Gyurkity Péter

Hordozókon is felbukkanhat a kínai lopakodó

A harmadik prototípus több módosítással futhat be, itt felmerül a hordozókon való alkalmazás.

A kínai katonai arzenál kapcsán legutóbb drónokról és egyéb kisebb eszközökről számoltunk be, decemberben azonban az első lopakodó fejlesztés is szóba került, amelynek néhány példányát akkor szállították le. Most a második projekt várható eredménye van soron, itt ugyanis egy újabb prototípusra számíthatunk.

Egyes fórumokon merült fel, hogy az illetékesek egy harmadik prototípuson dolgoznak, amely több fontos változtatással futna be. Ezen változtatások között említik meg a nagyjából 50 centivel hosszabb kivitelt, az IRST (infrared search and track) szenzor felszerelését, valamint a függőleges és vízszintes stabilizátorok módosítását, de eközben az is felmerült, hogy a kormány biztosítja az anyagi feltételeket a hordozókra szánt példány elkészítéséhez. Érdemes itt megjegyezni, hogy a második változat még decemberben bukkant fel, akkor szintén az IRST, a 3 tonnával nagyobb súly, a lopakodó szempontból optimalizált szárnyak, valamint a hatékonyabb (és tisztább égést biztosító) hajtóművek bukkantak fel a listán, amelyek egyébként a sebesség növelését is lehetővé tennék.


Az eredeti WS-13 típusú hajtóműveket várhatóan a WS-13E vagy a WS-17 váltja majd le, míg a J-31 ajánlott fegyverzete 6 PL-12 vagy 4 PL-21 levegő-levegő rakétából állna, ami arra utal, hogy a légtér uralmát helyeznék előtérbe. A lopakodó vadász eredetileg 28 tonnás súllyal, 1250 km-es hatósugárral és Ma 1,8 csúcssebességgel bukkant fel még évekkel ezelőtt, akkor azonban a gyártó Shenyang Aircraft Corporation nem tudott nagy érdeklődést kiváltani. FC-31 néven exportváltozatot is készítenének, nyilván többek között ezért is igyekeznek még tovább tökéletesíteni a sorrendben második lopakodó projekt gyümölcsét, a jelek pedig arra utalnak, hogy valóban készül a hordozókra szánt változat, amely az amerikai F-35 mintájára picit hosszabb lenne az alaptípusnál.

Április folyamán már sor került néhány tesztrepülésre, idén pedig a párizsi Air Show alatt mutatkozna be a harmadik prototípus, amelyet többek között közel-keleti vevőknek ajánlanak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #41
    Megnéztem. És ez miben cáfolja azt amit írtam?
  • molnibalage83 #40

    Meg itt.




    Majd ha legalább az első kép megnézéséig eljutsz...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.05.12. 15:57:40
  • ostoros #39
    Ez, hogy a kapitalizmus a legjobb rendszer, erősen Pangloss mester szövegére emlékeztet engem
  • Irasidus #38
    "Persze nagyon jo, hogy partutasitasra tudomanyos kutatasok is tortennek, tehat viszonylag ertelmes partutasitasokat is latni, ezert is fejlodnek egesz jol egyelore. "

    Ez a lényeg. Van nyugati értelembe vett kutatás és fejlesztés, tehát nem csak sztereotíp másolás. Ennyit akartam mondani. Köszönöm!
  • Sequoyah #37
    Kevereke a kapitalizmusnak. Tehat meg mindig messze van a kapitalizmustol... A keverekke valasnak koszonheto az elmult evek fejlodese, de ez jelenti a fejlodes gatjat is aztan. Messzebb allnak az elerheto potencialtol mint a nyugati orszagok, ezert gyorsabban kozelednek fele, de maga a potencial alacsonyabb, mint nyugaton. Nem csak hogy ki fog igy fulladni hamarosan, de mar most latszanak ennek jelei.

    A felulrol vezereltseg alatt pedig azt ertem, hogy minden komolyabb befektetesben partutasitasra tortenik, nem feltetlenul valos igenyek es lehetosegek menten. Last a szellemvarosokat... Nincsen igazan innovacios szabadsag, se verseny.
    Persze nagyon jo, hogy partutasitasra tudomanyos kutatasok is tortennek, tehat viszonylag ertelmes partutasitasokat is latni, ezert is fejlodnek egesz jol egyelore.
  • Irasidus #36
    Kína már régen nem tisztán tervgazdaság, keveréke a kapitalizmusnak. Informálódj. Lehet közhely helyett sztereotípiát kellet volna mondanom. Az, meg hogy mennyire felülről vezérelt szintén csak egy kijelentés, nem igazán tudom mit értesz ez alatt...

    "Persze ez nem mindegyik kinaira ervenyes"

    Ez az. De a felülővezéreltségben sem látom a másolási mániát. Szóval marad a sztereotípia.
  • Sequoyah #35
    Az allami tervgazdasag soha sem volt olyan hatekony mint a piacgazdasag. Es lehet hogy Kina rengeteg penzt kolt a kutatasra, de ez felulrol vezerelten, tervgazdasag-modra megy, nincsen valodi verseny alatta.
    Szoval ez nem kozhely, hanem elegge megalapozott erv, hogy gazdasagi oldalrol ez nem olyan hatekony.
    Kulturalisan pedig elsosorban szemelyes velemenyekre tudok hivatkozni, ami tudom persze nem olyan eros. Egesz egyszeruen a kinaiak arra lettek nevelve, hogy utasitasokat kovessenek. Onallo problemamegoldasra nem alkalmasak. Es e nelkul az innovacio is nehezebb... Persze ez nem mindegyik kinaira ervenyes, de ez az altalanos gondolkozasmod, es ebbol egy eros tudos es/vagy mernokgeneraciot sokkal nehezebb kinevelni.
  • Irasidus #34
    Nincs csoda, kutatás és fejlesztés van. A lemaradást meg miben, és hogy méred? Internetes fotók alapján, noname kommentelők válaszaiból? Ez így harmatgyenge. Abban viszont egyetértek, hogy az erőviszonyok nyilvánvalóan az USA felé dőlnek, ez nem is kérdés. Csak éppen nem ez volt az amit vitattam.

    "Az pedig a konkret esetben nem rasszizmus, hogy sem a kinai kultura, sem a gazdasagi kornyezet nem tamogatja az innovaciot, hanem teny. Ha eltoltesz par evet koztuk munkakornyezetben, akkor te is rajossz."

    Ez így önmagában egy kijelentés, ami egy pár éve köztudatba került "közhelyre" épül. Ennél a valóság akkor is árnyaltabb lenne, ha valóban ez lenne a legerősebb motivációja Kínának, vagy egy kínainak. Hiszen az emberek nem feketék vagy fehérek. De gondolj csak abba bele, hogy Kínába is eljutottak olyan "európai" dolgok, mint tudomány, mérnökség, egyetemek, kutatás és fejlesztés, és nem két éve, hanem már nagyon régen. Ez így skatulya, ami még úgy sem állja meg a helyét, ha megnézzük a Kínai állam mire mennyit költ. Tehát Kína vagyis a Kínai kormány támogatja... Szóval miről beszélünk?
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.05.11. 17:05:45
  • Irasidus #33
    Lol. Ilyen érvekkel nem lehet vitatkozni. Te trollkodsz, mint mindig.
  • Sequoyah #32
    Nem hiszunk a csodakban, ennyi. A tortenelemben nagyon keves pelda van arra (lehet 0, mert egy se jut eszembe), hogy egy technologiailag latvanyosan lemaradoban levo hatalom a semmibol hirtelen egy olyan dolgot huz elo, amivel lekorozi az eddigi vezeto allamokat. A hasonloknak mindig is voltak jol lathato jelei.
    Persze valoszinuleg minden hatalomnak vannak olyan fejlesztesei, amik egy lepessel a publikus elott jarnak. De ez az eroviszonyokon nem valtoztat, maximum hosszu tavon, sok, jol lathato lepesben.

    Tul sok filmet neztek, ahol az egyik fel vesztesre all, de aztan a titkos csodafegyverrel meglep mindenkit, es legyozi az erosebb ellenfelet. Sajnos a tortenelemben erre valos peldak nem nagyon vannak..

    Az pedig a konkret esetben nem rasszizmus, hogy sem a kinai kultura, sem a gazdasagi kornyezet nem tamogatja az innovaciot, hanem teny. Ha eltoltesz par evet koztuk munkakornyezetben, akkor te is rajossz.

    Az osszeeskuveselmeletekben pedig nem hiszunk addig, amig semmifele valos erv nem tamasztja ala. Es ilyet nem hallottunk meg az adott temaban, ha tudsz valamit, akkor halljuk.