Gyurkity Péter

Óceáni áramlások tartották melegen az éghajlatot

A Déli-óceán a fő felelős a holocén korszakért, annak stabil éghajlatáért.

A klímakutatás a Trump-adminisztráció ezt némileg háttérbe szorító elképzelései és intézkedései ellenére is folytatódik, a napokban pedig egy kutatócsoport érdekes eredményeket közölt, amelyek az elmúlt 10 ezer év legfontosabb folyamatának bizonyos részleteit világítják meg számunkra. Eszerint óceáni áramlatok okozhatták a melegebb éghajlatot, amely az emberi civilizáció fejlődését is elősegíthettte.

A Princeton Egyetem bejelentése szerint a szakértők számos eltérő óceáni lelet, az azokban megtalálható nitrogén izotópok részletes vizsgálata révén vázolták fel az elmúlt 10 ezer évben lejátszódó folyamatokat, legalábbis ami a Déli-óceán nagy áramlásait, valamint a víz tápanyag- és szén-dioxid tartalmának változását illeit. Az eredményekből arra a következtetésre jutottak, hogy a biológiai pumpa néven ismert folyamat a vizsgált periódus kezdetén meggyengült, emiatt pedig jóval nagyobb mennyiségben érte el a légkört a mélyről felfelé áramló víztömeg, ami egyben az óceánokban tárolt szén-dioxid fokozott felszabadulását, ennek a légkörbe való visszajuttatását eredményezte.

Amíg korábban a jégkorszakok közötti időszakok kevésbé stabil klímát mutattak, a holocén alatt a szén-dioxid koncentrációjában lassú emelkedés ment végbe, ez 260-ról 280 ppm-re nőtt, ami fontos eltérést jelentett. Az ipari forradalom óta eltelt időszakban ugyan ez 280-ról 400-ra ugrott, a korábbi kisebb változás azonban nagyon is fontos következményekkel járt, hiszen a gleccserek visszahúzódtak, ezáltal pedig az emberek is jóval több területet hasznosíthattak, a stabilan melegebb klíma pedig a mezőgazdaság felvirágzásához és annak hatékonyságának növekedéséhez is hozzájárult. Az adatok arra utalnak, hogy az Antarktiszt körölvevő Déli-óceán játszotta ebben a legnagyobb szerepet, a mostani eredmény pedig a jövőre nézve is hasznos adalék lehet.

A szakemberek a folyamat jobb megértésével pontosabb előrejelzést készíthetnek a klímaváltozás jövőbeni alakulását illetően, hiszen a nagy áramlatok és az óceánok mélyén tárolt szén-dioxid felszabadulása ebben kiemelt szerepet játszik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!