tobbi meg annyit sem. A szonda energiaellatasa valamiert nem tudta tartani a homersekletet ejszaka es ugy ahogy van megfagyott az egesz tarolo, ezert inkabb lekapcsoltak az energiaellatasat, hogy ne meritse le foloslegesen a teljes rendszert. Ugy nez ki, hogy vagy a futest vagy az energiatartalekokat mereteztek alul. (vagy csak a szigeteles nem sikerult tul jol)
 • Csatabika #5
  Én is erre gondoltam.
  Már jártunk a Holdon párszor emberrel meg szondákkal is, nagyjából tudhatták milyen hőmérsékleti viszonyokkal kell számolni az adott területen.
  Az is fura, hogy nem tudni pontosan mikkel kísérleteztek, mindenhol csak a gyapotot említik példaként. Miért pont azt próbálták ? Amennyire tudom annak egyenletes meleg és nedvesség kell, nem kifejezetten strapabíró növény. Vagy ez már a kínai géntechnika vívmánya lett volna ???
  ;-)
 • csigafi #4
  Na de legalább megpróbálták. Gondolom em adják fel.
 • quatlander #3
  Persze...mert nem volt kertész aki gondozza.
 • NEXUS6 #2
  Vagy olyannal aminek még jó is a magas hőmérséklet, én pl a csípős szecsuáni csirkére szavaznék. XD

  Amúgy a hőingás, klimatizálás nem kifejezetten az a probléma, amivel csak az űrben/Holdon lehetne találkozni, szerintem csak bexart a rendszerük, vagy alulméretezték.
 • Csatabika #1
  Talán a rizzsel kellet volna próbálkozni, abban végül is sokkal nagyobb tapasztalatuk van ;-)