Gyurkity Péter

Új Hold-verseny indult el

A Google kezdeményezésének kudarca után most egy újabb kiírásra kerítettek sort.

Az XPrize névre keresztelt verseny kapcsán még januárban számoltunk be arról, hogy végül mégsem osztják ki a díjat, mivel a határidőt egyetlen csapat sem tudta tartani. Ezek után a Google nélkül folytatódott a verseny, immár jóval kisebb lendülettel, egy új kezdeményezést viszont ismét jól ismert nevek támogatnak.

A The Moon Race projekt támogatói között a Blue Origin, valamint az Airbus is felbukkan. A brémai bejelentésen elhangzottak szerint a leszálláshoz szükséges technológiák kifejlesztése az elsődleges cél, ezt pedig 2024-ig kellene megvalósítani, hiszen a következő évtizedben már ismét égi kísérőnk, valamint immár a Mars, kerül fokozatosan a célkeresztbe. Az Európai és a Mexikói Űrügynökség szintén részt vesz az együttműködésben, néhány hónapon belül pedig megismerhetjük a kiírással, a jelentkezéssel, valamint a pénzdíjakkal kapcsolatos részleteket, legalábbis a most elhangzott ígéret szerint.


A hivatalos weboldalon már közzétettek néhány információt. Eszerint az egyes csapatok 2019 folyamán jelezhetik majd részvételi szándékukat, a prototípusokat pedig 2020-ban küldhetik majd be. Ezt részletes tesztek követnék, 2021-ben a helyszíni körülményeket utánzó próbákon kísérletezhetnek majd a fejlesztésekkel, 2024-re pedig magára a küldetésre is sor kerülne, hiszen a remélt technológiákat ekkor vetnék be élesben. A partnerek igyekeznek majd segíteni a vetélkedő csapatokat, itt állítólag lehetőség lesz párhuzamos folyamatok igénylésére a gyártás, az energia, a különböző erőforrások, valamint a biológia terén is.

A nagyobb támogatók persze saját projektjeiket igyekeznek itt kiemelni, a Blue Origin szerint a New Glenn segít majd a Holdra való eljutásban, míg az Airbus azt reméli, hogy a felszínen való mozgás és a helyszíni vizsgálatok terén történik majd előrelépés a verseny révén. A kiírás egyébként egybeesik fél évszázados évfordulókkal, hiszen az Apollo-program keretében 1969 és 1972 között ért talajt a Holdon összesen 12 űrhajós, a programon belül azonban eredetileg 1968 októberében repültek először legénységgel az űrben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!