Gyurkity Péter

SpaceX: jövőre csúszik az első turistaút

Idén biztosan nem indulnak turisták a Holdhoz, a nagyobb rakéta viszont ismét repülhet.

A NASA biztonsági jellegű kifogásait követően május elején mi is beszámoltunk arról, hogy mind a SpaceX, mind pedig a Boeing új kapszulája csúszni fog. Elon Musk cége most ezt erősítette meg, miután közölték, hogy az idei évre tervezett, a Holdhoz irányuló első turistaút mégsem fog sorra kerülni 2019 előtt. Nem ez az egyetlen gond a cég menetrendjével kapcsolatban.

A Wall Street Journal cikkéből kiderül, hogy a cég szóvivője nem közölt részletes menetrendet a módosítást követően, mindössze annyit árultak el, hogy idén már semmiképpen nem kerül sorra az első, űrturistákkal lebonyolítandó út. Az eredeti elképzelés szerint két ilyen magánszemélyt küldtek volna fel, valamikor az év második felében, azonban a technikai és gyártási akadályok túlságosan komolynak bizonyultak. Emiatt jövőre csúszik a fellövés, azt azonban nem tudjuk, hogy pontosan hol helyeznék el az utat a menetrendben – illetve, hogy egyáltalán létezik-e ilyen részletes menetrend. A SpaceX egyébként az idei 28 fellövés után 40 százalékos esést jósol jövőre, amit elsősorban a nagy megrendelések hiányával magyaráznak, a jelek szerint a kereslet nem a vártnak megfelelően alakul.


A napokban ugyan, az SES-12 küldetéssel, újabb műholdat lőttek fel, a kétségek azonban a Falcon Heavy sorsát is érintik. Többen attól tartanak, hogy az érdeklődés alacsonyabb szintje miatt veszélybe kerülhet a jóval nagyobb típus, bár az első magánmegrendelő már közölte, hogy december vagy január során indulna útnak egy ilyen rakéta, hogy pályára állítsa az Arabsat 6A névre keresztelt műholdat. A tervek szerint ezt októberben előzné meg az amerikai légierő STP-2 demonstrációs jellegű küldetése, amelyre eredetileg most került volna sor, azonban bizonyos tesztelési és mérnöki akadályok miatt ez az őszre csúszott át.

Ezen két küldetés után egyelőre nincsenek továbbiak a listán, így kérdéses, hogy a Falcon Heavy mennyiben hoz majd további bevételt a konyhára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #10
  Blue Origin, Orion, Dragon, Starliner... Hirtelen felsorolva is 4db emberes urhajo ami ma fejlesztes alatt van USA-ban, tobb mint valaha. Nem ugy tunik mintha doglodne, sot... Most fog csak kilepni a gyermekkorbol. Nem tudom mennyire lesznek sikeresek, de hogy nagyon is van elet a temaban az biztos.
  Annyi az egesz, hogy egy olyan hulye atmeneti idoszakaszban vagyunk amikor az ujak meg nincsennek kesz, de a regit mar lekapcsoltak.
  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2018.06.11. 18:50:55
 • gaszton421 #9
  Az USA-nak van űrprogramja az utolsó 7 évben, mint ahogy azelőűtt is volt és ezután is lesz, Az emberes űrutazás az tényleg döglődik, de az rtávcsövek, bolygóközi szondák, de akár a Föld megfigyelő (nem a kémműholdakra gondolok) műholdak rengeeg eredményt hoztak, sokkal többet mint bármilyen más ország űrprogramja, igazából többet mint az összes többi ország elért együtt. Ha szkeptikus akarsz lenni az emberes Mars utazással szemben, rendben, de azt állítani hogy az USA-nak nincs 7 éve űrprogramja az enyhén szólva is durva csúsztatás.
 • Sequoyah #8
  Igeny szerint fenntarthato lenne. A fenntarthatosagnak csak a penz az akadalya, es meg a 60-as evekbeli csucson sem volt kifizethetetlenul draga, nem a penz volt a szuk keresztmetszet. A csucson is USA a teljes kormanyzati budzse kb 4%-at koltotte ra, "csupan", ami toredeke az oktatasra, szocialis rendszerre vagy a hadseregre koltott penznek.
  Persze ha az emberek nagy reszet nem erdekli kulonosebben, ez a 4% bicskanyitogatoan sok penznek latszik... De amennyiben bebizonyosodna, hogy az emberiseg jovoje az urben van, akar mar egy emberolton belul, akkor csak egy tollvonas kerdese lenne az egesz.
 • adamsones #7
  Lehet , hogy ostoboság, de nincs motiváció jelenleg az űrkutatásban. Nincs mögötte pénz. Már pedig pénz akkor lesz mögötte ha valami értékes dolgot találnak mondjuk a Marson. Lassan 50 éve voltunk a holdon, azóta ember csak alcsony földkörüli pályán tartózkodott hosszabb-rövidebb ideig.
  Jelenleg a Hold is elérhetetlen az emberiség számára nemhogy a Mars. Az usának nincs űrporgramja hét éve. Az Orion kapszula folyamatos csúszásban van. Ebben az évben már emberes kilövés kellett volna, hogy legyen. Az ISS is 2024-ig kap támogatást, utána magánszektor üzemelteti tovább. Lehet , hogy nonszensz ,de én így látom.
  Szeretném megélni, hogy ember utaznak a Marsa, de szerintem nem élek addig, hogy lássam. Ha eddig nem jött össze ezutàn sem fogják összehozni.
 • gaszton421 #6
  Arra viszont igen hogy megúsztuk a hidegháborút. Én is az űrtechnológiák lelkes híve vagyok de azt be kellett látnom hogy a 60-as évek űrversenyének erőltetett tempóját képtelenség lett volna hosszabb távon fenntartani. Ez egy abnormálisan gyors fejlődésű korszak volt, bele kell törődnunk hogy a motivációk fenntarthatatlansága miatt további finanszírozás is fenntarthatatlanná vált. most vagyunk abban a helyzetben hogy egyre gazdaságosabban is el lehet jutni az űrbe.
  Amikor Wernher Von Braun az 1950-es években elkészítette egy Mars utazás első tervezetét akkor úgy becsülte hogy egy nagyon gazdag állam, ämint az USA) számára ez kb. annyiba kerülne mint egy közepes méretű háború megvívása. Az Apollo programot azért sikerült megvalósítani mert ugyan nagyn sokba került viszonylag gyorsan eredményt hozott. Most viszont valós értékben az Apollo program árának a töredékéért is eljuthatunk a Marsra, mondjuk egy évtizeden beül ha kihasználjuk az utóbbi évtized főleg a Spacex-hez köthető eredményeit.
 • gforce9 #5
  Nem büszkeségről beszéltem.hanem "Kőolaj a marson" és "Musk az utolsó remény". Egyszerűen nonszensz.
 • bunny #4
  Azért ha jól belegondolsz a holdraszállások óta túl sok mindent nem tettünk le az asztalra. Volt a félresikerült "újrahasznosítható" űrrepülő program mint némi próbálkozás, amúgy felmegyünk az aktuális űrállomásig és vissza, meg feltoltunk rakás műholdat és távcsövet, csókcsalád. Ha az a fejlődési ütem megmaradt volna, mint ami a hidegháborúban volt, a holdbázis már unalmas lenne, és szerintem a marsot fedeznénk épp fel emberekkel. Szóval olyan kurvára nem kell büszkének lennünk.
 • gforce9 #3
  Ez a hsz ugye irónia akart lenni? Mert ha nem akkor nagyon elszomorítóan tudatlanságról árulkodik.
 • adamsones #2
  Az űrutazás korának vége. Csúszik minden kitudja meddig. Nincs benne pénz. A Marsról nem tudják elhozni a kőolajat sőt 15kg tyúkszart sem erre már rájöttek. Szép csendben szétfogrohadni az űrben az ISS- is. Ez Musk lehetne az utolsó remény ,hogy újra felfedező legyen az ember, de ő is a tesláját lőtte ki az űrbe egy teszt kapszula helyett.
  Kár, pedig imàdom az űrkutatást az új technikákat. Sajnálom, hogy állami szinten nincsennek támogatva az űrprogramok.

 • gaszton421 #1
  Hát most sikerült sok keveredést összehozni ebben a rövid cikkben.

  Szó nincs már jó ideje a arról a bizonyos turistaútról, arra eredetileg egy Falcon Heavy rakétával és módosított Dragon kapszulával került volna sor, de ezt még aFalcon Heavy indítása előtt lemondták, egyértelművé téve hogy a Falcon Heavy certifikálása emberes utazásokra túl hosszadalmas lenne, évekig nem kerülhetne rá sor, az erőforrásokat inkább a BFR teljesen újrahasznosítható óriásrakéta fejlesztésére fordítják.

  Az ami most csúszhat 2019 elejére az az emberes tesztje a Dragon 2, (Crew Dragon) űrhajónak, ez viszont egyelőre nem űrturizmusra készül hanem a Nemzetközi Űrállomás legénységcseréjére, amerikai részről kiváltva a Szojuzoktól való függést.