Gyurkity Péter

Januárban repül a SpaceX új kapszulája

Ezt pedig márciusban követné a Boeing próbája, hogy a nyáron már legénységgel repüljenek.

A SpaceX az utóbbi hónapokban ritkábban szerepelt oldalunk hasábjain, ahogy az egymást követő fellövések és visszatérések valóban rutinműveletté váltak. Közben bejelentették, hogy először egy japán milliárdos utazhat majd a Holdra, ezt követően pedig a Falcon Heavy népszerűségéről is beszámoltunk, most azonban ismét fontos mérföldkőhöz közelítünk, hiszen a NASA közzétette frissített menetrendjét.

A Commercial Crew Program, amely az orosz Szojuzok végleges kiváltását célozta meg még évekkel ezelőtt, végre elérkezett a legfontosabb időszakhoz, az elkövetkező 6-8 hónap során dől el ugyanis, hogy a két partner segítségével valóban sikerül-e visszavinni az USA-ba a legénységet is magába foglaló küldetéseket. A NASA által most frissített menetrend alapján a SpaceX január 7-én indítja majd először útnak a Crew Dragon kapszulát, amely akkor még legénység nélkül, ám önállóan manőverezve jutna el a Nemzetközi Űrállomásra, ezt pedig valamikor márciusban követné a rivális Boeing Starliner névre keresztelt kapszulája, egy hasonló teszt keretei között. Ezt követnék a további tesztek, valamint a biztonsági keretek NASA általi felülvizsgálata (amelyet többek között az váltott ki, hogy Elon Musk nemrég élő adásban füvezett és szippantott egy kis whiskyt), a nyár folyamán viszont már az első legénység is útnak indulna.

Az űrügynökség ugyanis azt is megerősítette, hogy az első körben veterán amerikai űrhajósok indulnának az ISS-re, mégpedig a Crew Dragon kapszulával, már amennyiben időközben semmilyen akadály nem merül fel. Erre nem sokkal azután kerítenének sort, hogy mindkét kapszula vészleállítását is kipróbálják, ezután júniusban jöhet a SpaceX, augusztusban pedig a Boeing főpróbája, immár legénység részvételével. A Crew Dragon a Kennedy-űrközpont ugyanazon kilövőállásából indul majd útnak, ahonnan a Holdra tartó Apollo-küldetés is elstartolt, ennél azonban nyilván fontosabb, hogy az első valódi küldetésre augusztusban kerülne sor, amelyet decemberben követne a második.

A Commercial Crew Program tehát a megvalósítás fázisába lép, amely igencsak hosszú szünet után váltja ki az orosz partner eszközeit – meglátjuk, milyen sikerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!