• defiant9
    #22
    "új környezetvédelmi adó miatt is zavargások törtek ki"
    Érdekes a forradalmár lelkületű francia és a német mentalitás különbsége 1-1 környezetvédelmi indíttatású de az egyénre terhet rovó kormányzati tervezetre. Az előbbi ugye utcai zavargásokba fog az utóbbi pedig eladja a dízeljét és nem vesz újat.

    Szerintem egyébként nem kell erőszak, gazdasági eszközökkel rá lehet venni az egyént, de akár egy államot is hogy fizesse meg a drágább de 'környezetbarát' javakat.

    Értelemszerűen a (demokratikus) állam környezettudatossága nem szakadhat túlságosan el a polgárai környezettudatosságától mert akkor a következő ciklusban leváltják a 'zöldeket', ezért fontos az oktatás ahol megmutatják a környezet károkozás összefüggéseit.
    Államközi relációban az nehéz hogy a más-más szinten környezetvédő de szuverén államok kb. egységes gazdasági áldozat árán fogadjanak el direktívákat, de itt is a többség képes lenne az akaratát ráerőltetni a kimaradókra(+ import adó ha szennyezés útján termelsz/jutsz versenyelőnyhöz). Gond akkor van ha olyan kormányzat kerül hatalomra(pl. konzervatív Trump) aki mögött a nagy gazdasági erő találkozik a mások(a köv. generációk is ilyen) életfeltételei iránti szabadságjogát ignoráló attitűddel (leszarom a következményeket de akkor is szenet fogok égetni). Szerencsére a környezettudatos mentalitás a mások tiszta környezethez való jogának elismerésével térnyerése egyenlőre bizakodásra ad okot, csak idő kérdése hogy ne legyen jelentős mozgástere a környezet rovására haszonélvezetnek. Az pedig egy nehezen eldönthető kérdés hogy addig mekkora lyukat ütünk a bioszférán.